Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνταγή για παραδοσιακή γαλατόπιτα -Το άπαιχτο μυστικό για καραμελωμένη επικάλυψη

29 Οκτωβρίου 2021 18:05

Μια συνταγή ιδιαίτερα αγαπητή σε ολόκληρη την Ελλάδα κυρίως χάρη στην απλότητα και την ξεχωριστή γεύση της.

Όπως το μαρτυρά το όνομά της, το μυστικό της κρύβεται στο γάλα, με το οποίο οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν μια βελούδινη κρέμα και τη σέρβιραν με κανέλλα και διάφορα αρωματικά.

Οι συνταγές ανά περιοχή διαφέρουν σημαντικά, αφού ορισμένες θέλουν το γλυκό να γίνεται με φύλλο (έτσι θυμίζει πολύ γαλακτομπούρεκο, χωρίς όμως το σιρόπι) και άλλες τη σερβίρουν σκέτη.

GASTRONOMIE  21/10/2021  23:37
Συνταγή για μικρασιάτικο κοκκινιστό με μακαρόνια -Το μυστικό για τέλεια γεύση σε κάθε μπουκιά
GASTRONOMIE  15/10/2021  18:10
Κρύο, καιρός για γιουβαρλάκια -Η κλασική, παραδοσιακή συνταγή
Εμείς επιλέξαμε μια κλασική γαλατόπιτα χωρίς φύλλο την οποία ψήνουμε με μια καραμελωμένη επικάλυψη καστανής ζάχαρης για έξτρα γεύση.

Υλικά
1,5 λίτρο γάλα
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 μέτρια αυγά
60 γρ. βούτυρο αγελάδος
Το ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
Για την επικάλυψη: 2 κ.σ. νερό
1 μικρό αυγό
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, ώσπου να αχνίσει το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς ώσπου να λιώσουν τα υλικά και να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα, ένα τα αυγά, χτυπώντας το μείγμα διαρκώς με το σύρμα. Καλό είναι να αναμένετε να τραβήξει το μείγμα κάθε αυγό, πριν προσθέσετε το επόμενο.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και γυρίζουμε σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 με 30 εκατοστά περίπου. Όσο πιο μεγάλο το ταψί, τόσο πιο λεπτή θα γίνει η γαλατόπιτα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το αυγό για την επικάλυψη και ανακατεύουμε καλά να πάρουμε ένα υδαρές άλειμμα. Με πινέλο απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας πριν την βάλουμε στο φούρνο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 40-50 λεπτά να σταθεί η γαλατόπιτα και να καραμελώσει η επιφάνειά της. Αφαιρούμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν κόψουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με κανέλα αν θέλουμε.

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα