Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητέρα και Κόρη Μια Ψυχαναλυτική Προοπτική

11 Ιανουαρίου 2020 20:52

Πολλές γυναίκες οδηγήθηκαν στο κατώφλι της Ψυχανάλυσης εξαιτίας δυσκολιών με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπες στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.


Κατά τη διάρκεια της ψυχαναλυτικής τους διαδρομής ανακάλυψαν ότι οι παραπάνω δυσκολίες σχετίζονταν ως ένα βαθμό με τη σχέση που είχαν οι ίδιες με τη μητέρα τους. Η σχέση μιας κόρης με τη μητέρα της είναι ικανή να αποβεί καθοριστική για τις προσωπικές επιλογές αλλά και για τη στάση της γενικότερα στη ζωή. Από πολύ νωρίς, η μητέρα είναι αυτή που παρέχει στο παιδί τροφή, ασφάλεια, προστασία και ανακούφιση.

Κάτω από ποιες συνθήκες, παρόλα αυτά, αυτή η τρυφερή σχέση είναι πιθανόν να μεταμορφωθεί αργότερα στη ζωή σε πεδίο εχθρότητας, φθόνου και ψυχρότητας; Τι διακυβεύεται πίσω από τον ανταγωνισμό; Είναι δυνατόν η άνευ όρων μητρική αγάπη να αποβεί ζημιογόνα;

Σύμφωνα με την ψυχανάλυση, η μητέρα είναι το πρώτο αντικείμενο αγάπης της κόρης και αναπόφευκτα ο αντίκτυπος αυτής της σχέσης αντηχεί κατόπιν στη ζωή της. Αυτή η θεμελιώδης σχέση φέρει μια βαθιά πολυπλοκότητα. Ο σκοπός αυτής της ψυχαναλυτικής ομιλίας είναι να φωτίσει και να εξηγήσει σκοτεινές, όχι και τόσο γνωστές πτυχές αυτής της μοναδικής σχέσης για κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Τον παραπάνω σκοπό θα τον επιτύχουμε βασισμένοι στην ψυχαναλυτική διδασκαλία των Ζίγκμουντ Φρόυντ και Ζακ Λακάν.

Να σημειωθεί ότι η ψυχαναλυτική ομιλία απευθύνεται και σε άντρες καθώς τα ίχνη της ιδιαίτερης σχέσης που θα μελετήσουμε ανιχνεύονται και επηρεάζουν κατόπιν τη σχέση με τον σύζυγο/σύντροφο.

Τίτλος: Μητέρα και Κόρη Μια Ψυχαναλυτική Προοπτική

Μέρος : Αρχίλοχος Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου

Ημερομηνία: Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ώρα Έναρξης: 12:00 ακριβώς.

Διάρκεια: 60 λεπτά ( Παρουσίαση: 45 λεπτά + Ε&Α: 15 λεπτά)

Ομιλήτρια: Ηρώ Ζουμποπούλου – Ψυχαναλύτρια ΜΑ

Χαρακτηριστικά εκδήλωσης: Είσοδος δωρεάν και ανοιχτή σε όλους

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr