Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το Πάσχα

17 Απριλίου 2021 18:30

Επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τον φετινό εορτασμό του Πάσχα.

Η ΔΙΣ στην επιστολή της κάνει προτάσεις για την λειτουργία των Ναών την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και της Διακαινησίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΙΣ προτείνει να γίνουν υπαίθριες ακολουθίες καθώς και η Ανάσταση στους αύλειους χώρους των Ναών.

Επίσης στην πρόταση της Εκκλησίας υπάρχει και το αίτημα για περισσότερους πιστούς ανά τετραγωνικό εντός των Ιερών Ναών με ανώτατο όριο τους 100.

Τέλος η Εκκλησία προτείνει και την αλλαγή του ωραρίου καθώς οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, αλλά και η Ανάσταση μετά τις 12.

Παράλληλα, προτείνει να επιτραπεί να γίνονται υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλειους χώρους εκκλησιών.

Προς το παρόν, το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται ενδελεχώς. Το σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με το Open, είναι να επιτραπεί ο εκκλησιασμός σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως:

  • Self test σε ιερείς και πιστούς
  • Ένας πιστός ανά 25 τετραγωνικά μέτρα
  • Έως 50 άτομα για τους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς (στο μοντέλο του περσινού Πάσχα)

Προβληματισμός για τις λιτανείες

Ωστόσο, το κύριο αντικείμενο προβληματισμού των ειδικών είναι οι λιτανείες και οι περιφορές για το φόβο εξάπλωσης του κορωνοϊού λόγω συνωστισμού.

Με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, φαίνεται ότι πιθανότατα να μην επιτραπεί η περιφορά του Επιταφίου εκτός ναού τη Μεγάλη Παρασκευή.

Μητροπολίτης Δημητριάδος: Μπορεί να γίνει περιφορά γύρω από τον ναό

«Πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς» δήλωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, λέγοντας πως δεν μπορεί να συμβεί ό,τι είχε συμβεί το προηγούμενο Πάσχα.

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες», πρόσθεσε μιλώντας στο Mega.

«Η περιφορά του Επιταφίου δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό», είπε ο κ. Ιγνάτιος.

 

romfea.gr, cnn.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr