Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχρεωτικά για τους φορείς τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ

01 Φεβρουαρίου 2019 20:30

Εντός 30 ημερών, (έως 25-02-2019), οι φορείς της γενικής κυβέρνησης υποχρεούνται να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμά τους στον λογαριασμό ταμειακής τους διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως .

Στην απόφαση που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ορίζεται, εξάλλου, ότι από 1η Μαρτίου 2019 οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού θα καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού αυτού. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης φορέων με την απόφαση θα επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ των οποίων και η μη καταβολή επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό.

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη είναι κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που είχε ψηφιστεί το περασμένο καλοκαίρι.

Εκτιμάται πως αυτήν την διαδικασία, θα κατευθυνθούν στον ειδικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ περί τα 7 δις ευρώ, τα οποία προστιθέμενα στα περίπου 33 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων, συνθέτουν ένα «μαξιλάρι» που θα φτάσει τα 40 εκ. ευρώ.

Οι επικεφαλής των φορέων γενικής κυβέρνησης έχουν περιθώριο μέχρι 25 Φεβρουαρίου να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων που θα συγκεντρωθεί εκτιμάται ότι επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο των δύο ετών, κάτι που επικαλείται και ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους στην επιχειρηματολογία του για να καθησυχάσει τους όποιους φόβους των αγορών, ενόψει των σχεδιασμών του για άντληση έως και 7 δις ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019.

H απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη μεταξύ άλλων στην απόφαση προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (που υπάγονται στην παράγραφο 10 του άρθρου 69Α του ν. 4270/2014), ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας. Δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για τους Φορείς οι οποίοι τηρούν ήδη λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

– Εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, οι Φορείς μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά τους διαθέσιμα, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 11 της παρούσας, από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης σε πιστωτικά ιδρύματα εκτός του Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου (ΣΛΘ) στον λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

– Από 01/03/2019 και εφεξής, οι επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αιτήματα για την καταβολή επιχορηγήσεων σε λογαριασμούς των Φορέων σε πιστωτικά ιδρύματα δεν θα γίνονται δεκτά από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών ( ΓΔΟΥ) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ( ΓΛΚ).

Τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται, βάσει των σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, στους OTA Α΄ και Β΄ Βαθμού, αποδίδονται υποχρεωτικά από την ως άνω ημερομηνία, με μεταφορά από το λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω Φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

– Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Φορέα και τη σύμφωνη γνώμη της εποπτεύουσας ΓΔΟΥ και του ΓΛΚ, δύναται να εξαιρεθεί ο Φορέας από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

– Σε περίπτωση που από τα στοιχεία του Φορέα προκύπτει συστηματική υπέρβαση του μέγιστου ορίου ρευστότητας, η ΓΔΟΥ ενημερώνει σχετικά το ΓΛΚ και παρέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στον συγκεκριμένο Φορέα. Το ΓΛΚ καταρτίζει χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων του Φορέα στην Ταμειακή Διαχείριση στην Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο αποστέλλεται στον Φορέα και κοινοποιείται στη ΓΔΟΥ. Ο Φορέας υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για τη συμμόρφωση του με το εν λόγω χρονοδιάγραμμα.

– Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Φορέα με το αρχικό ή το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα μεταφοράς πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων, το ΓΛΚ δύναται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 69Α του ν.4270/2014.

myota.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr