Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια πλούσια σε παραδοσιακά έθιμα εντυπωσιακή βραδιά στο Πανηγύρι του Αϊ – Γιάννη Κλήδονα στην Αλυκή της Πάρου! (Βίντεο + Φωτό)

25 Ιουνίου 2017 12:44

Κάτω από τον έναστρο παριανό ουρανό, σε μια βραδιά ήρεμη και ζεστή, αναβίωσε την Παρασκευή 23/6 στην Αλυκή της Πάρου, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της καλοκαιρινής ελληνικής παράδοσης! Το Πανηγύρι δηλαδή του Αϊ – Γιάννη του Κλήδονα το οποίο βρήκε το απόλυτα αρμονικό με τη γιορτή φυσικό σκηνικό του, στην περίφημη παραλία της Αλυκής!

Σειρές από γραφικά βαρκάκια με αναμμένες δάδες πλέοντας από τη θάλασσα στην παραλία, δημιούργησαν ένα άκρως μαγευτικό, ρομαντικό σκηνικό που έγινε ακόμα πιο σαγηνευτικό, όταν άναψαν οι εντυπωσιακές φωτιές του Αϊ – Γιάννη Κλήδονα για το κάψιμο των Μάηδων. Τις περιλάλητες του Αϊ – Γιάννη τις φωτιές, πέρασαν πηδώντας μεγαλύτεροι και μικρότεροι, έτσι για να τηρήσουν το πανάρχαιο έθιμο, που σύμφωνα με την παράδοση επιφέρει κάθαρση και εξαγνισμό.
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές, αναπαρέστησαν με πιστότητα το έθιμο του «Αμίλητου Νερού» σύμφωνα με το οποίο, η μεταφορά του πρέπει να συνοδεύεται από αλαλία ώστε να αποκαλυφθεί το βράδυ στα όνειρα των κοριτσιών ο μελλοντικός τους σύζυγος.

Οι φωτιές του Κλήδονα και το Αμίλητο Νερό, δύο έθιμα που ανάγονται στα βάθη της λαϊκής ελληνικής παράδοσης και επιβιώνουν με αξιοθαύμαστο τρόπο σε εκδηλώσεις σαν αυτές της Αλυκής, έλκουν την καταγωγή τους από πολύ μακριά, από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό καθώς η λέξη Κλείδων, είχε τη σημασία προγνωστικού ήχου που περιέγραφε το συνδυασμό τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων στη διάρκεια μαντικής τελετής! Πέρασαν στη σύγχρονη λαογραφία και ευτυχώς τηρούνται μέχρι τις μέρες μας για να μας συνδέουν νοερά με τις πολιτισμικές μας ρίζες.

Νησιώτικο Πανηγύρι όμως δίχως χορό, φαγητό και ποτό δεν υπάρχει! Το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγκαιριάς, πλαισίωσε χορευτικά την εκδήλωση με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ ψητό χταποδάκι και άφθονη σούμα προσφέρθηκαν στον κόσμο.

Στη διάρκεια όμως της βραδιάς, δεν άναψαν μόνο οι φωτιές του Αϊ – Γιάννη αλλά και το γνήσιο παριανό γλέντι! Ο κόσμος έγινε μια παρέα χορεύοντας απτόητα σε ρυθμούς μπάλου! Ακόμα και ο Δήμαρχος Πάρου τα «έδωσε όλα» χορεύοντας το καθηλωτικό, θρυλικό, ιστορικό ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, με χορευτικές κινήσεις που εντυπωσίασαν και απέσπασαν το χειροκρότημα του κόσμου!



Όλα αυτά έγιναν στην Αλυκή. Το αλλοτινό γραφικό ψαροχώρι της Πάρου, που σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο που δεν έχει χάσει όμως τίποτα από τη γραφικότητα, τη γαλήνη και την αυθεντικότητά του! Αυθεντικότατοι και ποιοτικοί είναι και δύο γαστρονομικοί προορισμοί, δύο θαυμάσιες ψαροταβέρνες, που κανείς δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί αν βρεθεί στην Αλυκή.

Οι μυρωδιές από ολόφρεσκα θαλασσινά που ανοίγουν την όρεξη σπάνε κυριολεκτικά τη μύτη στην ψαροταβέρνα «Μουράγιο»! Νόστιμοι ουζομεζέδες και ψαρομεζέδες συνοδεία καλού κρασιού ή ούζου αποτελούν τη γαστρονομική πρόταση του εξαιρετικού, ποιοτικού μαγαζιού ψαροφαγίας που βρίσκεται πάνω στο γραφικό λιμανάκι της Αλυκής με θέα το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμά της!

Επίσης το εστιατόριο – ψαροταβέρνα «Αλυκή» είναι ο απόλυτος προορισμός για καλομαγειρεμένες γεύσεις θαλασσινές ή μη, που θα τέρψουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο! Ποιοτική πάνω απ΄ όλα κουζίνα με αγνά υλικά και τοπικές συνταγές πλάι στη θάλασσα σε έναν ειδυλλιακό χώρο προνομιακής θέσης, υπόσχονται γαστρονομικές απολαύσεις πρωτόγνωρες ακόμα και για τους καλοφαγάδες! Οργανώστε επίσης τη δεξίωση των ονείρων σας (γάμο ή βάπτιση) στο εστιατόριο – ψαροταβέρνα «Αλυκή» και αφήστε τους καλεσμένους σας χορτασμένους και ικανοποιημένους σε ένα περιβάλλον φιλόξενο που δεν θα ξεχάσουν ποτέ!

Η επόμενη στάση σας για γλυκό, καφεδάκι ή ακόμα και γεύμα, είναι σίγουρα το Café – Εστιατόριο «Μανώλης». Ανοιχτό από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, θα σας χαρίσει γλυκές ή αλμυρές ποιοτικές, αγνές απολαύσεις πάνω στο κύμα με θέα την απέραντη παραλία της Αλυκής. Ο must προορισμός για χαλαρωτικό καφεδάκι ή ότι άλλο τραβά η όρεξή σας, όλες τις ώρες της ημέρας!

Επισκεπτόμενοι την Αλυκή κάντε έναν περίπατο ακολουθώντας δρομάκια και κάποια στενάκια και οδηγηθείτε στον ημιορεινό γραφικότατο οικισμό της Αγκαιριάς με το απόλυτα παραδοσιακό χρώμα!

Πάρτε μια καλή γεύση της παριανής, πατροπαράδοτης τέχνης της αρτοποιίας, προμηθευόμενοι ολόφρεσκα, παραδοσιακά αρτοσκευάσματα μεγάλης ποικιλίας από τον «Παραδοσιακό Φούρνο της Αγκαιριάς». Φημισμένος όχι μόνο στην Αλυκή ή στην Αγκαιριά αλλά σε ολόκληρη την Πάρο, ο φούρνος αυτός, παρασκευάζει γνήσια παριανά προϊόντα με το μεράκι και τα αγνά υλικά της παριανής διατροφικής παράδοσης. Η γεύση τους και η ποιότητά τους είναι πραγματικά εμπειρία ζωής!

Γιατί η Αγκαιριά και το επίνειό της η Αλυκή, δεν διατηρούν τις παραδόσεις τους μονάχα μέσα από σύγχρονες πολιτιστικές εκδηλώσεις που τις δένουν με τις βαθιές ρίζες του τόπου. Η παράδοση στις περιοχές αυτές, είναι ολοζώντανη, παρούσα και γνήσια σε κάθε έκφανση της σύγχρονης ζωής τους, καθώς αποτελούν top απολαυστικούς, γαστρονομικούς προορισμούς της Πάρου, που διατηρούν ανόθευτες τη γευστική τους κληρονομιά και τη φιλοξενία τους!
DSC09641.jpg DSC09642.jpg DSC09643.jpg

DSC09645.jpg DSC09646.jpg DSC09648.jpg

DSC09650.jpg DSC09652.jpg DSC09655.jpg

DSC09661.jpg DSC09663.jpg DSC09665.jpg

DSC09670.jpg IMG_20170623_205119.jpg IMG_20170623_205138.jpg

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr