Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοφανείς ανατιμήσεις στην ενέργεια – Αλλεπάλληλα τα ρεκόρ

20 Δεκεμβρίου 2021 22:27
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
Πρωτοφανείς ανατιμήσεις στην ενέργεια – Αλλεπάλληλα τα ρεκόρ

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Η ενεργειακή κρίση λαμβάνει πρωτοφανείς διαστάσεις, με πολλούς παράγοντες να επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη των τιμών. Η βαρυχειμωνιά που έχει ενσκήψει και η άρνηση της Ρωσίας να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εκτινάσσουν καθημερινά την τιμολόγηση.

Στην Ελλάδα, η χονδρική τιμή ρεύματος καταγράφει ιστορικό ρεκόρ και φτάνει στα 342,35 ευρώ τη μεγαβατώρα, από 316,34 ευρώ που ήταν την Κυριακή. Πέρυσι τέτοια εποχή, η τιμή πλησίαζε μόλις τα 36 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 857,62%, δηλαδή σχεδόν εννέα φορές πάνω.

Η τιμή του φυσικού αερίου αγγίζει πλέον τα 146 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 134 ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι εάν χρειαστεί, τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και το 2022.

«Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι σε αυτέςτις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, η μικρότερη ένταση των ανέμων, οι – κατά περίπτωση – διακοπές στα πυρηνικά εργοστάσια και η διατήρηση των προμηθειών σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στα ίδια επίπεδα συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα στις τιμές της ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χονδρική τιμή του ρεύματος ανήλθε στα 442,88 €/ΜWh στη Γαλλία, στα 434,34 €/MWh στην Αυστρία και στα 432,99 €/ΜWh στο Βέλγιο.

Η αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα στα 49,5 € για τις πρώτες 300 KWh το Δεκέμβριο, της έκπτωσης στο φυσικό αέριο στο 40% και η αναστολή καταβολής των 15 €/ΜWh από τη μετάθεση εξόφλησης των τελών δικτύου που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν να δώσουν μικρή «ανάσα» στους καταναλωτές.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες κρίσεις και θα το πράξουμε για όσο χρειαστεί και για όποιο λόγο χρειαστεί και το 2022» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τον εντοπισμό τυχόν πρακτικών παραβίασης των όρων υγιούς ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά της λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης.

ertnews.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Eurovision 2026: Η ΕΡΤ αποκαλύπτει τους 28 φιναλίστ του διαγωνισμού – Πότε και πού θα τους δούμε
  • Πρωταθλητής η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής: Κάτω από 10% το «κενό» ΦΠΑ το 2024
  • Αγρότες εισέβαλαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, κλειστό μέχρι νεοτέρας - Σοβαρά επεισόδια και στα Χανιά με πετροπόλεμο και χημικά, δύο τραυματίες (Βίντεο)
  • Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια: Τι αλλάζει με τη μεταρρύθμιση στη δυναμική τιμολόγηση ρεύματος
  • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Η διπλή γιορτή της 21ης Νοεμβρίου και το μήνυμά της
  • Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην διάπραξη απατών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς και στη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας