Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Η υπνική παράλυση πιθανή παρενέργεια σε ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον

05 Ιανουαρίου 2022 17:22
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
Κορονοϊός: Η υπνική παράλυση πιθανή παρενέργεια σε ασθενείς με τη μετάλλαξη Όμικρον

test2

test2

Μία πιθανή παρενέργεια σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, εξετάζουν ειδικοί. Ο λόγος για την υπνική παράλυση.

Σύμφωνα με τη “Mirror” και τη “Daily Mail”, ειδικοί εξετάζουν κατά πόσο αυτή η διαταραχή στον ύπνο μπορεί να οφείλεται στον κορονοϊό. Βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι πολλοί ασθενείς με κορονοϊό έχουν αναφέρει διαταραχές στον ύπνο τους, ωστόσο ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν προκαλούνται από τη νόσο Covid-19 ή πρόκειται για μία από τις επιπτώσεις της καραντίνας.

Ο ειδικός στην υπνοθεραπεία Δρ Kat Lederly τόνιζε ότι μπορεί η ίδια η μόλυνση από τον κορονοϊό να επηρεάζει τη “ρύθμιση” του εγκεφάλου, αναφορικά με τον ύπνο.

Τι είναι η υπνική παράλυση
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα περίεργο συναίσθημα, όπου, ενώ το άτομο έχει αίσθηση του περιβάλλοντος και συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος και όλο το σώμα δεν “συγχρονίζονται” στον τρόπο που μεταβαίνουν από την μία φάση ύπνου στην επόμενη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των μεταβάσεων, ενδέχεται να μην μπορεί να κινηθεί, ή να μιλήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους, ή μια αίσθηση πνιγμού. Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία, η οποία είναι μια μια ακατανίκητη ανάγκη για ύπνο, που προκαλείται από ένα πρόβλημα με την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει τον ύπνο.

Πότε συμβαίνει η υπνική παράλυση
Συνήθως συμβαίνει σε μία από τις εξής δύο φορές:

Την στιγμή που σας παίρνει ο ύπνος, οπότε και ονομάζεται υπναγωγική, ή προϋπνική παράλυση ύπνου.
Την στιγμή που ξυπνάτε από τον ύπνο, οπότε και ονομάζεται υπνοπομπική, ή μεταϋπνική παράλυση ύπνου.

newsit.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Κορωνοϊός: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα το καλοκαίρι, τι συμβαίνει σε άλλες χώρες
  • Με κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ακυρώνεται η περιοδεία στη Θεσσαλονίκη
  • Κορωνοϊός - Κρούσματα: Πάρος - Κυκλάδες - Αναλυτικότερα, για την εβδομάδα 15 - 21 Αυγούστου:
  • ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα - Βαρύτερη νόσο προκαλεί η παραλλαγή «Κένταυρος» (χάρτης)
  • Κορωνοϊός: Τα χιλιάδες κρούσματα ημερησίως φέρνουν τη μάσκα ξανά στο προσκήνιο - Τι λένε οι ειδικοί
  • Κυκλάδες – Κορωνοϊός: Αποστέλλονται αντι – ιικά φάρμακα σε τρία νησιά των Κυκλάδων