Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων για ανασφάλιστα οχήματα - Ερχονται πρόστιμα έως 1.000 ευρώ

04 Μαρτίου 2026 15:17
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΑΔΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων για ανασφάλιστα οχήματα - Ερχονται πρόστιμα έως 1.000 ευρώ

test2

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ, καθώς ξεκινά η αποστολή προστίμων και προγραμματίζεται νέος γύρος διασταυρώσεων για όσους κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, ΚΤΕΟ ή πληρωμένα τέλη κυκλοφορίας

Ηαντίστροφη μέτρηση για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη έχει ξεκινήσει. Η ΑΑΔΕ περνά στη φάση της επιβολής προστίμων, μετά τον τελευταίο γύρο διασταυρωτικών ελέγχων που αποκάλυψε δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις. Τα ειδοποιητήρια με τα «ραβασάκια» αναμένεται να αποσταλούν άμεσα, με τα ποσά να φτάνουν έως και τα 1.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελέγχων που διενεργήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, εντοπίστηκαν 87.026 ανασφάλιστα οχήματα. Οι ιδιοκτήτες τους είχαν λάβει ειδοποίηση να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα εντός 15 ημερών. Όσοι δεν συμμορφώθηκαν, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα, τα οποία συνοδεύονται και από ψηφιακό τέλος συναλλαγής 2,4%.

Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις
Το ύψος των προστίμων διαφοροποιείται ανάλογα με το όχημα: 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατικά και λοιπά οχήματα και 250 ευρώ για δίκυκλα. Η πράξη επιβολής προστίμου υπογράφεται από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης και περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οχήματος και του ιδιοκτήτη, τη νομική βάση της παράβασης, αλλά και ρητή αναφορά στις συνέπειες μη συμμόρφωσης.

Το μήνυμα της ΑΑΔΕ είναι σαφές: οι έλεγχοι δεν σταματούν εδώ. Εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση του προστίμου θα πραγματοποιηθεί δεύτερος διασταυρωτικός έλεγχος. Εάν διαπιστωθεί ότι το όχημα παραμένει ανασφάλιστο ή δεν έχει τακτοποιήσει άλλες υποχρεώσεις, όπως τεχνικό έλεγχο ή τέλη κυκλοφορίας, θα αφαιρεθούν η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Ακόμη αυστηρότερες είναι οι συνέπειες σε περίπτωση υποτροπής. Εάν μέσα σε τρία χρόνια από την πρώτη πράξη επιβολής προστίμου διαπιστωθεί νέα παράβαση, το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ επαναλαμβάνεται η αφαίρεση άδειας και πινακίδων. Το πλαίσιο προβλέπει επίσης ότι σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, όλοι οι συνιδιοκτήτες ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον τόσο για το αρχικό πρόστιμο όσο και για τυχόν πρόστιμο υποτροπής.

Η ψηφιακή διαδικασία και οι ενστάσεις
Η διαδικασία έχει πλήρως ψηφιοποιηθεί. Οι πράξεις επιβολής προστίμου κοινοποιούνται ηλεκτρονικά και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση εντός 10 εργάσιμων ημερών μέσω της πλατφόρμας gov.gr, στη διαδρομή Περιουσία και Φορολογία – Οχήματα – Διασταυρωτικοί έλεγχοι οχημάτων. Η διοίκηση οφείλει να εξετάσει την ένσταση και να αναρτήσει απόφαση εντός 30 εργάσιμων ημερών. Το πρόστιμο διαγράφεται μόνο εφόσον η ένσταση γίνει δεκτή.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να «τρέξει» νέος κύκλος διασταυρώσεων, με στόχο τον εντοπισμό όχι μόνο ανασφάλιστων οχημάτων, αλλά και εκείνων που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας. Οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις βασίζονται σε στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες, το μητρώο οχημάτων και τα δεδομένα της φορολογικής διοίκησης.

imerisia.gr

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΑΔΕ: Με ενισχυμένα ψηφιακά εργαλεία διευρύνει την πρόσβαση σε τραπεζικά και fintech δεδομένα
  • Η ΑΑΔΕ ντύνεται αποκριάτικα και πηγαίνει στα καρναβάλια για την πάταξη της φοροδιαφυγής (βίντεο)
  • Επιχείρηση «Αχυράνθρωποι»: Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ – Πάνω από 24 εκατ. ευρώ έχασε το Δημόσιο
  • Ανοίγει ο εξωδικαστικός για δημοτικά χρέη άνω των 10.000 ευρώ
  • Έρχεται ρύθμιση σε 48 δόσεις για τα χρέη στην εφορία
  • ΑΑΔΕ: Τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις λαθών σε αιτήσεις αγροτικών ενισχύσεων