Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των φρεατίων και των ρεμάτων στην Πάρο

14 Οκτωβρίου 2021 19:35

•Ο Δήμος Πάρου σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

• Για μία ακόμη χρονιά συνεργεία του Δήμου Πάρου σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΠ εργάζονται για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των φρεατίων και των ρεμάτων.
• Οι δράσεις εντάσσονται στον γενικότερο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό του Δήμου Πάρου και επιβλέπονται από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Σάμιο.
Περιλαμβάνονται εργασίες απομάκρυνσης αυτοφυούς βλάστησης, λυμάτων, απορριμμάτων και φερτών υλικών καθώς και εκτεταμένες παρεμβάσεις για τη διάνοιξη της κοίτης των ρεμάτων, τη διασφάλιση της ομαλής ροής των υδάτων και τη διατήρηση των υδατορεμάτων σε κατάσταση καλής λειτουργίας, με προτεραιότητα στα ρέματα που διέρχονται από κατοικημένες περιοχές.
Οι εργασίες στα ρέματα και τις παραρεμάτιες περιοχές του νησιού γίνονται με ιδία μέσα και μηχανήματα του Δήμου Πάρου, στα πλαίσια της αποφυγής πλημμυρικών φαινομένων και της πρόληψης λοιπών καταστροφών από τις επερχόμενες βροχοπτώσεις. Επίσης, σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας, ο Δήμος Πάρου συνδράμει και συνεπικουρεί την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον καθαρισμό ρεμάτων αρμοδιότητάς της, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης του έργου.
Για τον Δήμο Πάρου, η προστασία των δημοτών και των περιουσιών τους είναι αδιαπραγμάτευτη, γι’ αυτό και ενεργούμε προληπτικά και παρεμβαίνουμε όπου κρίνεται αναγκαίο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τις επικείμενες έντονες βροχοπτώσεις και η δημιουργία ενός αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Παράλληλα φροντίζουμε όλες οι εργασίες μας να έχουν ως γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού και του μοναδικού οικοσυστήματός μας.
Τέλος, απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να μην απορρίπτουν ογκώδη και φερτά υλικά που αυξάνουν την επικινδυνότητα εκδήλωσης πλημμυρών στους δρόμους, τα ρέματα και τις παραρεμάτιες περιοχές, να σεβαστούν την εργασία των υπαλλήλων μας και τη ζωή των συμπολιτών μας.

Ακολουθεί Ανακοίνωση του Δήμου Πάρου για τα επικείμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα:

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο που εκδόθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ένα νέο καιρικό σύστημα με το όνομα ΜΠΑΛΛΟΣ (BALLOS) θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία από την Πέμπτη 14/10/21 ξεκινώντας από τα δυτικά – νοτιοδυτικά της χώρας. Συγκεκριμένα, τα έντονα φαινόμενα που αναμένεται να επηρεάσουν τις Κυκλάδες από το μεσημέρι της Πέμπτης θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο και θα χαρακτηρίζονται από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες και θυελλώδεις νοτίους ανέμου εντάσεως 7-8 μποφόρ που τοπικά πιθανώς να φτάσουν τα 9 μποφόρ.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να  είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από  κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων συνίσταται στους πολίτες:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα