Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαγειρέψτε το χταπόδι με το πιο πολύτιμο λαχανικό της άνοιξης: Τις αγκινάρες!

05 Απριλίου 2021 19:58

Το σημερινό μας πιάτο είναι θρεπτικά πολύτιμο, υγιεινό, ελαφρύ και νηστίσιμο. Περιέχει χταποδάκι το οποίο μαγειρεύουμε με το πιο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία ανοιξιάτικο λαχανικό, δηλαδή τις αγκινάρες.

Όσα κι αν πούμε για τη διατροφική αξία της αγκινάρας θα είναι λίγα. Λαχανικό με μακρά ιστορία χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα ως τρόφιμο αλλά και ως φάρμακο με διουρητικές και χωνευτικές ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες την γνώριζαν και την ονόμαζαν κινάρα. Η προέλευση της αγκινάρας ωστόσο, είναι από τη Μεσόγειο με πιθανή χώρα την Αλγερία και απώτερη προέλευση την Αφρικανική ήπειρο. Οι Ρωμαίοι την εισήγαγαν από τις ισπανικές και αφρικανικές επαρχίες τους. Για μερικούς αιώνες τα ίχνη της αγκινάρας χάθηκαν αλλά την ξαναβρίσκουμε σε συνταγές μετά το Μεσαίωνα.

Ωμή ή μαγειρεμένη η αγκινάρα θεωρείται σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή. Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και φλαβονοειδή. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών. Έχει λίγες θερμίδες, αρκετές φυτικές ίνες ενώ συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Έχει εξαιρετικές προστατευτικές ιδιότητες στην λειτουργία της καρδιάς και του ήπατος και βοηθάει στην απομάκρυνση τοξινών. Βοηθά το πεπτικό σύστημα και ανακουφίζει από γαστρεντερικά προβλήματα ενώ μειώνει το κίνδυνο του ουρικού οξέως. Προστατεύει από πολλές μορφές επίσης καρκίνου, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει.

Ο διατροφικός θησαυρός που ακούει στο όνομα αγκινάρα, μπορεί να συνδυαστεί νοστιμότατα με το χταπόδι και να νοστιμευτεί με άνηθο, δίνοντας ένα γευστικότατο πιάτο, πρωτότυπο και πέρα από τα καθιερωμένα. Το αποτέλεσμα της μαγειρικής του, είναι ένα λουκουμάτο φαγάκι, θρεπτικό, υγιεινό και νηστίσιμο, με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, λίγες θερμίδες και μεγάλη απόλαυση.

Δοκιμάστε να το μαγειρέψετε!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει τη συνταγή του:

Υλικά Συνταγής
1 κιλό χταπόδι
5 αγκινάρες
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 ξερά κρεμμύδια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 λεμόνι (χυμός)
2 κ.σ. άνηθο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε το χταπόδι με αγκινάρες
βάζοντας πρώτα το χταπόδι μέσα σε μια κατσαρόλα με το κρασί και νερό ίσα να το καλύπτει. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, αφαιρώντας όλα τα σκληρά τους φύλλα. Τις κόβουμε σε φέτες για το χταπόδι με αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι. Μέσα σε τηγάνι μαραίνουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια μαζί με το ελαιόλαδο για 1- 2 λεπτά. Προσθέτουμε και τις αγκινάρες να σοταριστούν.

Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια και το ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με όλα τα υγρά που έχουν απομείνει στην κατσαρόλα. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.

Προς το τέλος του βρασμού πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

argiro.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr