Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάρος: Βοηθητικές Συμβουλές προς Επιχειρηματίες και Κατοίκους του Παραδοσιακού Οικισμού

06 Μαρτίου 2021 00:45

Η περίοδος που διανύουμε λόγω του Covid 19, έχει υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής και την Οικονομία στο Νησί και την Πόλη μας.

Ευτυχώς ο αριθμός κρουσμάτων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όλοι ελπίζουμε δε ότι η Τουριστική Περίοδος 2021 θα κατορθώσει να αναπληρώσει τις απώλειες από το 2020. Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και ευχόμαστε σε όλους, ό,τι καλύτερο!

Παράλληλα όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κατάστημα μας/σπίτι μας λόγω της προνομιακής του θέσης σε μια μοναδικής ομορφιάς και Ιστορίας Πόλη, έχει από τον Νόμο, υποχρεώσεις σεβασμού της μακραίωνης κληρονομιάς της.

Στα πλαίσια αυτά θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ 998Δ/1993 (Πολεοδομικό Σχέδιο Παροικίας) στον Νόμο 4067/2012 (ΝΟΚ), 1080/80 (Περί Προσόδων των ΟΤΑ), ΚΥΑ 5213/2003 & Ν.2946/2001 (Υπαίθρια Διαφήμιση). Σύμφωνα με αυτά, για οποιαδήποτε επέμβαση επισκευής, αλλαγής, προσθήκης, προσαρμογής στις ανάγκες σας ή αισθητικής ή στατικής βελτίωσης στο ακίνητο που κατέχετε, είστε υποχρεωμένοι να έχετε την έγκριση και άδεια του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Δήμου.
Επιγραμματικά και άκρως συνοπτικά παρακάτω σας αναφέρουμε μερικές από τις υποχρεώσεις μας, που είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστούμε, αλλά πολύ περισσότερο θα εκτιμήσουν οι πελάτες σας και συμπολίτες μας, με άμεσο όφελος και για εσάς αλλά και για την διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πόλης μας:

Επίχρισμα κτιρίου: Λευκός ελεύθερος σοβάς, με μη εμφανείς λίθους. Για διαφορετικό χρώμα: 1. Αν το αρχικό χρώμα ήταν άλλο, μπορεί να επανέλθει στην αρχική κατάσταση και 2. Μετά από αιτιολογημένη έκθεση. Και στις 2 περιπτώσεις απαιτείται έγκριση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, οπωσδήποτε.

Πλακόστρωτο και κατώφλι εμπρός από το μαγαζί: Ντόπια ψαρόπλακα, σοβάς, τσιμέντο, μάρμαρο. Απαγορεύεται οτιδήποτε άλλο. Οι αρμοί είναι μικρού πλάτους, βάφονται άσπροι με ακρυλικό ματ ή ασβέστη και φρεσκάρονται κάθε εβδομάδα με ευθύνη του καταστηματάρχη/ιδιοκτήτη. (Σ.Σ. Όχι γυαλιστερή λαδομπογιά ή γυαλιστερό ασφαλτόχρωμα.)

Κουφώματα: Ξύλινα σε παραδοσιακή μορφή σε προκαθορισμένες διαστάσεις ή/και αναλογίες. Απαγορεύεται οποιαδήποτε αλλαγή μεγέθους και χρήσης. Σε περίπτωση αυθαιρεσίας, απαιτείται η επαναφορά στο αρχικό σχήμα, χρήση, διαστάσεις και υλικά. (Σ.Σ. Κατασκευές για ασφάλεια σε καμία περίπτωση επιτρέπεται να αλλοιώνουν το εξωτερικό σχήμα του κτιρίου/ανοίγματος). Προϋπάρχουσες αυθαιρεσίες, όποτε και αν έγιναν, δεν κατοχυρώνουν κανένα νομικό δικαίωμα.  Σε οποιαδήποτε περίπτωση επισκευής αυτών, έστω και αναγκαίας, πρέπει απαραιτήτως να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση, πριν από οποιαδήποτε αυθαίρετη επέμβαση. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ισχύει το παλαιότερο βεβαιωμένο ντοκουμέντο, άλλως θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθεί τεκμηριωμένη λύση ανάλογη των γειτονικών κτιρίων παρόμοιας χρήσης. Τα κουφώματα είναι ξύλινα, μονόχρωμα σύμφωνα με τα παραδοσιακό πρότυπα. Απαγορεύεται να μείνουν στο φυσικό τους χρώμα με βαφή λαδιού ή παρεμφερούς υλικού.

Τέντες-Σκιάδια-Αντιανέμια επιτρέπονται, αν είναι οριζόντια, μη μόνιμα, ξύλινα ή σιδερένια. Πρέπει να είναι ίσια (όχι καμπύλες), σε επαφή με το κτίριο ή όχι, Κάλυψη με καλάμια ή φυτά. Επίσης μπορεί να είναι υφασμάτινα, χρώματος λευκού. Απαιτείται έγκριση Αρχιτεκτονικής Επιτροπής και Δήμου.

Πέργκολες: Νέες πέργκολες τοποθετούνται μόνο με βάση το ΦΕΚ 998Δ/1993

Ομπρέλες: Επιτρέπονται, μόνο υφασμάτινες, λευκές εκρού, χωρίς επιγραφές. Τρόπος στήριξης σε κοινόχρηστους χώρους δίνεται ανά περίπτωση σε σκαρίφημα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Φωτισμός εξωτερικός: Απαγορεύεται η χρήση λαμπτήρων φθορισμού και νέον. Νέας τεχνολογίας επιτρέπονται, αλλά έντασης που δεν ενοχλεί του διερχόμενους
Ταμπέλα: Μέγιστης επιφάνειας μισού τετραγωνικού μέτρου, και μέγιστης διάστασης 40εκ ύψος επί 120εκ. πλάτος. Κύρια γλώσσα περιγραφής τα Ελληνικά και προαιρετικά, με μικρότερα γράμματα, άλλη γλώσσα.
Πινακίδες γενικά: Μόνο σε ιδιωτικούς χώρους, μόνιμες, ετερόφωτες και επί του τοίχου. Μέγεθος συνολικά (με την ταμπέλα), 0,5 τ.μ. Απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφημιστική πινακίδα ή κατασκευή σε ταράτσες ή έξω από τον όγκο του ιδεατού στερεού. Απαγορεύονται οι πινακίδες κάθετα στην επιφάνεια του κτιρίου, πλην των Φαρμακείων.

Άλλες πινακίδες που επιτρέπονται: Μόνο σε χώρους προκαθορισμένους από τον Δήμο.

Εξωτερικές επιτοίχιες προθήκες ανοικτές η κλειστές επιτρέπονται, με μέγιστο βάθος 8εκ.

Κλιματιστικά - Ψυκτικά μηχανήματα - Ηλιακά: Απαγορεύονται τελείως στην όψη του κτιρίου (και επιβάλλεται να μετακινηθούν), σε κοινόχρηστους χώρους και γενικά απαγορεύεται να είναι ορατά από κοινόχρηστους χώρους.
Ρολόγια ΔΕΗ: Πάντα εντοιχισμένα.

Καμινάδες: Υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις, και σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να είναι σε όψεις κτιρίου.
Απαγορεύεται οποιοδήποτε διακοσμητικό ή χρηστικό αντικείμενο μόνιμο ή κινητό σε κοινόχρηστο χώρο (παγκάκια, γλάστρες, ζαρντινιέρες, καρέκλες, διαφημιστικά, πινακίδες κατεύθυνσης επιχειρήσεων, κάθετες σημαίες  κτλ.)
Παραχώρηση Κοινόχρηστου Χώρου: Σύμφωνα με τον Νόμο 1080/80 και την 178/2003 απόφαση του Δ.Σ. Πάρου. Ισχύουν ειδικοί λεπτομερείς κανονισμοί, π.χ. για τραπεζοκαθίσματα, πέργκολες, έκθεση εμπορευμάτων κ.τ.λ. Απευθυνθείτε στον Δήμο.
Καθαριότητα: Για τον χώρο εμπρός από το κατάστημα, υπεύθυνος για την καθαριότητα και άσπρισμα, είναι ο επιχειρηματίας. Όλες οι Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης ή Πρόχειρου Φαγητού, πρέπει να διαθέτουν δοχείο απορριμμάτων για τους Πελάτες.

Επίσης σας υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Πάρου έχει ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα αφαίρεσης / επαναφοράς στην αρχική κατάσταση των αυθαίρετων επεμβάσεων, νέων ΚΑΙ παλαιοτέρων και διακοπή αυθαίρετων εργασιών μετά από καταγγελία επώνυμη ή ανώνυμη στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ή την Αστυνομία, με δυσάρεστες χρηματικές, χρονικές και ποινικές επιπλέον επιπτώσεις για τους αυθαιρετήσαντες. Ειδικότερα, σε περίπτωση πινακίδων σε σημείο μη επιτρεπτό, ο Δήμος έχει δικαίωμα αυτόματης αφαίρεσης (σαν ρύπο) και μήνυση με πρόστιμο του αναρτήσαντα και διαφημιζόμενου.

Ο Σύλλογός μας και η Παροικία θα σας είμαστε ευγνώμονες αν τηρούσατε τα παραπάνω και σε περίπτωση ασάφειας ή αμφιβολίας, ζητούσατε συμβουλές από υπεύθυνους επαγγελματίες Μηχανικούς, από την Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού – Υπηρεσία Δόμησης και Περιβάλλοντος, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ή από μέλη του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου.

Επίσης επιφυλασσόμεθα να επανέλθουμε με νεότερο έγγραφο ή ανακοίνωση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο ή μέσο, για βελτίωση ή διευκρίνηση ή προσθήκη σε όλα τα ανωτέρω.

Παροικία, 20/2/2021

Για τον Σύλλογο Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου

Ο Πρόεδρος
Πέτρος Αυλήτης

Ο Αντιπρόεδρος
Χαρίλαος Γιουρτζίδης

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr