Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιαπράκια Πάρου: Το Χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό έδεσμα του νησιού με τα υπέροχα αρώματα!

23 Δεκεμβρίου 2020 23:17

Στη γαστρονομική Χριστουγεννιάτικη παράδοση της Πάρου, ξεχωριστή θέση στο γιορτινό τραπέζι είχαν τα γιαπράκια. Τα ιδιαίτερα ντολμαδάκια δηλαδή που μαγειρεύονταν ανήμερα των Χριστουγέννων και σκορπούσαν υπέροχα αρώματα στα σπίτια κατά το παρελθόν!


Νόστιμα και λαχταριστά, με πλούσια υλικά και γεύσεις, γινόταν το κυρίαρχο γιορτινό πιάτο ειδικά στις εξοχές του νησιού παλαιότερα, όταν με φροντίδα οι νοικοκυρές έβαζαν όλη τους την τέχνη και τα μαγείρευαν με επιμέλεια και μεράκι στην παραστιά. Το Χριστουγεννιάτικο αυτό φαγητό προετοιμάζεται εύκολα και γιατί όχι, μπορεί να αναβιώσει και στο σημερινό γιορτινό τραπέζι κάνοντας τη διαφορά.

Για να το μαγειρέψουμε χρειάζεται κρέας από χοιρινό και στήθος γαλοπούλας, τα οποία οι παλαιότερες νοικοκυρές έκοβαν με μαχαίρια, το ένα αντίθετα στο άλλο, σε μικρά κομμάτια, σήμερα όμως μπορούμε να τα περάσουμε μια φορά από τη μηχανή του κιμά. Χρειαζόμαστε επίσης ρύζι καρολίνα το ένα τρίτο της ποσότητας του κρέατος, κρεμμυδάκι φρέσκο ή ξερό, μαϊντανό ή δυόσμο ή άνηθο, αλάτι πιπέρι, φύλλα από λάχανο, λάπαθο και σέσκουλο και ένα αβγό.

Αρχικά παίρνουμε τα λαχανόφυλλα, τα λαπαθόφυλλα και τα σεσκουλόφυλλα και τα νεροβράζουμε τόσο ώστε να μην λιώσουν. Τα αφήνουμε κατόπιν στην άκρη να κρυώσουν. Όλα τα υπόλοιπα υλικά τα αναμειγνύουμε σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Κατόπιν γεμίζουμε τα φύλλα με γέμιση, τα τοποθετούμε προσεκτικά και σε σειρά ένα – ένα στην κατσαρόλα στην οποία έχουμε βάλει νερό και λάδι. Αφού βράσουν τα περιχύνουμε με αβγολέμονο.

Σημασία για την νοστιμιά του φαγητού έχει η ποικιλία των φύλλων των λαχανικών. Εκτός από λάχανο, λάπαθο και σέσκουλο κάποιες νοικοκυρές γέμιζαν και αμπελόφυλλα. Δοκιμάστε να φτιάξετε κι εσείς τα παριανά γιαπράκια φέτος, και δώστε άρωμα παράδοσης στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr