Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεμάτες "άρωμα" παράδοσης οι διήμερες εκδηλώσεις της "Γιορτής του Ρεβιθιού" στον Πρόδρομο Πάρου!

21 Ιουλίου 2019 20:27

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη διήμερη παραδοσιακή γιορτή του Προδρόμου με επίκεντρο το ρεβίθι!

Η υπαίθρια "Γιορτή του Ρεβιθιού 2019" με φόντο τα γραφικά σοκάκια του χωριού, θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουλίου στις 18:00 με το άναμμα του παλιού φούρνου ενώ θα ακολουθήσει παράσταση παιδικού θεάτρου με υπεύθυνη την κα. Βασιλική Παυλάκη.
Κατόπιν θα ανοίξει η "βεντάλια" των ρεβιθομαγειρεμάτων που άλλοτε αλλά και σήμερα κατέχουν εξέχουσα θέση στην γαστρονομική πρακτική των παριανών νοικοκυρών.

Η παραδοσιακή παρασκευή του στραγαλιού αλλά και του περίφημου νοστιμότατου ρεβιθοκεφτέ θα γίνει μπροστά στα μάτια του κοινού που θα έχει την ευκαιρία να γευτεί αλλά και να μάθει πολλά από τα μυστικά των νησιώτικων εδεσμάτων με βάση το ρεβίθι. Στο τέλος της πρώτης ημέρας της Γιορτής, φρεσκοψημένα στραγάλια αλλά και σούμα θα προσφερθούν γενναιόδωρα στον κόσμο στο φούρνο του Πεταρά..

Την δεύτερη τώρα ημέρα των εκδηλώσεων, την Κυριακή 28 Ιουλίου, η Διατροφολόγος κα. Φανή Ρούσσου θα μιλήσει στον κόσμο για την υψηλή διατροφική αξία του ρεβιθιού ενώ θα γίνει και παρουσίαση συνταγών.

Κατόπιν το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μεταφερθεί νοερά στο "μαγερειό" των παριανών παραδοσιακών σπιτικών παρακολουθώντας το πλέξιμο των πιάστρων, των υφασμάτινων δηλαδή λαβών με τις οποίες άλλοτε οι νοικοκυρές έπιαναν τον καυτό σκούνταβλο που περιείχε τη μαγειρεμένη ρεβιθάδα.
Υπεύθυνη κα. Σπυριδούλα Καβάλλη- Μαρμαρίνου.

Τέλος η παρασκευή του ρεβιθοκαφέ, του ιδιότυπου αυτού ροφήματος που υποκαθιστούσε τον καφέ σε καιρούς ένδειας, θα ολοκληρώσει τις ρεβιθοπαρασκευές της παριανής γαστρονομικής κληρονομιάς.
Την Κυριακή επίσης θα γίνει το ξεφούρνισμα των σκούνταβλων με τη ρεβιθάδα η οποία θα προσφερθεί στον κόσμο και η γιορτή θα ολοκληρωθεί νησιώτικα και παραδοσιακά όπως κάθε χρόνο! Τσαμπούνες και τουμπάκια θα πλημμυρίσουν με τον ήχο τους τα σοκάκια του Προδρόμου στήνοντας ένα πανηγύρι χαράς και κεφιού με χορό και τραγούδι!

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr