Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάρος – 25η Μαρτίου: Μαγευτική επετειακή λαμπαδηφορία στη μνήμη της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους (Βίντεο)

26 Μαρτίου 2023 16:00

Σε μια άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα, με σύμμαχο τον γλυκό καιρό, το βράδυ της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Παροικία αναβίωση του εθίμου της λαμπαδηφορίας στη μνήμη της παριανής αγωνίστριας της Εθνεγερσίας Μαντώς Μαυρογένους.

Εκατοντάδες κόσμου, μικροί και μεγάλοι, με αναμμένες δάδες, λαμπάδες και φαναράκια στα χέρια, περιδιάβηκαν τα γραφικά σοκάκια της Παροικίας σε κλίμα περισυλλογής και συγκίνησης, τραγουδώντας επετειακούς σκοπούς και τραγούδια.

Το έθιμο, οι απαρχές του οποίου ανάγονται στα χρόνια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821, έχει συμβολικό χαρακτήρα μεταδίδοντας το νόημα της νίκης του φωτός της λευτεριάς και της ανάστασης του Γένους έναντι του σκότους της σκλαβιάς. Στους χρόνους πριν την Επανάσταση ωστόσο, αποτελούσε μυστικό κώδικα επικοινωνίας και εμψύχωσης μεταξύ των υπόδουλων Ελλήνων ότι το φως της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του έθνους πλησιάζει.

Μετά την λαμπαδηφορία, ο κόσμος που συμμετείχε, κατέληξε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πάρου όπου προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα.

{https://www.youtube.com/watch?v=L-tq7qVNZEg}

labadoforia 101

labadoforia 102

labadoforia 103

labadoforia 105

labadoforia 106

labadoforia 108

labadoforia 109

labadoforia 110

labadoforia 111

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα