Σεισμός 5,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη

25 Μαϊος 2016 15:33

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές από τον ισχυρό σεισμό έντασης 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11:36 στη θαλάσσια περιοχή νότια/νοτιοανατολικά της Ζάκρου στον νομό Λασιθίου και έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου Σητείας και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο, ενώ κατά τόπους σημειώθηκαν και ολιγόλεπτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Στην ανατολική Κρητη και στο Λασίθι η δόνηση ήταν εντονότερη και πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους.

Επίσης, στην περιοχή της Ιεράπετρας, νωρίτερα, σημειώθηκαν δύο δονήσεις εντάσεως 3,7 Ρίχτερ, η πρώτη στις 02:26, σε απόσταση 53 χλμ νότια της Ιεράπετρας, με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα και η δεύτερη έντασης 2,7 Ρίχτερ στις 03:25 με επίκεντρο 46 χλμ νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Αισθητή σε Κάσο και Κάρπαθο η σεισμική δόνηση

Αισθητή σε Κάσο και Κάρπαθο έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στα δύο νησιά χωρίς όμως να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και χωρίς να υπάρξουν ζημιές. Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης ελάχιστα αισθητή και στο νησί της Ρόδου.

 

Μικροζημιές
Ρωγμές εμφανίστηκαν στο κτίριο του σχολείου της πρώην Ακαδημίας, όπου στεγάζονται τα 53ο & 54ο Δημοτικά Σχολεία, και το σχολείο εκκενώνεται προληπτικά, ενώ στο σημείο έσπευσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Βλαχάκης. Ο αντιδήμαρχος είδε τις ρωγμές, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι είναι νέες οι ρωγμές, κάτι που θα ελεγχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.

Όπως τονίζει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης, η πρακτική του προαυλισμού των παιδιών και της μη επιστροφής τους στις σχολικές αίθουσες ως τη λήξη του σχολικού ωραρίου είναι πρακτική που ακολουθείται σε περιπτώσεις σεισμού και δεν αποτελεί έκτακτη οδηγία για την περίπτωση της Ακαδημίας.

Λέκκας: Καμία ανησυχία
Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Ευθύμη Λέκκα ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 10 χλμ, και καταγράφηκε στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Κρήτης, στον υποθαλάσσιο τμήμα.

"Έγινε έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη και κυρίως στο Λασίθι" - είπε ο κ.Λέκκας, ωστόσο δεν υπάρχουν επιπτώσεις, επομένως όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη "δε θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ούτε στους κατοίκους, ούτε στους τουρίστες, ούτε στα παιδιά. Οι υποδομές και τα κτίρια αντέχουν σε μεγαλύτερα μεγέθη που ξεπερνούν τα 6 ρίχτερ".

Μιλώντας επίσης στη δημόσια τηλεόραση, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι το αρμόδιο εθνικό κέντρο προειδοποίησης εξέδωσε προληπτική προειδοποίηση για μικρό τοπικό τσουνάμι, διευκρινίζοντας πάντως ότι πρόκειται για διεθνή υποχρέωση της χώρας.

Λίγη ώρα αργότερα η αρμόδια αρχή ήρε την προειδοποίηση καθώς δεν καταγράφηκε κάποιο κύμα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos