Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απόφαση ΔΣ σχετικά με τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στη Πάρο και την οργάνωση μέτρων προστασίας και περιορισμού της μετάδοσης του ιού COVID-19

22 Μαρτίου 2020 18:45

Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Μάρτη προς συζήτηση το θέμα: «Απόφαση ΔΣ σχετικά με τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στη Πάρο και την οργάνωση μέτρων προστασίας και περιορισμού της μετάδοσης του ιού


COVID-19». Στην εισήγηση του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου Κ. Ροκονίδας, αναφέρθηκε στις επαφές με τους εργαζόμενους του Δήμου, του Κέντρου Υγείας, τον Επιστημονικό του Διευθυντή και του ΕΚΑΒ, για την καταγραφή των προβλημάτων στους χώρους εργασίας και στα προβλήματα του μοναδικού πυλώνα της δημόσιας υγείας στο νησί μας, του Κέντρου Υγείας.

Μεταξύ των άλλων είπε ότι «η γύμνια της Δημοσίας Υγείας στο νησί μας είναι γεγονός ετών και όχι σημερινό. Η υποβάθμιση της είναι διαρκής, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. για τη δημόσια υγεία πριν , κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και στη περίοδο της «κανονικότητας».

Κτιριακές υποδομές ξεπερασμένες, ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, σε υλικά και ιατρικά βοηθήματα, σε προβληματικές διακομιδές στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Σύρου ή τα Νοσοκομεία της Αττικής . Στο «πόλεμο» με τον COVID-19 πάμε σχεδόν άοπλοι. Ναι, να αναδείξουμε την ατομική ευθύνη, αλλά να μην αποτελέσει αυτή το άλλοθι για να αποποιηθούν η κάθε κυβέρνηση και η σημερινή τις εγκληματικές ευθύνες που υπάρχουν για την κατάσταση στη δημόσια υγεία. Ναι, σαν πολίτες να δείξουμε την απαιτούμενη αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη αλλά να μην αποτελέσει αυτό το επιχείρημα που αφαιρεί τη δυνατότητα να διεκδικούμε σαν λαός αυτά που μας ανήκουν αυτά που είναι χιλιοπληρωμένα με ασφαλιστικές εισφορές και βαριά άμεση και έμμεση φορολογία. Δεν πρέπει να μας φιμώσουν» .

Τέλος προτάθηκε ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό της χώρας που κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Κύριε Πρωθυπουργέ
συμφωνούμε μαζί σας, είμαστε σε πόλεμο. Ναι, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Ναι, όλοι πρέπει να έχουμε τη συναίσθηση της ευθύνης για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Ναι, να ακούμε τους ειδικούς και τις προτροπές τους. Ναι, να μην πιστέψουμε ότι είμαστε σε «γυάλα» προστασίας μακριά από χώρες και ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά. Ναι, να ετοιμαστούμε για το «τσουνάμι» που έρχεται στη χώρα και στα νησιά μας.
Ναι, λοιπόν, είμαστε σε πόλεμο αλλά πάμε σχεδόν άοπλοι.
Ναι, να αναδείξουμε την ατομική ευθύνη, αλλά να μην αποτελέσει αυτή το άλλοθι για να αποποιηθεί η κυβέρνηση τις ευθύνες του κράτους απέναντι στους πολίτες του για την κατάσταση στη δημόσια υγεία.
Ναι, σαν πολίτες να συμβάλλουμε με τη φροντίδα για τον διπλανό μας, με την απαιτούμενη αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας αλλά να μην αποτελέσει αυτό, το επιχείρημα που μας αφαιρεί τη δυνατότητα να διεκδικούμε σαν λαός αυτά που μας ανήκουν, αυτά που είναι χιλιοπληρωμένα με ασφαλιστικές εισφορές και βαριά άμεση και έμμεση φορολογία.
Η γύμνια της Δημοσίας Υγείας στο νησί μας είναι γεγονός ετών και όχι σημερινό. Η υποβάθμιση της είναι διαρκής, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και τώρα, στη περίοδο της λεγόμενης κανονικότητας.
Κτιριακές υποδομές που έχουν «φάει τα ψωμιά τους», ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, σε υλικά και ιατρικά βοηθήματα, προβλήματα στις διακομιδές.
Σήμερα και πριν η μάχη για τον κορονοϊό ξεκινήσει στα νησιά μας,
απαιτούμε την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που επείγουν για να κρατήσουμε όρθιο το μοναδικό φορέα δημόσιας υγείας στο νησί μας το Κέντρο Υγείας.
Αν το ΚΥ «λυγίσει» είτε λόγω επιμόλυνσης ή ελλείψεων μπροστά σε αυτό που έρχεται, δεν χρειάζεται να σας περιγράψουμε τη συνέχεια.
Σας λέμε λοιπόν ότι :
1. Το ΚΥ Πάρου δεν έχει Διοικούσα Επιτροπή από τον Απρίλιο του 2019. Είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη που εδώ και 8 μήνες παραμένει ακέφαλο διοικητικά. Αποτέλεσμα, να έχει αφεθεί στις πλάτες του Επιστημονικού Διευθυντή του ΚΥ και η διοικητική ευθύνη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του. Άμεσα λοιπόν, πρέπει να οριστεί Διοικούσα Επιτροπή στο ΚΥ.
2. Είναι απαραίτητες οι προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση του Κέντρου Υγείας. Ειδικότερα:

 Απαιτούνται άμεσα προσλήψεις Γιατρού Γεν. Ιατρικής, Παθολόγου, Γυναικολόγου. (Γιατρός Γεν. Ιατρικής υπήρχε, επικουρική. Η σύμβαση της έληξε και δεν έχει ανανεωθεί παρά την επιθυμία παραμονής της) .
 Απαιτείται άμεσα ανανέωση σύμβασης ή μόνιμη πρόσληψη του ορθοπεδικού που ήδη υπηρετεί.
 Απαιτείται στην ανάγκη να υποχρεώσετε ιδιώτες γιατρούς, πνευμονολόγο και παθολόγους, να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις, για όσο διάστημα χρειαστεί, καλύπτοντας το κόστος.
Επιπλέον:
 Επισκευή του ακτινολογικού που παραμένει εκτός λειτουργίας από τον Νοέμβριο του 2019. (Η επισκευή που πραγματοποιήθηκε πριν από 40 περίπου ημέρες το έθεσε σε λειτουργία για λίγες μόνο ημέρες).
 Άμεση στελέχωση με 2 νοσηλευτές, 1 διοικητικό και 1 υπάλληλο θυρωρείου.
 Άμεση πρόσληψη 3 καθαριστριών για το ΚΥ.

 Να εφοδιάσει αμέσως η 2η ΥΠΕ με τα κατάλληλα και σε επαρκή ποσότητα, προστατευτικά μέσα το ΚΥ -όπως, μάσκες, γάντια, φόρμες, αντισηπτικά κλπ- για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 Να αποσταλεί επαρκής αριθμός διαγνωστικών τεστ.
 Να εξασφαλίσει η 2η ΥΠΕ ειδικές γραμμές επικοινωνίας στον ΕΟΔΥ στις οποίες θα απευθύνονται οι κάτοικοι των νησιών.
 Να ορίσει η 2ηΥΠΕ νοσοκομείο αναφοράς και να εξασφαλίσει την αερομεταφορά των διαγνωστικών τεστ από τα νησιά προς το νοσοκομείο.
 Εφόσον χρειαστεί να επιταχθούν εκείνες οι ιδιωτικές δομές υγείας που πληρούν προδιαγραφές.
 Να εξασφαλιστεί από το ΕΚΑΒ η αεροδιακομιδή των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία. Να δοθεί επίσης εντολή από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ για την διακομιδή ασθενών από την Αντίπαρο.
 Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας με όλα τα απαραίτητα υλικά και υποδομές, με τις ιδιαίτερες απαιτούμενες υποδομές λόγω κορονοϊού.

Απέναντι στην επιδημία ελλείψεων του συστήματος Υγείας, απαιτούμε χωρίς αναμονή δράση τώρα για να δοθεί λύση στα προβλήματα.
Δεν θα κάνουμε κανένα συμβιβασμό με τις ανάγκες της υγείας μας και τα κοινωνικά δικαιώματα μας.

 

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr