Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To πιο υπέροχο συνοδευτικό! Θεϊκό ογκρατέν λαχανικών με κρέμα τυριού!

01 Φεβρουαρίου 2021 18:37

Συνηθίζουμε να συνοδεύουμε τα κρεατικά ή τα πουλερικά μας με πατάτες, λαχανικά ή ζυμαρικά, φτιάχνοντας στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μας, εξαιρετικά, ολοκληρωμένα πιάτα, για ολόκληρη την οικογένεια.

Τι θα λέγατε όμως αν πρωτοτυπούσαμε, και αντί για τα συνήθη συνοδευτικά των κρεάτων μας, προτιμούσαμε ένα ογκρατέν;

Ένα ογκρατέν θεϊκό, βιταμινούχο και νόστιμο, με κύρια πρώτη ύλη θρεπτικότατα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια ή τα λαχανάκια Βρυξελλών, όλα αυτά μαζί, σε ένα πιάτο φουλ στις βιταμίνες, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε όλοι το χειμώνα.

Αν μάλιστα, προσθέσουμε και ρύζι μπασμάτι και μια ακαταμάχητη πλούσια κρέμα τυριού με τυρί κρέμα, γάλα, κορν φλάουρ, βούτυρο και μοσχοκάρυδο, το ογκρατέν μας θα απογειωθεί σε γεύση και θα αποκτήσει εκείνη την ζουμερή, βουτυρένια υφή που αναδίδει την πιο ευχάριστη αίσθηση στον ουρανίσκο!

Ολοκληρώστε τις πλούσιες υφές – έκπληξη του ογκρατέν σας με μια τραγανή κρούστα από ψιλοτριμμένη παρμεζάνα και τρίμματα ψωμιού και θα έχετε το άριστο αποτέλεσμα!

Ένα υπέροχο πιάτο, με χρώματα στο τραπέζι σας, που θα σας γεμίσει ενέργεια και δύναμη! Μαζί με πρωτείνη κρέατος ή πουλερικού που θα επιλέξετε να το συνοδεύσετε, συνιστά το πιο άρτιο, ξεχωριστό, πεντανόστιμο έδεσμα για τις καθημερινές και τα Κυριακάτικα γεύματα! Δοκιμάστε να το φτιάξετε και απολαύστε το.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τη συνταγή του:

Υλικά Συνταγής
Για το Ογκρατέν
400 γραμ. φουντίτσες κουνουπίδι
400 γραμ. φουντίτσες μπρόκολο
λίγα τρυφερά σπαράγγια ή λίγα λαχανάκια βρυξελλών
4 καρότα τρυφερά (κομμένα σε λεπτές φέτες ή σε μπαστουνάκια)
1 κύβο λαχανικών
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένες)
2 μέτρια κρεμμύδια (κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες)
300 γραμ. ρύζι μπασμάτι
500 γραμ. ζωμό κότας

Για την κρέμα τυριού
600 γραμ. γάλα
2 κ.σ. γεμάτες κορν φλάουρ
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι
λίγο μοσχοκάρυδο
100 γραμ. τυρί κρέμα

Για την κρούστα
1/2 φλ. παρμεζάνα (ψιλοτριμμένη)
1/3 φλ. τρίμματα από μπαγιάτικο ψωμι
2 κ.σ ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

Εκτέλεση
Για το ρύζι
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε το μπέικον και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα τα κρεμύδια. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά, και μετά προσθέτουμε το νερό, και το ζωμό κότας. Ανακατεύουμε μία φορά μόνο, ώστε να μη σπάσουν οι κόκκοι του ρυζιού και αποβάλουν το άμυλο τους, γιατί τότε θα λασπώσει. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2, και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Εάν δεν ανακατέψουμε θα παραμείνει σπυρωτό.

Για την κρέμα τυριού
Όσο βράζουμε το ρύζι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριού.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα, εκτός από το τυρί. Αφήνουμε να δέσει, ανακατεύοντας με σύρμα τακτικά, σε μέτρια φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.

Στο τέλος, πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει.

Ετοιμασία των λαχανικών
Σε νερό που βράζει, προσθέτουμε ένα κύβο λαχανικών, και ζεματάμε το κουνουπίδι σε φουστίτσες, για 4-5 λεπτά. Το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, βγάζοντάς το με τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο νερό ζεματάμε και το μπρόκολο για 4-5 λεπτά. Το στραγγίζουμε, και συνεχίζουμε ζεματίζοντας τα σπαράγγια, τα λαχανάκια, και τα καρότα. Τα στραγγίζουμε και αυτά. Ανάβουμε το γκριλ.

Μοντάρισμα του ογκρατέν
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε μέσα το πιλάφι και το στρώνουμε με κουτάλι. Από πάνω εναλλάξ, τοποθετούμε φουντίτσες μπρόκολο και κουνουπίδι, σαν σκακιέρα, και προσθέτουμε τα σπαράγγια τα λαχανάκια και το καρότο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού.

Για την κρούστα
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, το σχοινόπρασο, και τα τρίμματα του ψωμιού. Πασπαλίζουμε το ογκρατέν και τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, και να κάνει κρούστα.
Το σερβίρουμε ζεστό με κουτάλα, αφού δεν κόβεται. Μπορεί να συνοδεύσει κοτόπουλο, ψητά κρέατα, αλλά και ψάρια.

argiro.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr