Η ρύπανση σκοτώνει ετησίως 12,6 εκατομμύρια ανθρώπους

26 Μαϊος 2016 09:24

Η περιβαλλοντική ρύπανση σκοτώνει και μάλιστα μαζικά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη του Οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP), σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2012 εξαιτίας της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.


Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έρχονται επιπλέον να ενισχύσουν τρεις διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα και οι οποίες κατηγορούν την ατμοσφαιρική ρύπανση για μια σειρά από επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την UNEP, η οποία παρουσίασε τη μελέτη της στο πλαίσιο της συνεδρίασης για την κλιματική αλλαγή (την πρώτη μετά τη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή του Παρισιού COP21) που πραγματοποιείται αυτές της μέρες στο Ναϊρόμπι, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με περιβαλλοντικά αίτια την περίοδο 2030-2050 αναμένεται να αυξάνεται κατά 250.000 ανά έτος σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Σημαντικό επίσης είναι το στοιχείο ότι το ένα τέταρτο των θανάτων παγκοσμίως σχετίζεται με την εν γένει μόλυνση του περιβάλλοντος (όχι μόνο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης). Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του UNEP Αχιμ Στάινερ σε δηλώσεις του για το θέμα: «Η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη και η αύξηση της μόλυνσης στην ατμόσφαιρα βλάπτουν σοβαρά τελικά μεταξύ άλλων και την ανθρώπινη υγεία».

Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ρύπανση σημειώνονται σύμφωνα με την έρευνα στη νοτιοανατολική Ασία και σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής με τα αίτια να είναι ένας συνδυασμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης, χρήσης χημικών, κλιματικής αλλαγής και ελλείψεων στην υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για άλλη μια φορά και σε ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις της COP21, η UNEP καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να λάβουν άμεσα μέτρα με αυστηρή νομοθεσία για τον περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων, για απεξάρτηση της παραγωγής ενέργειας από τους υδρογονάνθρακες και για βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα με την εν λόγω έκθεση, που περιορίστηκε σε μια γενική παρουσίαση του φαινομένου, τρεις διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα περιγράφουν επακριβώς τις επιπτώσεις της ρύπανσης στον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα αμερικανοϊσραηλινή έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Σορόκα των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στην Μπίρ Σίβα του Ισραήλ, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», κατέληξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για αύξηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και για άλλες επικίνδυνες παραμέτρους για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα δείγματα
Στην έρευνα εξετάστηκαν περισσότερα από 600.000 δείγματα αίματος από 73.117 άτομα σε διάρκεια 10 ετών. Μια δεύτερη αμερικανική έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση αναπτύσσουν πλάκα στις αρτηρίες τους (και οδηγούνται στην αθηροσκλήρωση) με ρυθμό 20% γρηγορότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους, ενώ μια τρίτη έρευνα του Πανεπιστημίου του Οούλου της Φινλανδίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο για τις εγκύους να γεννήσουν νεκρά μωρά.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos