Η Σίλικον Βάλεϊ πρωτοστατεί κατά του Τραμπ: Κολοσσοί της τεχνολογίας, πρώην υπουργοί, επιχειρηματίες

07 Φεβρουαρίου 2017 13:16

Πρώην υπουργοί και διπλωμάτες, δικηγόροι και δικαστές, κορυφαίοι επιχειρηματίες και κολοσσοί της τεχνολογίας... βγαίνουν όλοι πλέον μαζικά από τη «βολή» των γραφείων τους για να υψώσουν αναχώματα ενάντια στα αυθαίρετα και ρατσιστικά σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ.


Ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, έφτασε στο σημείο να κατέβει στον δρόμο, δίνοντας το «παρών» σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. Ο πρόεδρος της Nike, από την άλλη, Μαρκ Πάρκερ, έγραψε το δικό του αντιρατσιστικό μανιφέστο «ενάντια στη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις», απευθυνόμενος στους εργαζομένους της εταιρείας. Κι αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα των τελευταίων ημερών.

Χθες ήταν η σειρά των πρώην υπουργών να πάρουν ανοιχτά θέση ενάντια στο προεδρικό διάταγμα, με το οποίο ο Τραμπ θέλει να μπλοκάρει την είσοδο στις ΗΠΑ για τους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών (από Ιράκ, Συρία, Ιράν, Σουδάν, Λιβύη, Σομαλία, Υεμένη). Ο πρώην υπουργοί Εξωτερικών Τζον Κέρι και Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρώην υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα και άλλοι επτά πάλαι ποτέ κορυφαίοι αξιωματούχοι συνυπογράφουν ανακοίνωση στην οποία κατηγορούν τον Τραμπ ότι «υπονομεύει την εθνική ασφάλεια».

«Αυτό το διάταγμα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε βάσεις εθνικής ασφαλείας ή εξωτερικής πολιτικής. Το αντίθετο...», σημειώνουν οι πολιτικοί στην επιστολή τους, την οποία μάλιστα κατέθεσαν και στο ομοσπονδιακό Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο, που καλείται να αποφανθεί για το μέλλον του επίμαχου προεδρικού διατάγματος (το εάν αυτό δηλαδή θα παραμείνει μπλοκαρισμένο, όπως ζητούν οι πολιτείες της Ουάσιγκτον και της Μινεσότα, ή όχι).

Υπόμνημα
Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα σχεδόν 100 τεχνολογικοί κολοσσοί της Silicon Valley είχαν επίσης καταθέσει στο δικαστήριο φιλικό υπερασπιστικό υπόμνημα (τύπου «amicus curiae brief»), όχι ως διάδικοι, αλλά ως ενδιαφερόμενοι, στο οποίο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας ότι το διάταγμα Τραμπ βλάπτει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

«Μετανάστες δημιούργησαν κάποιες από τις σημαντικότερες εταιρείες της χώρας. Το προεδρικό διάταγμα απειλεί την ικανότητα των εταιρειών να προσελκύουν ταλέντα και επενδύσεις στις ΗΠΑ», σημειώνουν στο υπόμνημά τους συνολικά 97 εταιρείες της Silicon Valley, μεταξύ αυτών και οι Apple, Facebook, Google, Microsoft, Netflix, Twitter, Uber, Dropbox, Airbnb, eBay, GoPro, Spotify, Yelp κ.ά.

Ο συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, έφτασε στο σημείο να κατέβει στον δρόμο δίνοντας το «παρών» σε συγκέντρωση, διαμαρτυρίας ενώ ο πρόεδρος της Nike, Μαρκ Πάρκερ, έγραψε το δικό του αντιρατσιστικό
Η κόντρα των τεχνολογικών κολοσσών με τον Τραμπ θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και «προσωπική». Μιλάμε άλλωστε για έναν κλάδο που όντως διαμορφώθηκε από μετανάστες (ή παιδιά μεταναστών) και συνεχίζει να βασίζεται σε μετανάστες.
Ο εν λόγω «εχθρός» έχει, μάλιστα, για κακή τύχη του Τραμπ, κάποια πολύ ισχυρά «όπλα-χαρακτηριστικά».
Εχει χρήμα που μπορεί να ξοδέψει (οι έξι πιο πολύτιμοι τεχνολογικοί κολοσσοί ξόδεψαν μόνο πέρυσι συνολικά πάνω από 44 εκατ. δολ. σε... λόμπινγκ), αλλά έχει και τα μέσα... κυριολεκτικά. Ελέγχει, δηλαδή, τα νέα μέσα (social media), μέσω των οποίων παίζεται πλέον ολόκληρο το παιχνίδι της πολιτικής επικοινωνίας παγκοσμίως.
Φανταστείτε, για παράδειγμα, τι θα γινόταν εάν το Twitter αποφάσιζε να μπλοκάρει τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ...

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Ενας δικαστής, που τυχαίνει μάλιστα να διορίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Τζέιμς Ρόμπαρτ, προσείλκυσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας (αλλά και την οργή του προέδρου), όταν μπλόκαρε το διάταγμα Τραμπ. Παράλληλα, ωστόσο, είναι πολλοί οι δικηγόροι στις ΗΠΑ που τρέχουν στα αεροδρόμια για να συνδράμουν με νομικές συμβουλές τον αγώνα ενάντια στο ρατσιστικό διάταγμα. Στον εν λόγω αγώνα έχουν μπει μάλιστα πλέον δυναμικά και οι φοιτητές της Νομικής του Πανεπιστημίου Γέιλ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos