Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε για άλλη μια φορά η εκλογή του Συμπαραστάτη του πολίτη

02 Φεβρουαρίου 2012 17:38

και της επιχείρησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μετά από δεκατρείς (13) μήνες περιφερειακής αρχής του κ. Μαχαιρίδη, κατά την πρώτη για το έτος συνεδρίαση

του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στις 2 Φεβρουαρίου στη Ρόδο, και μετά από την ανεπιτυχή εισαγωγή του ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε τουλάχιστον δέκα (10) συνεδριάσεις του σώματος και ΔΕΝ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ η εκλογή του Συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 179 του ν. 3852/2010.

Ο νόμος 3852/2010 (Καλλικράτης) προβλέπει ως απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή τα 2/3 του συνόλου των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, δηλαδή 34 θετικές ψήφους προς έναν υποψήφιο από τα 51 συνολικά μέλη για το Νότιο Αιγαίο. Η περιφερειακή μας παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας», αντιλαμβανόμενη πλήρως την δυσκολία της εποχής που διανύουμε και την ανάγκη της κοινωνίας για συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων, ήδη από την πρώτη εισαγωγή του θέματος και εφόσον διαπιστώθηκε το αδιέξοδο εκλογής αλλά και την καίρια σημασία της εκλογής Συμπαραστάτη, κινήθηκε ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ. Δια μέσου του επί κεφαλής της παράταξης κ Χαράλαμπου Κόκκινου, προτείναμε έγκαιρα την εναλλαγή της θητείας μεταξύ των 2 βασικών υποψηφίων, σε χρονική αντιστοιχία των πολιτικών δυνάμεων που τους στηρίζουν (2 έτη η περιφερειακή πλειοψηφία – έτος η μείζονα μειοψηφία). Η χρονική τμηματοποίηση της θητείας του Συμπαραστάτη αποτελούσε μονόδρομο στην επίτευξη της απαραίτητης αυξημένης πλειοψηφίας και την εκλογή εν τέλει Συμπαραστάτη. Η περιφερειακή αρχή από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε να δείξει οποιαδήποτε συναίνεση και συνεργασία και αδιαφορώντας για την σημασία ύπαρξης Συμπαραστάτη του Πολίτη άφησε ακέφαλο αυτό τον θεσμό και στέρησε από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις των νησιών μας από έναν πρωτοποριακό ελεγκτικό προς τη διοίκηση θεσμικά κατοχυρωμένο όργανο.

Μετά από συνεχείς πιέσεις της παράταξης μας για τις συνεχείς αναβολές του θέματος, ολόκληρο το έτος 2011, η περιφερειακή αρχή σήμερα επέτρεψε επιτέλους να διεξαχθεί η νέα ψηφοφορία, ενώ δεν φρόντισε να καλέσει τους υποψήφιους για να παρουσιάσουν την υποψηφιότητα τους. Μοναδικό υποψήφιος παρόντας κατά τη συνεδρίαση ήταν ο υποδειχθείς από την παράταξη μας κ. Φίλιππος Τριομμάτης, στον οποίο δεν εδόθη καν το δικαίωμα λόγου. Όπως αναμένονταν, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν ανέδειξε ως επιτυχόντα κανέναν από τους 5 υποψήφιους.

Δυστυχώς, από τη στάση της η περιφερειακή αρχή έδειξε ότι δεν επιθυμεί την εκλογή Συμπαραστάτη του πολίτη στο Νότιο Αιγαίο. Η καθεστωτική αντίληψη που την διακρίνει την οδηγεί σε διαζύγιο με τις κοινωνικές ανάγκες και αδυνατεί να αντιληφθεί τα μηνύματα των καιρών, όσο ηχηρά και αν είναι.

Η παράταξη μας «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας» απέδειξε στην πράξη τη συναινετική της διάθεση για άλλη μια φορά στην σημερινή περίπτωση όπως και στο παρελθόν σε διαδικασίες όπως η υιοθέτηση του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αναμέναμε αντίστοιχη συμπεριφορά από την περιφερειακή αρχή αλλά καθώς φαίνεται απευθυνόμαστε « εις ώτα μη ακουόντων» !!!

Χαράλαμπος Κόκκινος

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr