Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαντώ Μαυρογένους: Η παριανή ηρωίδα που έδωσε το όνομά της στον Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου

21 Απριλίου 2022 14:36

Ο Κρατικός Αερολιμένας Μυκόνου μετονομάστηκε πρόσφατα σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη» καθώς η πρόταση του Δήμου Μυκόνου για τη μετονομασία έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η συμβολική αυτή κίνηση, αποτελεί φόρο τιμής στη μεγάλη αγωνίστρια που πρωτοστάτησε στην Επανάσταση του 1821 και η δράση της συνυφάνθηκε με την τοπική ιστορία του νησιού.

Πράγματι, η σπουδαία ηρωίδα συνέδεσε το όνομά της με την ιστορία της Μυκόνου και των Κυκλάδων, καθώς πλοία εξοπλισμένα με δικά της έξοδα καταδίωξαν Αλγερινούς που λυμαίνονταν τα νησιά. Επίσης, εξόπλισε δύο επανδρωμένα πλοία με τα οποία καταδίωξε πειρατές που επιτέθηκαν στη Μύκονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Τον Οκτώβριο του 1822 μάλιστα, οι Τούρκοι απωθήθηκαν από τη Μύκονο υπό την ηγεσία της.

Η Μαντώ Μαυρογένους, υπήρξε μια σπάνια ιστορική φυσιογνωμία που αφιερώθηκε εξ΄ολοκλήρου στα δίκαια της Ελευθερίας του Έθνους, κάνοντας με τη ζωή της και την προσφορά της στον Αγώνα πράξη, την ανιδιοτελή και απεριόριστη αγάπη στην πατρίδα.

Οι πρόγονοι της φλογερής ηρωίδας, γεννήθηκαν και έζησαν στην Πάρο. Ο προπάππους της, ονόματι Ιωάννης Μαυρογένης, εγκαταστάθηκε στα Μάρμαρα της Πάρου. Έφερε στη ζωή τον Νικόλαο Μαυρογένη, ηγεμόνα της Βλαχίας, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή των τριών μαρμάρινων κρηνών που βρίσκονται σήμερα στον κεντρικό δρόμο του παραδοσιακού οικισμού της Παροικίας. Ο άλλος γιός του Ιωάννη, ο Δημήτριος, έφερε στη ζωή τον Πέτρο Μαυρογένη, πατέρα της Μαντώς.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Μαντώ, κατοίκησε στην Πάρο όπου ζούσαν μερικοί από τους συγγενείς της. Απεβίωσε στην Πάρο το 1848, στο νησί των προγόνων της. Η σορός της διήλθε από τα κεντρικά σοκάκια της Παροικίας και κατέληξε στον Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία.

Σήμερα, η κεντρική πλατεία της Παροικίας φέρει το όνομά της και εκεί στέκει η προτομή της. Στην Πάρο επίσης υπάρχει για να θυμίζει τη σπουδαία ηρωίδα το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της και άφησε την τελευταία της πνοή. Στον κεντρικό δρόμο του παραδοσιακού οικισμού της Παροικίας, τρεις κρήνες όπως προελέχθη, φιλοτεχνημένες από παριανό μάρμαρο με την εγχάρακτη επιγραφή «Μαυρογένης», υπάρχουν για να θυμίζουν στους νεότερους τη δωρεά του θείου της Νικόλαου Μαυρογένη στον γενέθλιο τόπο του την Πάρο.

Το psts.gr, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ανάρτησε την 25η Μαρτίου 2021, εκτενές πρωτότυπο άρθρο που συνοδευόταν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με θέμα τη ζωή, την προσωπικότητα και τη δράση της φλογερής ηρωίδας της Πάρου και των Κυκλάδων.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο άρθρο – αφιέρωμα στη Μαντώ Μαυρογένους, τιμήθηκε προ ολίγων μηνών με το τρίτο βραβείο (Bronze) στην κατηγορία Best Editorial – Best Column στη διοργάνωση Regional Media Awards ΄21.
Για να διαβάσετε το βραβευμένο άρθρο πατήστε εδώ.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα