Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μύρισε Χριστούγεννα! Μελομακάρονα καρυδάτα και απολαυστικά!

06 Δεκεμβρίου 2017 14:36

Και ποιος δεν έχει συνδέσει τα Χριστούγεννα με τα αρώματα και τη γεύση του μελομακάρονου, αυτού του παραδοσιακού γλυκίσματος που λατρεύουμε όλοι και αποτελεί το απολαυστικότερο κέρασμα των Χριστουγέννων;

Μνήμες γιορτινές των παιδικών μας χρόνων ξετυλίγονται κάθε χρόνο, όταν το άρωμα από το ψήσιμο των μελομακάρονων πλημμυρίζει το σπιτικό μας και φέρνει στο νου οικείες γεύσεις της χριστουγεννιάτικης παράδοσης και νοστιμιάς.
Η γλυκιά αυτή λιχουδιά των γιορτών, αποτελεί εξάλλου το πιο λαχταριστό πατροπαράδοτο κέρασμα των ημερών που συνδέεται με κοινωνικές συνευρέσεις, όταν όλοι ανοίγουμε τα στολισμένα σπίτια μας, για να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα και να τα γιορτάσουμε μαζί με αγαπημένους συγγενείς και φίλους.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη εκδοχή μελομακάρονων με μπόλικο καρύδι! Ο θρεπτικός ξηρός καρπός μπαίνει στη ζύμη αλλά και στο πασπάλισμα για να σκορπίσει το πλούσιο άρωμά του κάνοντας τα μελομακάρονα τον πιο γλυκό πειρασμό των ημερών!

Δοκιμάστε να φτιάξετε τα καρυδάτα μελομακάρονα που μοσχομυρίζουν θεϊκά, βρίθουν αρωμάτων και γλυκαίνουν τον ουρανίσκο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο! Καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές!!!

Υλικά Συνταγής

3 φλ. (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. σόδα
1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
1/3 φλ. κονιάκ
1 φλ. αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. νερό
ξύλο κανέλας
φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Για τα μελομακάρονα με καρύδια, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.

Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα ή με το χέρι, να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι. Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα και το αλεσμένο καρύδι. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.

Πλάθουμε μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε λαμαρίνες. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 180οC, να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε και σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

www.argiro.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr