Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γουργουλιάνης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν νοσούν με κορονοϊό κάποιοι τυχεροί

15 Ιουλίου 2022 11:24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
Γουργουλιάνης: Αυτός είναι ο λόγος που δεν νοσούν με κορονοϊό κάποιοι τυχεροί

test2

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει. «Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα».

Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Κένταυρος» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προβληματίζει τους ειδικούς. Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όταν η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

 Γεγονός που μας κάνει «να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη Κένταυρος».

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (ο Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι». Σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού «έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Γιατί δεν νοσούν κάποιοι τυχεροί
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξηγείται το ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει κολλήσει κορονοϊό ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει. «Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί.

 Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα» είπε και συμπλήρωσε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αφήνουν στην τύχη τους. «Το όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Τι είπε για μάσκες και εμβόλια
«Από τον Ιανουάριο και μετά τα νοσοκομεία μας γεμίζουν από υπερήλικες ασθενείς. Έχουμε να δούμε νέους ανθρώπους αρκετούς μήνες. Αυτά τα παιδιά έχουν πρακτικά μικρό κίνδυνο να πάθουν οτιδήποτε σε αυτή τη φάση της πανδημίας», υποστήριξε.

Kαι όπως είπε, μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχουν αλλάξει όλα. «Δεν πεθαίνουν νέοι, δεν έχουμε διακομιδές ασθενών από τα νησιά, δεν έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας» είπε ο κ. Γουργουλιάνης προσθέτοντας ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας «ο ιός άλλαξε. Είναι ηπιότερος».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι όλη η Ευρώπη ζει περίπου φυσιολογικά. «Η Όμικρον ουσιαστικά έκανε μια ενισχυτική δόση στους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες», επισήμανε τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που είναι ευάλωτοι, δηλαδή οι μεγάλοι άνθρωποι και όσοι έχουν συννοσηρότητες.

«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες στην κοινωνική τους ζωή να φοράνε μάσκα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γουργουλιάνης προτρέποντας τα παιδιά να φοράνε τη μάσκα όταν τους επισκέπτονται.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι «είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς ακόμη και για την απλή γρίπη», γεγονός που μας κάνει να είμαστε περισσότεροι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Από τον Ιανουάριο και μετά η κατάσταση θύμισε ενδημικότητα. Από τον Οκτώβριο που θα κλειστούμε μέσα πιθανότατα να έχουμε καμία έξαρση», συμπλήρωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Όσον αφορά το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό και το αν θα συμπεριλάβει και τη νέα μετάλλαξη τόνισε ότι θα είναι στοχευμένο και πιο αποτελεσματικά από τα προηγούμενα γιατί «όπως εξελίσσεται η νόσος εξελίσσονται και τα εμβόλια».

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Κρ. Γκεοργκίεβα: Η Ελλάδα στις κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης
  • Θερμά λόγια του Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα – «Οι Έλληνες έχουν κάτι ξεχωριστό» (Βίντεο)
  • ΕΛΣΤΑΤ: Η Ελλάδα εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης στην ΕΕ
  • Στ. Παπασταύρου: Ελλάδα και Σερβία επιλέγουν περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια και ισχυρότερη διασυνδεσιμότητα
  • Η Ελλάδα εδραιώνεται στον πυρήνα των ψηφιακά ώριμων κρατών του ΟΟΣΑ – Πάνω από τον Μ.Ο. του ΟΟΣΑ σε τέσσερις διαστάσεις του «Δείκτη Ψηφιακής Διακυβέρνησης»
  • Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο περιφερειακού κόμβου Data Centers στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Παρουσιάστηκε μελέτη χωροθέτησης των Data Centers