Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προχωράνε οι διαδικασίες για την ανέγερση του 2ου Γυμνασίου Παροικιάς

18 Σεπτεμβρίου 2020 16:00

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, στην τακτική συνεδρίασή του στις 15/09/2020, με την υπ' αριθμ. 162/2020 απόφαση, γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, τον καθορισμό των όρων και περιορισμών δόμησης για την ανέγερση του 2ου Γυμνασίου Πάρου, στην εκτός σχεδίου περιοχή Αγ. Γεώργιος Παροικιάς.

Η μακρόχρονη προσπάθεια για την ανέγερσή του ξεκινάει το 2009 με την αγορά του οικοπέδου από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και αρχίζει να παίρνει μορφή από το 2012, όταν με την υπ’αρ. 442/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, εγκρίθηκε ο φάκελος της μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥ» αλλά λόγω έλλειψης πλήρους χρηματοδότησης, δεν κατέστη δυνατόν να δημοπρατηθεί η μελέτη.

Η προκήρυξη εκπόνησης των μελετών έγινε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, 3 χρόνια αργότερα στις 20.04.2015, και μετά την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης. Τα παραπάνω σηματοδότησαν μία σειρά ενεργειών που προβλέπονται για την εκτέλεση δημοσίων έργων ήτοι, την εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού, την έγκριση του συμβατικού ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο και τον έλεγχο νομιμότητας του διαγωνισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια, το 2017, υπεγράφησαν οι συμβάσεις της Α’ φάσης για την προμελέτη του έργου με τους μελετητές, συνολικής δαπάνης 118.500 €, έγινε υποβολή των προμελετών, συντάχθηκε πρακτικό αξιολόγησής τους και υποβλήθηκαν και εξετάστηκαν οι ενστάσεις επί του πρακτικού αξιολόγησης των προμελετών.

Τέλος μετά την έγκριση της βαθμολόγησης των οικονομικών προσφορών της επιτροπής διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πάρου στις 26/11/2018, επιλέγει ο ανάδοχος του τελικού σταδίου των μελετών και υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης της μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥ», τελικής δαπάνης 143.242,76 € (συμπεριλαμβανομένης ΦΠΑ), με έκπτωση 66,19%. Επισημαίνεται δε ότι σε κάθε στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας υπήρχαν ενστάσεις με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκβασης.

Στην εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάρου προς το Δημοτικό Συμβούλιο επισημάνθηκαν επίσης η επιτακτική ανάγκη αποσυμφόρησης του Γυμνασίου Πάρου που σήμερα φιλοξενεί διπλάσιο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο αλλά και η αδυναμία εύρεσης νέων χώρων στέγασης και κατάλληλου οικοπέδου σε περιοχή εντός σχεδίου.

Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει ήδη τις παρακάτω εγκρίσεις: α) γεωλογικής καταλληλότητας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, β) καταρχήν έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Ελλάδος, Αττικής και Κυκλάδων, γ) έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από τη Δ/νση Δασών Ν. Κυκλάδων και δ) έγκριση περιβαλλοντικού προελέγχου για την υποβολή σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ) του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου.

Η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός σχεδίου περιοχή Αγίου Γεωργίου Παροικιάς, όπως αυτή φαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα της Τεχνικής Υπηρεσίας, με συνολική επιφάνεια 14.637,12 τ.μ. περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους εξής προτεινόμενους όρους δόμησης: 1) ποσοστό κάλυψης 25%, 2) συντελεστή δόμησης 25%, 3) μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτιρίων στα 4 μέτρα για τα μονώροφα τμήματα, στα 7,5 μέτρα για τα διώροφα τμήματα , στα 9 μέτρα για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (που θα χρησιμοποιείται και ως κλειστό γυμναστήριο με χώρο καλαθοσφαίρισης που απαιτεί ανάλογο ύψος) και στα 5 μέτρα για το υπόστεγο γυμναστικής, 4) μέγιστο αριθμό ορόφων δύο (2), 5) κατασκευή υπόγειων χώρων, υποχρεωτική πρασιά 8μ κ.α. Το παραπάνω σχέδιο προβλέπει επίσης την κατασκευή εσωτερικού δρόμου, τη δημιουργία πεζοδρομίων επαρκούς πλάτους στα όρια του οικοπέδου και την πρόβλεψη παρόδιων θέσεων στάθμευσης.

Πλέον, με την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, η διαδικασία ανέγερσης του 2ου Γυμνασίου Πάρου μπαίνει σε νέα φάση ενεργειών που προβλέπεται στο κείμενο νομικό πλαίσιο και περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών, την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος τόνισε: «Με αποφασιστικότητα δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και προχωράμε συντονισμένα στην υλοποίηση έργων υποδομής που έμεναν στα χαρτιά. Σε πείσμα των ημερών και παρ’ όλο που παραμένει άλυτο το ιδιοκτησιακό, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου για τη μαθητιώσα νεολαία του τόπου μας, τολμήσαμε να δημοπρατήσουμε τη μελέτη και φέραμε προς ψήφιση την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Περιμένουμε από την Περιφέρεια να μεριμνήσει με τη σειρά της για τη μετεγγραφή του οικοπέδου.»

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ                                                                                                                                      

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                              

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr