Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δήμος Πάρου: Η Πάρος ενάντια στις ανεμογεννήτριες

02 Ιουνίου 2020 21:20

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31/05/2020 στην Παροικιά Πάρου στο πλαίσιο Πανκυκλαδικής κινητοποίησης που έλαβε


χώρα, ταυτόχρονα, και στα νησιά της Άνδρου, Νάξου, Τήνου, Αμοργού και Σαντορίνης. Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων, είπαν για μία ακόμη φορά ηχηρό όχι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί. Είχαν προηγηθεί η ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις των σχετικών έργων και η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, στις 7 και 25 Μαΐου αντίστοιχα, που προβλέπουν μεταξύ άλλων και την εγκατάσταση 22 ανεμογεννητριών στην Πάρο. Το νέο νομοσχέδιο ψηφίστηκε μάλιστα με fast track διαδικασίες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση.
Ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Ι. Κωβαίος, δήλωσε σχετικά: « Ο παριανός και κυκλαδίτικος λαός δεν είναι αντίθετος στις ΑΠΕ, αλλά στην εκμετάλλευση και στην ασυδοσία. Τα έργα ΑΠΕ, όταν δεν υλοποιούνται με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και εντός ενός πλαισίου βιωσιμότητας, έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ευαγγελίζονται. Γι’ αυτό το ζήτημα εξάλλου, έχουμε προτείνει εναλλακτική λύση εδώ και καιρό. Συνεπώς, είναι αναγκαία μία Πανκυκλαδική κινητοποίηση, απέναντι σε κάθε παρέμβαση που δεν έχει βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Η προσήλωση στον αγώνα, στις αξίες και στα ιδανικά μας είναι μονόδρομος.»
Γενικότερα, τα αιολικά πάρκα για τα νησιά Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο αδειοδοτήθηκαν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 από την ΡΑΕ. Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος Πάρου αρνήθηκε τον σχεδιασμό, σχηματίζοντας συνασπισμό με τα υπόλοιπα νησιά και προχωρώντας σε σειρά δράσεων. Συστήθηκε Δημοτική Επιτροπή κατά των ανεμογεννητριών υπό την Προεδρία του Δημάρχου Πάρου, Μάρκου Ι. Κωβαίου, επιτροπές αγώνα, ομάδες εργασίας, και καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς όλες τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Παράλληλα, εκδόθηκε ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Πάρο, ενώ από κοινού με τους υπόλοιπους κυκλαδίτικους Δήμους, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα νόμιμα μέσα απέναντι σε αυτήν την απόφαση. Η εκδίκαση της σχετικής προσφυγής μάλιστα ενώπιον του ΣτΕ ήταν ορισμένη για τις 03.06.2020 αλλά αναβλήθηκε, και αναμένεται νέα δικάσιμος.

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr