Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το απόλυτα γιορτινό ποτό των Χριστουγέννων

16 Δεκεμβρίου 2020 01:14

Οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν έχουν μόνο τα δικά τους φαγητά και γλυκά. Προβλέπουν και ξεχωριστές, αρωματικές συνταγές για ποτά που θα συνοδεύσουν τις γιορτινές ημέρες.


Αν οι Αμερικανοί πίνουν στην υγεία του «εγκνογκ», ένα κρεμώδες αλκοολούχο ποτό που σερβίρεται συχνά τέτοιες ημέρες, στην Ευρώπη, το ποτό βασίζεται σε πιο παραδοσιακά υλικά. Καλό κόκκινο κρασί, εσπεριδοειδή και μυρωδικά αποτελούν τη βασική συνταγή για το περίφημο ζεστό ποτό των Χριστουγέννων.

Στη Γερμανία το αποκαλούν Glühwein, που όπως σε μια απόλυτα κυριολεκτική μετάφραση της λέξης σημαίνει το κρασί που φωσφορίζει, όμως η εν λόγω συνταγή είναι διαδεδομένη σε μια σειρά από χώρες της βόρειας Ευρώπης και της σκανδιναβικής χερσονήσου.

Οι Γερμανοί συνηθίζουν να απολαμβάνουν ένα ποτήρι ζεστό κόκκινο κρασί κατά την «περατζάδα» τους στις ανοιχτές χριστουγεννιάτικες αγορές, καθώς κάθε γουλιά του ευφραίνει καρδία μεν, ζεσταίνει και το σώμα δε!!

Όλα αυτά ως φέτος βέβαια, αφού μετά τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, οι χριστουγεννιάτικες αγορές δεν θα ανοίξουν και οι πολίτες θα παραμείνουν ως επί το πλείστον σπίτια τους.

Μερικά μυστικά της συνταγής
Το μυστικό εδώ είναι κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αρχικά, όπως και στη μαγειρική, το γεγονός πως ετοιμάζουμε μια νέα παρασκευή με κρασί, δεν σημαίνει πως αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε κακής ποιότητας οίνο.

Ένα άλλο κρίσιμο στάδιο για τη συνταγή είναι να ξεφλουδίσετε ευλαβικά το πορτοκάλι με το οποίο θα αρωματίσετε το κρασί. Όσο λιγότερο από το λευκό μέρος αφήσετε πάνω στη φλούδα, τόσο πιο αρωματικό (και όχι πικρό) θα γίνει το κρασί.

Τέλος, το ότι το κρασί είναι ζεστό δεν σημαίνει πως θα βράσετε το ποτό, κάτι που όπως καταλαβαίνεται θα οδηγήσει στην εξάτμιση του αλκοόλ, με αποτέλεσμα το κρασί σας να γίνει… σουμάδα.

Υλικά
1 μικρό φρέσκο πορτοκάλι
¾ του φλιτζανιού νερό
¼ του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
10 καρφάκια γαρίφαλο
2 ξύλα κανέλας
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί
Ρούμι ή λικέρ αμαρέτο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι προσεκτικά, να μην μείνει στη φλούδα το λευκό μέρος. Στίβουμε το φρούτο και κρατάμε το χυμό του
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράσει ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Μην ανακατεύσετε το σιρόπι γιατί θα αφήσει κρυστάλλους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα, τον χυμό και τη φλούδα πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να μειωθεί και να δέσει για 1-2 λεπτά
Μειώνουμε ακόμη περισσότερο τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά στο μάτι για 20 λεπτά, να πάρει θερμοκρασία και μετά βίας να σιγοβράσει για 20 λεπτά με μία ώρα. Δεν θέλουμε να κοχλάσει, απλά να αχνίσει και να ενωθούν τα αρώματα
Στραγγίζουμε από τα μυρωδικά και τη φλούδα πορτοκαλιού και σερβίρουμε με ένα σφηνάκι ρούμι η αμαρέτο

iefimeerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr