Νέο-οθωμανική υστερία Ερντογάν & νέα αμφισβήτηση της Λωζάνης

21 Οκτωβρίου 2016 12:12

Νεο-οθωμανικές απειλές προς πάσα κατεύθυνση εκτόξευσε ο Ερντογάν-σουλτάνος αμφισβητώντας εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης και την αρχή pacta sunt servanda, ότι δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.


Με αφορμή την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τη Διεθνή Συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει σε μάθημα Ιστορίας κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Ακ Σαράι ενώπιον δημάρχων και κοινοταρχών υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως: «Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

Πριν ξεσπαθώσει κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, της σεχταριστικής φανατικής κυβέρνησης της Βαγδάτης και της κυβέρνησης Ασαντ που σκοτώνει τον ίδιο τον λαό της» και λίγο πριν τα τουρκικά μαχητικά αρχίσουν να σφυροκοπούν Κούρδους μαχητές βορειοανατολικά του Χαλεπίου και δυτικά της Αλ Μπαμπ, τόνισε: «Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Οταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε. Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της, που είναι 1.000 ετών με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους».

Στις δηλώσεις του κατά των τρομοκρατών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θυμίζοντας έντονα τη ρητορική της κυβέρνησης Μπους, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια να περιμένει τις τρομοκρατικές οργανώσεις να της επιτεθούν, αλλά θα κυνηγήσει τους τρομοκράτες οι οποίοι «δεν θα μπορέσουν να ησυχάσουν πουθενά σε ξένο έδαφος». Σχολιάζοντας τις αεροπορικές επιδρομές κατά των Κούρδων της Συρίας που ακολούθησαν τις δηλώσεις Ερντογάν, αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ σημείωσε σύμφωνα με το Reuters ότι οι ομάδες που χτυπήθηκαν δεν ανήκαν στις οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας,

Ας Κάρτερ, που σήμερα επισκέπτεται την Αγκυρα, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε από την πλευρά του πως: «Συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με τους Τούρκους για να εξασφαλίσουμε τα σύνορά τους». Η συριακή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι την επόμενη φορά δεν θα διστάσει να καταρρίψει κάποιο τουρκικό μαχητικό.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos