Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουλάχιστον 7.100 φορές πρέπει να χρησιμοποιηθεί μία βαμβακερή τσάντα για να έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

16 Μαρτίου 2023 00:04

Σύμφωνα με την έκθεση του UNEP, μια βαμβακερή σακούλα πρέπει να χρησιμοποιηθεί 50 έως 150 φορές για να έχει μικρότερο αντίκτυπο στο κλίμα σε σύγκριση με μια πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

Μια έκθεση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας της Δανίας πρότεινε ότι μια βαμβακερή σακούλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 7.100 φορές για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον σε σύγκριση με μια πλαστική σακούλα
Η βαμβακερή tote έχει γίνει μία φθηνή επιλογή για όλους -επιχειρήσεις και ιδιώτες- που θέλουν να αποφύγουν το πλαστικό.

 Αλλά το βαμβάκι είναι ένα υλικό που απαιτεί πολύ νερό και σημαντική ποσότητα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τα οποία εισάγουν νιτρικά άλατα στο έδαφος και στις υδάτινες οδούς και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οξειδίου του αζώτου, ενός αερίου του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι πολλοί άνθρωποι εκτιμούν.

Σύμφωνα με την έκθεση του UNEP, μια βαμβακερή σακούλα πρέπει να χρησιμοποιηθεί 50 έως 150 φορές για να έχει μικρότερο αντίκτυπο στο κλίμα σε σύγκριση με μια πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

 Μια έκθεση της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας της Δανίας του 2018 πρότεινε ότι μια βαμβακερή σακούλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 7.100 φορές για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον σε σύγκριση με μια κλασική πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ που επαναχρησιμοποιείται μία φορά ως σακούλα σκουπιδιών και στη συνέχεια αποτεφρώνεται. (Εάν το βαμβάκι είναι βιολογικό, ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, 20.000 φορές, με την έκθεση να υποθέτει χαμηλότερη απόδοση αλλά την ίδια εισροή πρώτων υλών).

Η εν λόγω έκθεση εξέτασε 15 διαφορετικούς περιβαλλοντικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της εξάντλησης του όζοντος, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της χρήσης του νερού και της χρήσης γης. Ωστόσο, όταν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον αντίκτυπο του βαμβακιού στο κλίμα, πρότεινε ότι ένα βαμβακερό δοχείο θα πρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί τουλάχιστον 52 φορές - σύμφωνα με την έκθεση του UNEP.

Η έκθεση της Δανίας είναι αυτό που είναι γνωστό ως Αξιολόγηση του Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ), ένα σύνολο μεθόδων που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να εκτιμήσουν το περιβαλλοντικό κόστος που συνδέεται με ένα προϊόν καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του. Η έκθεση του UNEP εξέτασε 10 εκτιμήσεις κύκλου ζωής που εκπονήθηκαν σε διάφορες χώρες από το 2010. Ωστόσο, ο Ekvall δήλωσε ότι μια τέτοια προσέγγιση βασίζεται συχνά σε υποθέσεις και απλουστεύσεις- και τα αποτελέσματα συχνά ποικίλλουν πολύ.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι πλαστικές σακούλες ευθύνονται για ένα σημαντικό μερίδιο των απορριμμάτων, αλλά παίζουν πολύ μικρό ρόλο στην κλιματική κρίση σε σύγκριση με άλλα προϊόντα και αγαθά, αναφέρει η έκθεση του UNEP. Ως εκ τούτου, είναι ίσως πολύ πιο σημαντικό να σκεφτείτε τι βάζετε στην τσάντα των αγορών σας και απλά να καταναλώνετε λιγότερο.

Η Enck, η οποία χρησιμοποιεί την ίδια βαμβακερή τσάντα για 20 χρόνια, συμφώνησε. «Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την ΑΚΖ να μας στερήσει την κοινή λογική. Το πλαστικό μιας χρήσης έχει τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές».

Τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνούν να δημιουργήσουν την πρώτη παγκοσμίως συνθήκη για τη ρύπανση από πλαστικά, σε ένα πλήγμα για τα μεγάλα πετρελαϊκά εργοστάσια.

Η Enck δήλωσε ότι δώρισε τις πλεονάζουσες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες σε ένα παντοπωλείο τροφίμων ή μια τράπεζα τροφίμων ή, στην περίπτωση των βαμβακερών σακουλών, τις χρησιμοποίησε για να τυλίξει δώρα. Μπορεί επίσης να είναι πιο λογικό να φτιάξετε μια τσάντα από παλιά ρούχα, σεντόνια ή κουρτίνες, παρά να αγοράσετε μια καινούργια, πρότεινε.

Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να δανείζουν τσάντες έναντι ανταποδοτικού τέλους, αντί να πωλούν στους καταναλωτές (που έχουν ξεχάσει την επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα τους) βαριές τσάντες που δεν χρειάζονται, δήλωσε η Ekvall.

Η Enck τόνισε ότι είναι προτιμότερο να επαναχρησιμοποιούνται οι πλαστικές σακούλες όσο το δυνατόν περισσότερο παρά να επιδιώκεται αμέσως η ανακύκλωσή τους - οι διαφορετικές χημικές ουσίες και βαφές που χρησιμοποιούνται στα διάφορα πλαστικά καθιστούν την ανακύκλωση διαβόητα δύσκολη.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr

Σχετικά Άρθρα