Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απάντηση Παντελή Τζανακόπουλου σε Κώστα Μπιζά

25 Μαϊος 2019 14:51

Αγαπητέ κύριε Κώστα Μπιζά,


Σας συγχαίρω για την ευπρέπεια και το ήθος της απάντησής σας σε όσα ανέφερα προ ημερών σε ραδιοφωνική μου συνέντευξη.

Βασικά η συνέντευξή μου περιείχε πολιτικό σχολιασμό στο διαφημιστικό – πληροφοριακό έντυπο της Π.Ν.ΑΙ. με τον τίτλο «Θέλω να ξέρω τι έγινε στην Πάρο και στην Αντίπαρο».
Ο σχολιασμός μου αυτός μεταξύ άλλων αφορούσε τα διαφημιζόμενα έργα συντήρησης, διαγράμμισης, βελτίωσης οδικού δικτύου, κατασκευής και άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου στην Πάρο, κατασκευής του βρεφονηπιακού σταθμού Μαρμάρων, και την κατασκευή του κλειστού γηπέδου Μάρπησσας (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων σχολικού συγκροτήματος Μάρπησσας). Για τα υπ' όψιν σημεία της συνέντευξής μου δεν κάνατε κανένα σχόλιο και ως εκ τούτου τεκμαίρεται ότι ο σχολιασμός μου ήταν ακριβής.

Σε ό,τι αφορά την ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων μέσω εκθέσεων και άλλων δράσεων, επιμένω ότι πάντοτε συμμετείχε η Περιφέρεια σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε ανάλογες εκθέσεις. Βεβαίως δεν είχαμε αναδειχθεί "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης», αφού αυτή η διάκριση απονεμήθηκε για το 2019.

Σε ό,τι αφορά την προβολή των νησιών μέσω συμμετοχών σε ανάλογες διεθνείς εκθέσεις, καθώς και την διοργάνωση ή συνδιοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ήταν και είναι δράσεις που διαχρονικά γίνονταν και πρέπει να γίνονται με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα.

Στον σχολιασμό σας, όμως, επικεντρώνεστε κυρίως σε ό,τι αφορά σε συντηρήσεις σχολικών μονάδων, αθλητικών χώρων και γηπέδων αλλά και σε θέματα υγειονομικών μονάδων. Όπως σωστά επισημαίνετε, τα έργα αυτά είναι αρμοδιότητας των Δήμων. Είναι ακριβή όσα υποστηρίζετε, ότι δεν διατέθηκαν πιστώσεις από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή για βελτιώσεις - συντηρήσεις σχολικών μονάδων και αθλητικών χώρων, και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το παραδεχθώ.

Όμως, όταν στη συνέντευξή μου έλεγα ότι παρεμβάσεις στις υποδομές παιδείας και πολιτισμού γίνονταν και παλαιότερα, εννοούσα αποφάσεις για μείζονα έργα υποδομών σε παιδεία και αθλητισμό, πολλών χιλιάδων ευρώ, όπως είναι η Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στη Μάρπησσα, η διαμόρφωση – επέκταση του κοινοτικού καταστήματος για στέγαση νηπιαγωγείου Μάρπησσας, η κατασκευή νηπιαγωγείου Αγκαιριάς, η διαμόρφωση του πρώην δημοτικού σχολείου Νάουσας για την μετεγκατάσταση του νηπιαγωγείου, οι βελτιώσεις κτηριακών – ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και η προμήθεια ιατροτεχνολογικού – ξενοδοχειακού εξοπλισμού των περιφερειακών ιατρείων Νάουσας και Μάρπησσας.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που αναφέρονται στο διαφημιστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας όπως επισκευές και βελτιώσεις στο γήπεδο της Παροικιάς και της Μάρπησσας καθώς και το γήπεδο 5Χ5 του Κώστου σχολίασα ότι αυτά δεν έχουν εκτελεστεί αλλά σχεδιάζεται να εκτελεστούν - στο μέλλον. Και προσωπικά μού φαίνονται σαν προεκλογικές υποσχέσεις.

Αλήθεια, δεν σας κάνει εντύπωση ότι ενώ η παρούσα Περιφερειακή Αρχή έχει θητεία σχεδόν πέντε ετών, μόλις τον τελευταίο χρόνο εξασφάλισε αρκετά χρήματα για τις υπ’ όψιν παρεμβάσεις, δηλαδή στο τέλος της θητείας της, δηλαδή σε προεκλογικό χρόνο;
Γιατί η κυβέρνηση είναι τόσο γενναιόδωρη τον τελευταίο χρόνο και ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα της Περιφέρειας;
Και γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης ανέθεσε στην Περιφέρεια ρόλο γενναιόδωρου διανομέα πιστώσεων στους Δήμους για έργα που αποκλειστικά αρμόδιοι είναι οι Δήμοι;
Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μπορούσαν να τεθούν.

Ασφαλώς και προφανώς η οικονομική κατάσταση του 2018-19 δεν είναι ίδια με αυτήν του 2010-14, δηλαδή των πρώτων σκληρών ετών της κρίσης, όταν από ένα έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού 15% έπρεπε να φτάσουμε μέσα από κατακρεούργηση μισθών, εισοδημάτων, ΑΕΠ, εργασίας, προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και εσωτερική υποτίμηση της οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα...
Ποιος θα τολμούσε το 2010 – 2014, με τις συνθήκες που επικρατούσαν, όχι να ελπίζει αλλά να ζητήσει πιστώσεις για έργα; Όταν το άγχος των αυτοδιοικητικών ήταν πώς θα περισώσουν νομοθετημένους - προβλεπόμενους πόρους και επιχορηγήσεις για τις βασικές ανάγκες των φορέων τους.

Επομένως, άλλο το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της εποχής εκείνης και άλλο το σημερινό. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αποφάσεις και έργα όταν αναφερόμαστε σε άλλες εποχές με τελείως διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό στάτους.

Παντελής Τζανακόπουλος

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr