Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες έρχονται το βράδυ της Τρίτης

20 Σεπτεμβρίου 2021 14:16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΑΙΡΟΣ
Καιρός: Βροχές και καταιγίδες έρχονται το βράδυ της Τρίτης

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Όπως φαίνεται στον πρώτο χάρτη ψυχρότερες αέριες μάζες (γαλάζιο χρώμα) αναμένεται να κινηθούν προς την περιοχή μας και να συγκρουστούν με τις πολύ θερμές αέριες μάζες (πορτοκαλί χρώμα) που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας προκαλώντας αυτόν τον πολύ ζεστό καιρό μη συμβατό με την εποχή που διανύουμε.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν συνέπεια την ανάπτυξη επικίνδυνων καταιγίδων προς το δυτικό - βόρειο - βορειοδυτικό Αιγαίο αλλά και σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτές τις θάλασσες αύριο μέσα στη νύχτα και μέχρι το μεσημέρι - απόγευμα της Τετάρτης.

Ερμηνεία του φαινομένου
Στον δεύτερο χάρτη φαίνεται, αυτή η μετατόπιση της ψυχρής αέριας μάζας προς τη χώρα μας θα ενισχύσει τον Βαρδάρη στην περιοχή του Θερμαϊκού ο οποίος αναμένεται να συγκρουστεί με τον βορειοανατολικό άνεμο που θα επικρατήσει στο βόρειο Αιγαίο (πορτοκαλί βέλη). Αυτή η σύγκλιση - σύγκρουση των δύο διαφορετικών αερίων ρευμάτων σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες των εκεί περιοχών θα προκαλέσει έντονη αστάθεια που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε ανάπτυξη ισχυρών βροχών - καταιγίδων (μπλε - ροζ αποχρώσεις - κεραυνοί).

Πού χρειάζεται προσοχή
Από αύριο αργά το απόγευμα - βράδυ ισχυρές καταιγίδες θα αναπτυχθούν στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία, το δυτικό - βόρειο - βορειοδυτικό Αιγαίο, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, την ανατολική και νότια Θεσσαλία και την κεντρική και βόρεια Εύβοια.

Υποχώρηση των φαινομένων αναμένουμε σταδιακά από το μεσημέρι - απόγευμα της Τετάρτης και από τα δυτικά και βόρεια των γεωγραφικών διαμερισμάτων που επισημάναμε παραπάνω μια υποχώρηση που θα ολοκληρωθεί μέσα στην Πέμπτη.

Ανάπτυξη θυελλωδών βοριάδων
Η σύγκρουση της θερμής με την ψυχρή αέρια μάζα πάνω από το Αιγαίο, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη έντονης βαροβαθμίδας (διαφοράς πίεσης) που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε ανάπτυξη θυελλωδών βοριάδων προς το δυτικό, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο όπως φαίνεται και στον τρίτο μας χάρτη. Η ενίσχυση των βοριάδων θα ξεκινήσει με την υποχώρηση των έντονων βροχοπτώσεων - καταιγίδων από το μεσημέρι της Τετάρτης και θα ολοκληρωθεί μέσα στην Πέμπτη.

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας
Με την επικράτηση των βοριάδων θα πέσει σημαντικά και η θερμοκρασία με την επικράτηση κρύου στα βόρεια τη νύχτα και το πρωί την Πέμπτη και την Παρασκευή με τις μέγιστες θερμοκρασίες ταυτόχρονα να μην ξεπερνούν τους 25° με 27° στα ανατολικά και βόρεια ενώ λίγο πιο υψηλές θερμοκρασίες θα συναντήσουμε στα δυτικά που δεν φαίνεται να επηρεάζονται αξιόλογα από αυτή την μεταβολή.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη
Σύμφωμα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί και βαθμιαία βόρειοι, 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη θα φτάσει κατά τόπους τους 33 με 34 βαθμούς, στα Δωδεκάνησα τους 32 και στην υπόλοιπη χώρα τους 27 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Νέο κύμα κακοκαιρίας πριν τις γιορτές – Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την πορεία του καιρού έως τις 20 Δεκεμβρίου
  • Καιρός: Θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για τις επόμενες ημέρες, οι εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα
  • Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επιδείνωσης καιρού – Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • Καιρός: Έντονα φαινόμενα σε Πιερία, Θεσσαλία και Δωδεκάνησα, αποκλιμάκωση στην Αττική – Πρόγνωση από τον Π. Γιαννόπουλο (βίντεο)
  • Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για κακοκαιρία από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη: Οι κόκκινες περιοχές, προειδοποίηση και για την Αττική (Βίντεο)
  • Κυκλάδες, Πάρος: «Έρχονται» βροχοπτώσεις διαρκείας - 4ήμερη καιρική αστάθεια (Bίντεο)