Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια συνταγή από τη Νάουσα Πάρου: Παραδοσιακό κουνέλι στιφάδο ελαφρύ και πεντανόστιμο!

06 Μαρτίου 2021 17:06

To κουνέλι είναι αγαπημένο έδεσμα της παριανής παραδοσιακής κουζίνας και ιδίως παλαιότερα, αποτελούσε κοινό κρέας για μια οικογένεια καθώς ήταν οικόσιτο ζώο με εύκολη αναπαραγωγή.

Η πατροπαράδοτη γαστρονομική κληρονομιά της Νάουσας μας κληροδότησε μια αγαπημένη στην Πάρο συνταγή για κοκκινιστό κουνέλι στιφάδο στο φούρνο, ελαφρύ και υγιεινό που νοστιμίζεται από μπαχαρικά και έχει εξαίσιο άρωμα και γεύση!

Με πρώτη ύλη το λευκό, τρυφερό, εύπεπτο και μαλακό κουνελίσιο κρέας, το κρεμμυδάτο στιφάδο μας από τη Νάουσα, αποτελεί πιάτο υψηλής θρεπτικής αξίας που αξίζει να το εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας χάρη στα ανεκτίμητα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η σχέση του ανθρώπου με το κουνέλι καταγράφεται για πρώτη φορά από τους Φοίνικες το 1.000 π.Χ. οι οποίοι ονόμασαν την Ιβηρική Χερσόνησο «γη του κουνελιού». Κι αν σήμερα το κρέας του συνηθίζεται στα gourmet τραπέζια των εκλεκτών εστιατορίων, θα πρέπει να πούμε ότι στο παρελθόν έθρεψε ακόμη και σε δύσκολες εποχές τους πληθυσμούς.

Το κουνέλι είναι από τα πιο υγιεινά κρέατα. Περιέχει πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες όπως Β6 και Β12 που θωρακίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλουν στον μεταβολισμό. Ταυτόχρονα έχει χαμηλή θερμιδική αξία και χαμηλά ποσοστά λίπους που το κάνουν ιδανικό για δίαιτες με σκοπό την απώλεια βάρους. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και ιχνοστοιχεία, περιέχει ψευδάργυρο που αυξάνει την άμυνα του οργανισμού, φώσφορο αλλά και σελήνιο που αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ενισχύει επίσης την ψυχική υγεία καθώς περιέχει αμινοξέα που συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης που χαρίζει συναισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας. Αν δε, το συνδυάσουμε μαγειρικά στο στιφάδο μας με το ταπεινό πλην πολύτιμο για την υγεία κρεμμύδι, προσφέρουμε στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας ένα πιάτο ισορροπημένης και ανεκτίμητης διατροφικής αξίας.

Το κρεμμύδι όσο κοινό κι αν φαίνεται υλικό, μας προσφέρει θρεπτικά στοιχεία πολύτιμα και περιέχει ουσίες με αντικαρκινική δράση. Προστατεύει από νοσήματα της καρδιάς, ενισχύει την σκελετική υγεία, είναι αντιφλεγμονώδες και αντιβακτηριδιακό, αποτελεί φυσικό ρυθμιστή του σακχάρου και αποτρέπει τους θρόμβους στο αίμα, ενώ παράλληλα αποτελεί πλούσια πηγή της βιταμίνης C.

xiami banner iin content 745z280

Πολύτιμο συστατικό της Μεσογειακής κουζίνας, χρονολογείται από το 5.000 π.Χ. και λέγεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το λάτρευαν καθώς το σχήμα του και οι ομόκεντροι κύκλοι του συμβόλιζαν την αιωνιότητα. Στην ανταλλακτική οικονομία του Μεσαίωνα μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών ενώ προσφερόταν και ως δώρο!

Επομένως, δοκιμάστε να φτιάξετε το κοκκινιστό κουνέλι στιφάδο που έρχεται από την μαγειρική παράδοσης της Νάουσας, και απολαύστε ένα υπέροχο έδεσμα που ξυπνά μνήμες παράδοσης και αποτελεί για τη σύγχρονη νοικοκυρά ένα πιάτο που προετοιμάζεται και μαγειρεύεται εύκολα και τρώγεται ακόμη πιο εύκολα, χάρη στην ονειρεμένη γεύση του! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τη συνταγή του:

Υλικά Συνταγής
1 κουνέλι γύρω στο1 ½ κιλό
10 μέτρια σε μέγεθος ξερά κρεμμύδια (κατά προτίμηση κόκκινα)
1 ½ φλ. ξηρό λευκό κρασι (ή μισό μισό λευκό και κόκκινο)
1/3 φλ. ξύδι από κρασι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 ώριμες ντομάτες (ή 1 κονσέρβα 400 γραμ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες)
5-6 κόκκους μπαχάρι
2-3 γαρύφαλλα
2 δαφνόφυλλα
1 κλαδάκι θυμάρι (ή φρέσκια ρίγανη)
1 κ.σ κοφτή αλάτι
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το κοκκινιστό κουνέλι στιφάδο, κόβουμε πρώτα το κουνέλι σε 5-6 μερίδες. Το πλένουμε καλά, του ρίχνουμε λίγο ξύδι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες κάθε κρεμμύδι δηλ στα 6 ή στα 8 ανάλογα με το μέγεθος τους. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C στις αντιστάσεις ,θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Θα χρησιμοποιήσουμε μια γάστρα μεσαία με βαρύ καπάκι για τέλειο αποτέλεσμα. 

Βάζουμε στη γάστρα μια στρώση τα μισά κομμένα σε χοντρές φέτες κρεμμύδια. Τοποθετούμε από πάνω τις μερίδες από το κουνέλι σε μια στρώση. Καλύπτουμε το κουνέλι με τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε μια στρώση. Από πάνω κάνουμε μια στρώση τα ντοματάκια εμπορίου ή αν είναι φρέσκιες ντομάτες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και καλύπτουμε το κουνέλι στιφάδο.

Μπήγουνε τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και τα δαφνόφυλλα εδώ κι εκεί στα υλικά, ρίχνουμε τα μπαχάρια, τα γαρύφαλλα και το θυμάρι.

Περιχύνουμε με το κρασι, το ξύδι και το ελαιολαδο. Αλατοπιπερωνουμε. 

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι. Τη βάζουμε στο φούρνο, στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα. Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C και συνεχίσουμε το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον. Στο τέλος η σάλτσα θα είναι πυκνή και μειωμένη γιατί τα κρεμμύδια μετατρέπονται σε παχιά σάλτσα. 

Απολαύστε το με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.

Αν ψήσετε στον αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα, χαμήλωστε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε συνολικά κατά 15 λεπτά λιγότερο. 

Εάν δεν υπάρχει γάστρα, χρησιμοποιήστε κεραμικό σκεύος η πυρέξ. Σαν καπάκι βάλτε λαδόκολλα και σφραγίστε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην φεύγει ο ατμός από κανένα σημείο γύρω από το χείλος του σκεύους.

argiro.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr