Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στιγμές συγκίνησης αλλά και εύθυμης χαράς για την αλησμόνητη «Αγαπημένη Μικρασία» στο Άσπρο Χωριό της Πάρου! (Bίντεο + Φωτό)

12 Σεπτεμβρίου 2017 15:22

Όταν η συγκίνηση για τις αλησμόνητες χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού συναντά την ιστορική μνήμη των άρρηκτων πολιτισμικών δεσμών τους με τη Μητέρα Ελλάδα, γεννιούνται λαμπρές πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμής προς τις πανάρχαιες καταβολές της Μείζονος Ελληνικής Πατρίδας.

Μια τέτοια σπουδαία εκδήλωση υπό τον τίτλο «Μικρασία μου Αγαπημένη» παρουσιάστηκε στο Άσπρο Χωριό της Πάρου το βράδυ της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου όπου και κορυφώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν των παραδόσεων και του πολιτισμού των πρώτων Μικρασιατών κατοίκων του χωριού.

Αξέχαστοι νησιώτικοι σκοποί και τραγούδια της Ίμβρου, της Καππαδοκίας, της Θράκης και της Πάρου, ξεσήκωσαν το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης χαρίζοντας μοναδικές στιγμές συγκίνησης, αποδεικνύοντας ότι το Αιγαίο υπήρξε διαχρονική γέφυρα πολιτισμού που περισσότερο ένωνε παρά χώριζε τους πληθυσμούς που ανέκαθεν το κατοικούσαν. Ειδικά οι εύθυμοι σκοποί και χοροί της Ίμβρου από τον Σύλλογο Ιμβρίων, τόσο παρόμοιοι και χαρούμενοι όπως αυτοί της Πάρου, έκαναν απτούς στο κοινό τους δεσμούς πολιτισμικής συγγένειας των νησιών μας που παραμένουν αναλλοίωτοι μέχρι σήμερα όταν δεν τους ξεχνάμε.


Σε ένα γοητευτικό ταξίδι στις θύμησες της προαιώνιας γης της Ιωνίας, παρέσυρε επίσης τον κόσμο το θεατρικό δρώμενο της εκδήλωσης που εντυπωσίασε το κοινό ως μυσταγωγική καταβύθιση στα ήθη και στην αυθεντική ατμόσφαιρα της γλυκιάς Μικρασίας. Στη μουσικοχορευτική πανδαισία της βραδιάς συμμετείχε εκτός από τον Σύλλογο Ιμβρίων, το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Νάουσα Πάρου» και η χορωδία της Νάουσας Πάρου.

Είναι γεγονός ότι οι Μικρασιάτικες Συναντήσεις Πάρου που κάθε Σεπτέμβρη φιλοξενούνται στο Άσπρο Χωριό, αποτελούν ένα από τα καθιερωμένα πλέον, κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα του νησιού που μας γεμίζουν περηφάνια.

Η 13η φετινή Μικρασιαστική Συνάντηση, ωραιότερη και πιο πλούσια από κάθε άλλη χρονιά, αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου που συμμετείχε ένθερμα σε μια μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας και μύησης στις ριζωμένες αξίες, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον μουσικοχορευτικό πολιτισμό της Μικράς Ασίας που αξίζει να θυμόμαστε και να τιμάμε ως καρδιά της πιο βαθιάς ιστορικής μας συνείδησης και μνήμης.
DSC00404.jpg DSC00406.jpg DSC00408.jpg

DSC00409.jpg DSC00411.jpg DSC00417.jpg

DSC00421.jpg DSC00422.jpg DSC00432.jpg

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr