Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο: Οργάνωση και σωστή αποθήκευση

31 Μαϊος 2020 20:45

Πώς αποθηκεύω τα τρόφιμα στο ψυγείο για να συντηρηθούν σωστά; Πού μπαίνει το κάθε τι;


Σε τι θερμοκρασία να βάλω το ψυγείο; Οργανώστε το ψυγείο σας και τοποθετήστε τα τρόφιμα στα σωστά ράφια και στη σωστή θερμοκρασία ψυγείου. Όλα τα μυστικά για τη συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο, την οργάνωση ψυγείου και τη σωστή αποθήκευση τροφίμων. Τι να προσέξεις και τι να αποφύγεις. Γιατί δεν παγώνει το ψυγείο; Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία ψυγείου; Πολλές οι απορίες σας και όλα σας τα έχω εδώ απαντημένα.

 

Ψυγείο έχουμε όλοι στο σπίτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι γνωρίζουν πώς να το το χρησιμοποιούν σωστά για την σωστή συντήρηση των τροφίμων και την αποφυγή βακτηριδίων.

Ανάμεσα στους 5 °C και 6 °C αρχίζουν και αναπτύσσονται βακτήρια στα τρόφιμα.

Γι’ αυτό, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ελέγξουμε τη σωστή θερμοκρασία συντήρησης του ψυγείου, η οποία πρέπει να είναι κάτω από τους 5 °C. Το ιδανικό είναι να προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο ψυγείου.

Και αντίστοιχα, η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι κάτω των -18 °C για τη σωστή συντήρηση των κατεψυγμένων προϊόντων και φαγητών χωρίς να υποστούν αλλοίωση.

Τα τρόφιμα τα τοποθετούμε στο ψυγείο για να παρατείνουμε το χρόνο ζωής τους αλλά και να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση. Αν τα τοποθετήσουμε σε λάθος σημείο, αυτό μπορεί να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και να συντελέσει στην ανάπτυξη βακτηριδίων που είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Έτσι λοιπόν το «ανοίγω το ψυγείο και χώνω όπου υπάρχει χώρος τα τρόφιμα», είναι τεράστιο λάθος και μπορεί να μας φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Κάθε χώρος ενός ψυγείου είναι σχεδιασμένος για συγκεκριμένη τοποθέτηση προϊόντων.

Δες λοιπόν εδώ πως θα τοποθετήσεις σωστά και στη σωστή θέση τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο σου κι έτσι θα τα συντηρήσεις σωστά χωρίς απώλειες και το κυριότερο ασφαλή για την οικογένειά σου.

συντηρηση τροφιμων στο ψυγειο οργανωση αποθηκευση θερμοκρασια ψυγειου

Μία ερώτηση που μου κάνετε συχνά: Γιατί δεν παγώνει το ψυγείο;

Αρχικά, ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι μπουκώνουν το ψυγείο τους στριμώχνοντας προϊόντα στην πλάτη και στα πλαϊνά του ψυγείου.

Αυτό είναι τεράστιο λάθος γιατί εμποδίζουν τον ψυχρό αέρα του ψυγείου να φτάσει σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα κάποια σημεία του ψυγείου να έχουν πιο υψηλή θερμοκρασία και να αλλοιώνονται γρήγορα τα τρόφιμα σε εκείνα τα σημεία αποθήκευσης. Έτσι λοιπόν, δεν παγώνει σωστά το ψυγείο γιατί το εμποδίζουμε εμείς με τη λάθος αποθήκευση τροφίμων.

Κανόνας 1ος για τη σωστή συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο: Μην παραφορτώνετε τα ψυγεία σας

Αφήστε απόσταση περίπου 2-3 εκατοστά ανάμεσα στα τοιχώματα και την πλάτη του ψυγείου και τα τρόφιμα. Έτσι, η ψύξη φτάνει σωστά παντού και είστε σίγουροι για την σωστή συντήρηση των τροφίμων.

Οι αποθηκευτικοί χώροι του ψυγείου είναι πολλοί. Μάθε λοιπόν πού πρέπει να βάλεις και ποιο τρόφιμο στη σωστή θέση. Κάθε χώρος του ψυγείου έχει διαφορετική θερμοκρασία.

Οργάνωση ψυγείου και αποθήκευση τροφίμων στη σωστή θερμοκρασία

Το ψυγείο αποτελείται από τους εξής χώρους: την πόρτα, τα συρτάρια λαχανικών/φρούτων, τον κεντρικό χώρο που είναι τα ράφια και την κατάψυξη.

•Η πόρτα του ψυγείου έχει την πιο υψηλή θερμοκρασία (10 – 11 °C περίπου)

Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να βάζουν στην πόρτα του ψυγείου τα γαλακτοκομικά και κυρίως το γάλα. Εκείνο το σημείο του ψυγείου δεν είναι ιδανικό μιας και το συχνό άνοιγμα του ψυγείου αλλάζει την θερμοκρασία σε εκείνο το σημείο. Το μόνο γαλακτοκομικό που μπορείτε να βάλετε στην πόρτα του ψυγείου είναι το βούτυρο.

Ιδανικά στην πόρτα του ψυγείου αποθηκεύουμε τρόφιμα, αναψυκτικά και νερά που αντέχουν περισσότερο και όχι το γάλα που θεωρείται ευαίσθητο προϊόν.

ΠΧ στην πόρτα βάζουμε μουστάρδα, κέτσαπ, μαρμελάδες, τσατνεϋ, αναψυκτικά και γενικά μη ευπαθή προϊόντα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Επίσης, στην πόρτα του ψυγείου μπορείτε να αποθηκεύσετε αλεσμένο καφέ καλά συσκευασμένο, ξηρούς καρπούς ή και αποξηραμένα φρούτα.

Στο κύριο μέρος του ψυγείου όπου έχουμε και τα περισσότερα ράφια αποθηκεύουμε το μεγαλύτερο μέρος των φαγητών και τροφίμων.

•Το πιο κρύο ράφι του ψυγείου (2 °C περίπου)

Βρίσκεται κάτω κάτω, ακριβώς πάνω από τα συρτάρια των λαχανικών.

Στο χαμηλότερο αυτό ράφι, δηλαδή όπου είναι και το πιο κρύο σημείο του ψυγείου και συνήθως έχει 2 °C, συντηρούμε, τοποθετούμε τα ωμά κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Δείτε περισσότερα για τους κανόνες υγιεινής και τη σωστή συντήρηση των κρεάτων εδώ, και όλα τα μυστικά για τη σωστή συντήρηση των θαλασσινών εδώ.

Το ράφι αυτό είναι ακριβώς πάνω από τα συρτάρια λαχανικών. Πολλά ψυγεία όμως έχουν ειδικά συρτάρια για ζωικά προϊόντα όπου η σταθερή χαμηλή θερμοκρασία εξασφαλίζει την τέλεια συντήρηση τους.

Σε κάθε περίπτωση κάθε ψυγείο μπορεί να έχει και να προτείνει στις οδηγίες του, ειδικούς χώρους αποθήκευσης τροφίμων.

Όταν αποθηκεύετε ωμά ζωικά προϊόντα στο ψυγείο πρέπει να είναι μέσα σε σκεύος με καπάκι για να μην τρέξει κάτι από τα υγρά τους στα ράφια του ψυγείου.

Μην αφήνετε ωμά κρέατα και θαλασσινά για πάνω από δύο 24ωρα μέσα στη συντήρηση του ψυγείου.

Αν δεν έχετε σκοπό να τα μαγειρέψετε άμεσα, πρέπει να βγουν από τα χαρτιά τους και να αποθηκευτούν καλά κλεισμένα στην κατάψυξη του ψυγείου βάζοντας επάνω ημερομηνία που καταψύξατε. Έτσι θα βγάζετε με τη σειρά που πρέπει τα κατεψυγμένα τρόφιμα για μαγείρεμα και θα τα αφήνετε για μήνες στην κατάψυξη.

Ειδικά ο φρέσκος κιμάς δεν πρέπει να μένει στο ψυγείο πάνω από 24 ώρες. Δείτε περισσότερα μυστικά για τη σωστή συντήρηση του κιμά εδώ.

Ένα φρέσκο πουλερικό που έχει εντόσθια στην κοιλιά του πρέπει να μείνει το πολύ μόνο 24 ώρες στο ψυγείο. Μετά ή θα πρέπει μαγειρευτεί ή θα πρέπει να μπει στην κατάψυξη καλυμμένο με σακούλα τροφίμων.

Μην αφήνετε τα ωμά κρέατα, ψάρια, θαλασσινά και πουλερικά να μένουν σε μπολ και να λιμνάζουν στα υγρά τους. Απαγορεύεται.

Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά συντηρούνται το πολύ για ένα 24 ωρο στη συντήρηση του ψυγείου. Το ψάρι πρέπει να καθαρίζεται από τα εντόσθια και να μπαίνει σε σχάρα μέσα σε σκεύος. Καλύψτε με νωπή πετσέτα και καπάκι. Την επόμενη πρέπει να μαγειρευτεί ή να μπει στην κατάψυξη σε ειδική σακούλα τροφίμων με ετικέτα ημερομηνίας ψύξεως.

•Μεσαία ράφια (4 °C)

Στα μεσαία ράφια όπου η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου στους 4 °C, μπαίνουν γαλακτοκομικά, αλλαντικά, αυγά και μαγειρεμένα φαγητά καλά κλεισμένα σε σκεύη με καπάκι.

Τα αλλαντικά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής γι αυτό να αγοράζετε όσα πρόκειται να καταναλώσετε.

Τα αλλαντικά στη κατάψυξη διατηρούνται για 2 μήνες.

Τα φρέσκα χωριάτικα αυγά διατηρούνται για 5-6 ημέρες. Τα εμπορίου αναγράφουν ημερομηνία λήξεως στη συσκευασία. Περισσότερα για τη σωστή συντήρηση των αυγών εδώ.

Όσο για τα τυριά, όσο αυτά είναι σε αεροστεγή συσκευασία είναι όλα μια χαρά. Όταν θα τα ανοίξετε όμως, αυτομάτως πρέπει να τα βάλετε σε αεροστεγές σκεύος με καπάκι. Μόνο τα σκληρά κίτρινα τυριά θα πρέπει να τυλιχτούν απλά σε λαδόκολλα, ώστε να αναπνέουν και να μην αλλοιωθούν. Τα σκληρά τυριά χρειάζονται αέρα και όχι αεροστεγές μπολ.

Το κίτρινο τυρί για τοστ μπαίνει σε μπολ ιδανικά με σχάρα και το τυρί ακουμπάει επάνω. Διατηρείται σκεπασμένο για 10 ημέρες.

Μεγάλα κομμάτια γραβιέρα η κασέρι αποθηκεύονται με τον ίδιο τρόπο. Βάζουμε πάντα χωριστά σε μπολ τα κίτρινα με τα λευκά τυριά που βγάζουν υγρασία.

•Πάνω πάνω ράφι (7-8 °C)

Στο πάνω πάνω ράφι αποθηκεύουμε τα έτοιμα συσκευασμένα φαγητά, τα γλυκά ψυγείου και τα αυγά. Εκεί υπάρχει πάντα σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 7 – 8 °C.

•Συρτάρια φρούτων και λαχανικών (10 °C)

Τα συρτάρια βρίσκονται κάτω κάτω στο ψυγείο και τα φρούτα και τα λαχανικά χωριστά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται χώρο ώστε να αναπνέουν. Μην τα κλείνετε σε σακούλες τροφίμων. Μην τα μπλέκετε όλα μαζί. Φροντίστε να μην ακουμπούν πχ οι μπανάνες με άλλα φρούτα. Παράγουν αιθυλένιο που φέρνει γρήγορη ωρίμανση σε λαχανικά και φρούτα με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται γρηγορότερα.

Να θυμάστε ότι η υγρασία είναι ο χειρότερος εχθρός των φρούτων και των λαχανικών.

Μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας μέσα στα συρτάρια των λαχανικών θα βοηθήσουν ώστε να ρουφήξουν την περιττή υγρασία.

Διαβάστε περισσότερα για τη σωστή συντήρηση των φρούτων και των λαχανικών εδώ.

συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο αργυρω μπαρμπαριγου

 Γενικές οδηγίες για τη σωστή συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο

Μπαχαρικά, ξηροί καρποί, καφές αλεσμένος διατηρούνται καλύτερα στην πόρτα του ψυγείου κλεισμένα καλά σε αεροστεγές κουτί.

Ανοιγμένες κονσέρβες πχ τόνος, σάλτσες, πελτές, κομπόστες, μετά το άνοιγμα αν περισσέψουν πρέπει να μπουν σε γυάλινο σκεύος και να φυλαχτούν στο πάνω πάνω ράφι.

Γάλα: μεταγγίστε το γάλα σε γυάλινο σκεύος. Η χάρτινη συσκευασία αναπτύσσει βακτήρια στο άνοιγμά της. Έτσι λοιπόν, αν δεν τελειώνετε το χάρτινο δοχείο γάλακτος σε 1-2 ημέρες αλλά το κρατάτε περισσότερο καλό είναι να μπει σε γυάλινο μπουκάλι και να μπει στο μεσαίο ράφι γαλακτοκομικών.

Φροντίστε το ψυγείο να σας να είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο. Με σταθερές θέσεις των συγκεκριμένων προϊόντων. Έτσι, πιο εύκολα θα βλέπετε τι τελειώνει, τι σας λείπει και θα οργανώνετε σωστά την λίστα για τα ψώνια σας με μια ματιά στο άνοιγμα του ψυγείου.

Γι αυτό να θυμάστε ότι πρέπει κάθε φορά που αγοράζετε πχ τυρί για τοστ, να βγάλετε για κατανάλωση την προηγούμενη ποσότητα τυριού ώστε αυτά που πρώτα μπήκαν στην συντήρηση, πρώτα αυτά να καταναλωθούν, όχι να τα σπρώχνετε πίσω να αλλοιώνονται και να καταλήγουν στα σκουπίδια. Και μην μου πείτε ότι δεν σας έχει συμβεί, ειδικά αν επικρατεί χάος στο παραφορτωμένο ψυγείο, αυτό συμβαίνει κατά κόρον.

Δεν θέλει κόπο αλλά θέλει τρόπο!

Να τσεκάρετε συχνά τα υπόλοιπα υλικών που έχετε στο ψυγείο σας και να φτιάχνετε μια νέα συνταγή με ό,τι σας περίσσεψε, ώστε να τα καταναλώνετε ευχάριστα.

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων αποτελεί το ζητούμενο για την ασφάλεια της οικογένειάς μας

Μην ανοιγοκλείνεις χωρίς λόγο την πόρτα του ψυγείου. 1ον αλλάζει η θερμοκρασία ψύξης στο εσωτερικό του και 2ον καταναλώνεις ενέργεια άσκοπα και χωρίς λόγο.

Μην αφήνεις να πιάνει πάγος στα τοιχώματα του ψυγείου. Να καθαρίζεις συχνά το ψυγείο σου και να κάνεις απόψυξη όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Όταν πρόκειται να βγάλεις από την κατάψυξη και να ξεπαγώσεις ζωικά τρόφιμα (κρέας, ψάρι, κιμά ή πουλερικά) πάντα θα πρέπει από την προηγούμενη μέρα να τοποθετείς το προϊόν σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος ώστε να ξεπαγώνει σιγά σιγά. Όλα τα υγρά ενός υλικού που ξεπαγώνει πρέπει να στάζουν μέσα στο σκεύος και όχι μέσα στο ψυγείο.

-Όλες οι φουσκωμένες ζύμες, ψωμιά, πίτσες μπορούν κατευθείαν από την κατάψυξη να μπουν στο φούρνο και να ψηθούν. Δε χρειάζεται δηλαδή να τα αποψύξεις από πριν.

-Ποτέ να μην ξανακαταψύξεις τρόφιμα που ήδη έχουν βγει από την κατάψυξη και έχουν ξεπαγώσει. Τα τρόφιμα που ξεπαγώνεις πρέπει να μαγειρευτούν το πολύ μέσα σε ένα 24ωρο και να καταναλωθούν άμεσα. Ποτέ μην ξεπαγώσεις κιμά για να φτιάξεις μπιφτέκια και να τα ξαναβάλεις στην κατάψυξη. Είναι προτιμότερο την ημέρα που παίρνεις τον κιμά φρέσκο να ζυμώσεις τα μπιφτέκια και να τα καταψύξεις όσο είναι ακόμα φρέσκα. Επίσης είναι προτιμότερο να μαγειρέψεις το φρέσκο κιμά σε σάλτσα και να τον καταψύξεις μαγειρεμένο.

-Φρούτα ή λαχανικά που μπαίνουν στην κατάψυξη μπορούν κατευθείαν να μπουν ή στο μπλέντερ για χυμό ή παγωτό ή στην κατσαρόλα χωρίς να τα αποψύξεις (πχ καρότα, αγκινάρες).

-Τέλος, το καλοκαίρι θα πρέπει να ελέγχετε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας τακτικά.

argiro.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr