Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δήμαρχος Πάρου μιλά για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού...

25 Οκτωβρίου 2018 17:55

Τουρισμός και Πάρος.


Δύο έννοιες συμβατές, μια σχέση μεταξύ τους αρμονική με λεπτές γραμμές ισορροπίας που όλοι καλούμαστε να σεβαστούμε για μια μακρόπνοη αειφόρο ανάπτυξη που δεν θα επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον και δεν θα αλλοιώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού και της κοινωνίας του.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, μίλησε για τα ανωτέρω θέματα σε μια συνέντευξη η οποία επικεντρώθηκε στην οπτική μέσα από την οποία ο Δήμος Πάρου διαβλέπει το τουριστικό μέλλον του νησιού και χαράζει τις πολιτικές του στον εν λόγω ευαίσθητο τομέα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημάρχου:

 

 1. Δήμαρχε, όπως δείχνουν τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία , η Πάρος βαδίζει προς ένα νέο ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο ;

Το νησί μας φέτος θα καταγράψει τα υψηλότερα νούμερα επισκεπτών ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο πολλών ετών, μετά από συστηματική δουλειά, με συγκεκριμένο στόχο αλλά και όραμα. Η Πάρος μπαίνει, πλέον, σε μια νέα εποχή.

Αυτό αποτελεί μια δικαίωση για όλους μας και ιδιαίτερα όλους όσους δώσαμε τη μάχη για το νέο Αεροδρόμιο.

Η Πάρος, σιγά-σιγά, παίρνει αυτό που της αξίζει γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ένα μοναδικό νησί, από πολλές απόψεις κάτι που αποτυπώνεται και στις ένθερμες εντυπώσεις των επισκεπτών μας.

 

2. Υπήρξαν όμως και προβλήματα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, όπως για παράδειγμα με την υδροδότηση ...

 Είναι προφανές ότι η αύξηση των επισκεπτών δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ευθύνες για όλους και πρώτα από όλους για το Δήμο .

Αύξηση επισκεπτών σημαίνει περισσότερα κυκλοφοριακά φορτία, περισσότερα απορρίμματα, περισσότερες ανάγκες για νερό αλλά και για άλλες υποδομές.

Είμαστε πλέον, σε ένα κομβικό σημείο γιατί πρέπει να αποφασίσουμε και να σχεδιάσουμε πως θέλουμε την τουριστική ανάπτυξη στο νησί μας .

Για εμάς είναι σαφές πως η ανάπτυξη πρέπει να σέβεται το μοναδικό μας περιβάλλον αλλά και τον ανθρώπινο χαρακτήρα του νησιού μας .

Άλλωστε μόνο, έτσι η ανάπτυξη θα έχει διάρκεια στο χρόνο.

3.Τι σημαίνει πρακτικά η φράση «η ανάπτυξη να σέβεται το περιβάλλον και τον ανθρώπινο χαρακτήρα του νησιού μας».

Ξεκινάω από το τελευταίο, τον ανθρώπινο χαρακτήρα .

Δεν θέλω ο τουρισμός να χαλάσει τη σχέση μας με τις ρίζες μας, με τις παραδόσεις μας, με το πολιτισμό μας .

Δεν θέλω να επηρεάσει τη κοινωνική μας συνοχή, την ανθρωπιά μας ,τις γειτονιές μας, τις κοινότητες μας, τις αξίες μας .

Η ανάπτυξη στο τέλος -τέλος, έχει νόημα όταν αφορά τον άνθρωπο και τις ανάγκες του . Και όταν μοιράζεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα .

Όσο για το περιβάλλον θα το πω με μια φράση : Είμαστε υποχρεωμένοι να κληροδοτήσουμε το θησαυρό του παριανού περιβάλλοντος και στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, σε κάθε κάτοικο του νησιού μας. Αυτές οι ενέργειες δείχνουν και την απεριόριστη αγάπη μας για την Πάρο

4. Ακούγεται ωραίο, αλλά βλέποντας τι έχει γίνει σε γειτονικά μας νησιά ακούγεται λίγο ουτοπικό..

Δεν είναι καθόλου ουτοπικό. Γνωρίζουμε ήδη τα λάθη που έγιναν σε άλλα νησιά και μπορούμε να τα αποφύγουμε .

Αν υπάρξει έγκαιρα ένα σωστό σχέδιο, πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Άλλωστε, οι Παριανοί έχουμε αποδείξει, όπως και στη περίπτωση του Αεροδρομίου, ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Μαζί και πάλι θα τα καταφέρουμε.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε πάλι πρωτοβουλίες και ως διοίκηση αλλά ως συνδυασμός.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr