Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου πρέπει να διασωθούν και να αναβαθμιστούν. Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά

18 Αυγούστου 2022 13:25

Την Τρίτη 16/8 ο Νίκος Συρμαλένιος συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βουλγαράκη, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και οργανωτικό υπεύθυνο Αιγαίου, επισκέφθηκαν μαζί με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων Σπύρο Μητρογιάννη, το χώρο των αρχαίων λατομείων μαρμάρου στο Μαράθι της Πάρου.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται ως συνέχεια του ενδιαφέροντος και των ενεργειών μας για τα αρχαία λατομεία, σε μια κρίσιμη στιγμή που πολλοί κοινωνικοί φορείς της Πάρου με πρόσφατο υπόμνημα τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη των λατομείων, που κινδυνεύουν να τραυματιστούν ανεπανόρθωτα λόγω των ρηγματώσεων και κατολισθήσεων που υφίστανται οι στοές, από τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα και την επέκταση της ιδιωτικής επιχείρησης και εκμετάλλευσης των σύγχρονων λατομείων.

 Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο τη στιγμή αυτή να υπενθυμίσουμε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, δεσμεύσεις που ήλθαν ως απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων,στην Ερώτηση των βουλευτών μας Νίκου Συρμαλένιου, Σωκράτη Φάμελλου, Κατερίνας Νοτοπούλου, Νίκου Παππά και Σκουρολιάκου Παναγιώτη στις 22/1/2020.

Στις απαντήσεις αυτές το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού κατηγόρησε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δεσμεύσει με προφορική εκτίμηση για σχετικές μελέτες το ποσό των 15.000 ευρώ, τώρα δέσμευσε ποσό μόνο 7.470 ευρώ, ενώ ανήγγειλε πομπωδώς ότι θα ενταχθούν τα αρχαία λατομεία στον προγραμματισμό του Υπουργείου για το 2020, θα υποβληθούν οι μελέτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις των όμορων οικοπέδων που ανήκαν στον αρχαιολογικό χώρο.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Ανάπτυξης θα ενέτασσε τις απαραίτητες εργασίες σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού, αρκέστηκε σε μια γενικού περιεχομένου φιλολογική απάντηση για το πόσο σημαντική για το τουριστικό προϊόν είναι η ανάδειξη του χαρακτήρα των αρχαίων λατομείων.

 Αντ’ αυτού, δύο χρόνια μετά παρατηρούμε την πλήρη αδιαφορία της Πολιτείας, όχι μόνο για τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου της Πάρου, που με την Παρία Λίθο τροφοδότησαν και κατασκεύασαν αριστουργήματα της τέχνης όπως η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και πολλά άλλα, αλλά και την προσπάθεια εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, με χαρακτηριστική τόσο τη στάση απέναντι στις συνεχιζόμενες παρανομίες των πρώην ιδιοκτητών Ρήγα, όσο και στην τωρινή προσπάθεια μεταβίβασης ιδιωτικής περιουσίας εντός αρχαιολογικού χώρου.

 Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά, ενώ το ξεκίνημα του φακέλου των απαλλοτριώσεων από το τέλος του 2019, που ανατέθηκε με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, καθώς και η εκπόνηση μελέτης για τη διάσωση των λατομείων, μέχρι σήμερα δεν έχουν επιφέρει ορατά αποτελέσματα. Τα αρχαία λατομεία κινδυνεύουν άμεσα να κατακρημνιστούν και οι στοές να καταρρεύσουν. Επιβάλλεται άμεσα να ληφθούν μέτρα διάσωσης τους, επιβάλλεται να προχωρήσει η απαλλοτρίωση όλων των ιδιοκτησιών εντός του αρχαιολογικού χώρου, επιβάλλεται το σταμάτημα εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων, που επεκτείνονται ανεξέλεγκτα σε χώρους όμορους ή υπερκείμενους των αρχαίων λατομείων.

Επιτέλους όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι τα αρχαία λατομεία μαρμάρου της Πάρου, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

latomeia 34

 

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα