Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απογραφή 2021: 60.000 προσλήψεις απογραφέων με 1.200 ευρώ -Ποια τα κριτήρια, η διαδικασία και η προθεσμία

24 Σεπτεμβρίου 2021 15:21

Η Απογραφή Πληθυσμού για το 2021 αναμένεται να ξεκινήσει προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Το εγχείρημα της Απογραφής παρουσιάστηκε αναλυτικά σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Απόστολος Κασάπης, Διευθυντής του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου ΕΛΣΤΑΤ, στο iefimerida.gr. Σύμφωνα με τον κ. Κασάπη, η Απογραφή 2021 δεν θα γίνει με το σύστημα «πόρτα – πόρτα». Αντιθέτως, οι απογραφείς θα εναποθέσουν κλειστούς φακέλους σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα, με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

«Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τον κωδικό του στο Τaxis ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για το νοικοκυριό και τα μέλη του», λέει ο κ. Κασάπης. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει προβλέψει, ωστόσο, και για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά μέσα.

60.000 προσλήψεις για την Απογραφή Πληθυσμού 2021
Για το μεγάλο εγχείρημα της Απογραφής η ΕΛΣΤΑΤ θα απασχολήσει συνολικά 60.000 απογραφείς. Στη σχετική προκήρυξη τονίζεται ότι ο χρόνος εργασίας θα είναι στο χρονικό διάστημα Οκτωβρίου Δεκεμβρίου καθώς και ότι η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης λήγει στις τρεις το μεσημέρι της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 -δηλαδή την προσεχή Δευτέρα.

Οι προϋποθέσεις
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξη στο Μητρώο Απογραφέων ΠΚ έχουν μόνον φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας 18 έως 67 ετών (έτη γέννησης από 1954-2003).

Οι υποψήφιοι μπορεί να είναι ιδιώτες, ή υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και όσοι θα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021. Επισημαίνεται ότι όσοι απασχολούνται ως Τομεάρχες για τις ανάγκες των Γενικών Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών, δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο Απογραφέων ΠΚ.

Προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ευχέρεια στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό (σταθερό ή φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή ιδιωτικής χρήσεως) για την καταχώριση των στοιχείων που θα συλλέξουν με έντυπα ερωτηματολόγια και για την παρακολούθηση της πορείας της αυτοαπογραφής. Επιπλέον, λόγω της φύσης των εργασιών της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πεδίο και όχι εξ αποστάσεως, οι Απογραφείς πρέπει να είναι υγιείς, με καλή φυσική κατάσταση, να έχουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας και καλή γνώση χειρισμού ηλεκτρονικών μέσων (προσωπικού υπολογιστή, σταθερού ή φορητού), έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς στις ανάγκες των Απογραφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν και άνεργοι -επιδοτούμενοι ή μη- που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δίχως να αλλάξει το νομικό τους καθεστώς.

Τι θα κάνουν οι απογραφείς
Στην προκήρυξη της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών θα διενεργηθεί με μικτό σύστημα, που προβλέπει τόσο την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των νοικοκυριών μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, όσο και τη συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων από τους Απογραφείς, μέσω τηλεφώνου ή με προσωπική συνέντευξη με κάποιο μέλος του νοικοκυριού, όπου δεν είναι δυνατή η αυτοαπογραφή, λαμβανομένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύουν.

 Στη συνέχεια, τα στοιχεία των ερωτηματολογίων θα καταχωρηθούν από τους Απογραφείς σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Οι Απογραφείς ΠΚ που θα επιλεγούν θα απασχοληθούν κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2021. Το αντικείμενο της απασχόλησής τους είναι ενιαίο και αδιάσπαστο και περιλαμβάνει τις εξής διαδοχικές και αλληλοσυνδεόμενες φάσεις:

(α) εκπαίδευση στη διαδικασία διενέργειας της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών, παραλαβή του απογραφικού υλικού (έντυπα ερωτηματολόγια και κατάλογος-πλαίσιο Ο-3) και εγκατάσταση στο Απογραφικό Τμήμα, (β) διανομή στα νοικοκυριά ενημερωτικού φυλλαδίου με τον «κωδικό απογραφής» για την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των νοικοκυριών, σε όλες τις κατοικίες που περιλαμβάνονται στην κατάσταση Ο-3 και έλεγχος για τυχόν διαφυγές κατοικιών και ενημέρωση της κατάστασης Ο-3 όπου χρειαστεί, (γ) παρακολούθηση της πορείας της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής στο Απογραφικό Τμήμα αρμοδιότητάς τους μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής και υποστήριξη των αυτοαπογραφόμενων με παροχή διευκρινήσεων και επίλυση αποριών, (δ) πλήρης και ορθή συλλογή στοιχείων, μέσω της συμπλήρωσης έντυπων ερωτηματολογίων για τα νοικοκυριά που δεν θα αυτοαπογραφούν, και καταχώριση, στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, των στοιχείων της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών στο Απογραφικό Τμήμα ευθύνης τους, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΛΣΤΑΤ, (ε) ολοκλήρωση του έργου στην περιοχή ευθύνης τους, συγκέντρωση, τακτοποίηση, συσκευασία και επιστροφή του έντυπου υλικού, συμπληρωμένου και μη, στον αρμόδιο Τομεάρχη, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΛΣΤΑΤ.

Απογραφείς: Πού και πώς υποβάλλεται η αίτηση
Οι αιτήσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Απογραφέων ΠΚ, οι οποίες θα είναι ταυτόχρονα και Υπεύθυνες Δηλώσεις για όσα δηλώνονται από τους υποψήφιους, θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο: https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous-enum-1

Πριν την υποβολή της αίτησής τους, όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διαβάσουν την αναλυτική σχετική Ανακοίνωση-Πρόσκληση στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, στην κεντρική σελίδα του Portal, θεματική ενότητα «Στατιστικές», ένδειξη «Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021», η οποία περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση που δεν καλύπτεται από αυτό το κείμενο ή την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι Απογραφείς μπορούν να απευθύνονται, κατά προτίμηση, στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει ότι η μέση αμοιβή για τους απογραφείς θα είναι τα 1.200 ευρώ (μεικτά).

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την προκήρυξη της ΕΛΣΤΑΤ:<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/apografi-2021-aitisi-proslipsi-kritiria-apografeis">Απογραφή 2021: 60.000 προσλήψεις απογραφέων με 1.200 ευρώ -Ποια τα κριτήρια, η διαδικασία και η προθεσμία </a></p>

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr