Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Θεοδωρίδου μίλησε: Σε ποιους συστήνεται η 4η δόση - Ο ρόλος του γιατρού

30 Ιουνίου 2022 20:02

Σε συστάσεις για την πραγματοποίηση της 4ης δόσης COVID προχώρησε κατά τη σημερινή ενημέρωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ειδικότερα, η κ. Θεοδωρίδου συνέστησε στους ευάλωτους πληθυσμούς να μην περιμένουν το φθινόπωρο για τα νέας γενιάς εμβόλια αλλά να εμβολιαστούν άμεσα με τη 2η αναμνηστική δόση.

«Μέχρι να ετοιμαστούν τα εμβόλια νέας γενιάς - αυτό απαιτεί χρόνο και όχι μόνο - αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος να περιμένουν ιδίως οι ευάλωτες ομάδες για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή χειμώνα. Συνήθως πορευόμαστε με αυτό που έχουμε και είναι αποδεδειγμένα ασφαλές» ήταν η χαρακτηριστική συμβουλή της.

 Θυμίζουμε ότι η 4η δόση χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά τον εμβολιασμο μετά από 3η δόση. Επίσης, άτομα, που έχουν εμβολιαστεί με 3 δόσεις και έχουν νοσήσει μετά δεν έχουν ανάγκη από 4η αναμνηστικής δόσης

4η δόση: Οι 30-59 να συμβουλευτούν τον γιατρό τους
Η κ Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα εμβολιασμού με 4η δόση και σε άτομα 30-59 ετών.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο γενικός πληθυσμός 30-59 ετών μπορεί να επιλέξει την 4η δόση, αφού πρώτα επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

«Τα δεδομένα για το πρόσθετο όφελος από την 4η δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινά περιορισμένα. Ωστόσο, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμνολίων, η Επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα με 2η αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών εφόσον το επιλέξουν μετά από τη σύμφωνη ιατρική γνώμη» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Γι αυτό στάθηκε στην ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού από την ηλικία 5 ετών και άνω, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στον ενήλικό πληθυσμό και 2ης αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Σημείωσε ότι στο τομέα των εμβολίων για τον κορονοϊό, οι συστάσεις διαμορφώνονται τον ίδιο χρόνο που εξελίσσονται οι κλινικές μελέτες.

4η δόση: Παραμένει η ισχυρή σύσταση εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών
Στις 23/5/2022, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αφού έλαβε υπόψιν τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα, την εμβολιαστική κάλυψη αλλά και το χρόνο που είχε παρέλθει από την 3η δόση είχε πραγματοποίησει ισχυρή σύσταση εμβολιασμού με 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) σε ενήλικες άνω των 70 ετών και σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επιπλέον, πραγματοποίησε ισχυρή σύσταση σε ενήλικες άνω των 60 ετών, ιδιαίτερως εκείνων με υποκείμενα νοσήματα.

Εξηγώντας το σκεπτικό εκείνης της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε:

«Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικιίας και τα άτομα με ανοοαταστολή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές μπορεί να εμφανίσουν εξ΄αρχής χαμηλότερη ανοσιακή απάντηση μετά τον εμβολιασμό η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Γιατί χορηγείται η 4η δόση στους άνω των 60 ετών
Στις 27 Ιουνίου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανήλθε και επανέλαβε την ισχυρή σύσταση σε ενήλικες άνω των 70 ετών, σε άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε ενήλικες άνω των 60 ετών, ιδιαίτερως εκείνων με υποκείμενα νοσήματα.

«Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, και της αυξημένης ανοσοδιαφυγής, των νέων παραλλαγών, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθής μεταβολήε συμπεριφοράς των πολιτών, παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες ευτυχώς λόγω του εμβολιασμού οδηγούν σε μικρότερο αναλογικά αριθμό νοσηλείων» ήταν το χαρακτηριστικό της σχόλιο

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η δόση αυτή αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλειών. Πρόσθεσε ότι η προστασία έναντι της ήπια νόσου από παραλλαγές Όμικρον φαίνεται «να εξασθενεί σύντομα ακόμη και μετά την αναμνηστική δόση».

Πότε θα είναι έτοιμα τα νέας γενιάς εμβολίων
Η κ. Θεοδωρίδου εκτίμησε ότι από το Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια (προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον). Αυτά, τα εμβόλια, πάντως, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο κλινικής δοκιμής 2/3 ή 3 και «υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορούν να θεωρηθούν πιο κατάλληλα για την εφαρμογή και αν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες.

Αυτή τη στιγμή τέτοια προσαρμοσμένα εμβόλια παρασκευάζουν η Pfizer και η Moderna.

Η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν καθυστερήσει τις παραδόσεις των δύο εταιρειών ώστε να γίνουν το φθινόπωρο με τις καινούριες παραλαβές

news4health.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα