Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αθανάσιος Μαρινόπουλος: Εντός των τειχών

28 Νοεμβρίου 2022 00:32

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει , τα τελευταία χρόνια , ο Δήμος Πάρου είναι οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και της αιρετής διοίκησης.

Έχουμε την εντύπωση ότι στους εκπροσώπους της δημοτικής πλειοψηφίας δεν έχει καν περάσει από το μυαλό τους , δεν έχουν καθόλου προβληματιστεί , για τις παραμέτρους του εργασιακού περιβάλλοντος του οργανισμού.

Γι αυτό λοιπόν ας αναφέρουμε κάποια πράγματα , μήπως και βοηθήσουμε.

Πρωταρχικό στοιχείο είναι η θεμελίωση στην συνείδηση των εργαζομένων ότι υπάρχει ειλικρινής σεβασμός σε αυτό που κάνουν , μία φροντίδα και ένα προσωπικό ενδιαφέρον.

Κατόπιν μία στενή συνεργασία που θα συμπεριλαμβάνει θέσεις και προτάσεις τους (που έχουν γίνει κατά καιρούς , αλλά δεν έχουν ληφθεί υπ΄ όψιν οι περισσότερες) για την βελτίωση λειτουργιών και εμπλοκή τους στις αποφάσεις.

Άλλωστε εκείνοι έχουν την εμπειρία , χρόνων πολλές φορές και αν απογοητευτούν σταματούν να κάνουν και προτάσεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το αποφασιστικό όργανο (αν και στην τελευταία θητεία αυτό έχει υποβαθμιστεί , με νομοθετικές αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις) θα «γλυτώσει» από μερικές παρεκτροπές αν «επιζητά» εντονότερη επαφή με τους εργαζομένους.

Βασικό σημείο είναι η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας μέσα στον Δήμο , δεν πρέπει με τίποτα δηλαδή να αφήνεται να «εκκρεμούν» ζητήματα που δημιουργούν αμφιβολίες , τριβές και παρεξηγήσεις.

Όλα να λύνονται ταχύτατα.

Ισοτιμία , απουσία διακρίσεων ,αμεροληψία και αντικειμενικότητα θα δημιουργήσουν το σημαντικότερο ίσως «αίσθημα» , εκείνο της δικαιοσύνης.

Χωρίς αυτό κανένας δεν θα «δώσει» τον καλύτερο του εαυτό.

Επίσης από την συμπεριφορά μας (των αιρετών) να φαίνεται , ειλικρινά όμως και όχι με λόγια του αέρα , ότι αναγνωρίζουμε την συμμετοχή και την συνεισφορά τους στα αποτελέσματα.

Αυτό θα προσφέρει ικανοποίηση και θα κάνει τον καθένα να νοιώσει μια «σιωπηλή εσωτερική» υπερηφάνεια.

Σιγά-σιγά έτσι θα αρχίσει να αναπτύσσεται μία ευχάριστη και φιλική εργασιακή ατμόσφαιρα.

Ίσως και κάτι πιο σημαντικό , μια συντροφικότητα.

Τα αποτελέσματα όλων των ανωτέρω θα τα καρπωθούν οι δημότες και το νησί.

Ένας οργανισμός πρέπει να αξιοποιεί τις δεξιότητες αλλά και να «εκμεταλλευτεί» το πάθος και το «κάτι παραπάνω» που όλοι θα προσφέρουν με τις κατάλληλες συνθήκες.

Μια αποτελεσματική ηγετική ομάδα πρέπει να έχει μία συναισθηματική σχέση με τους ανθρώπους του Δήμου , για να δημιουργηθεί η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ που είναι πάνω απ όλα.

Για την τωρινή κατάσταση και πως φτάσαμε εκεί , ξέρουν καλύτερα οι «εντός των τειχών».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα