Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Standard & Poor's: Αναβάθμισε σε θετικό το «outlook» της ελληνικής οικονομίας

22 Απριλίου 2023 00:01
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
Standard & Poor's: Αναβάθμισε σε θετικό το «outlook» της ελληνικής οικονομίας

test2

test2

Ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά με αναβαθμισμένες τις προοπτικές (outlook) σε θετικές διατηρεί την ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, με την έκθεση που δημοσίευσε απόψε να αντανακλά και να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών τις προηγούμενες εβδομάες.

Όσον αφορά στην επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, αυτή, όπως προεξοφλούσε άλλωστε πρόσφατα η JP Morgan, παραπέμπεται από τον οίκο Standard & Poor's σε χρόνο μετά τις εκλογές, προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό και να υπάρχει νέα κυβέρνηση στη χώρα, με νωπή τη λαϊκή εντολή, η οποία μάλιστα θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του.

Η αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου παρέμεινε, με αυτά τα δεδομένα, στο «BB+», δηλαδή μόλις ένα «σκαλί» κάτω από το «investment grade».

 Η επόμενη ευκαιρία για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έρχεται στις 9 Ιουνίου, δηλαδή λίγο μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου και λίγο πριν τις δεύτερες (αν χρειαστούν) κάλπες της 2ας Ιουλίου.

Τότε είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του Fitch, ο οποίος επίσης διατηρεί την Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από το «investment grade».

Στις 8 Σεπτεμβρίου ακολουθεί ο... χρησμός του καναδικού DBRS, ο οποίος θεωρείται ο μικρότερος από τους «σημαντικούς» οίκους αξιολόγησης. Στις 15 Σεπτεμβρίου, δε, είναι η σειρά του Moody’s, ο οποίος ωστόσο, διατηρεί την Ελλάδα σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους και επομένως, απαιτούνται περισσότερες από μία αναβαθμίσεις για την επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία.

Τέλος, στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου έπονται οι Standard & Poor’s και Fitch, αντίστοιχα, οι οποίοι θα ρίξουν την αυλαία των φετινών αξιολογήσεων, με την ευχή όλων μέχρι το τέλος του 2023 η πιστοποίηση της επενδυτικής βαθμίδας να έχει επιστρέψει στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Τι αναφέρει η έκθεση

Το θετικό outlook αντανακλά τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνάμα με το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι αναμενόταν, μέσω βελτιώσεων που ο οίκος θεωρεί ως βιώσιμες.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική αντοχή της ελληνικής οικονομίας, μαζί και με τη στήριξη της ΕΕ, έχουν βελτιώσει τα δημοσιονομικά δεδομένα και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Κάνει μνεία στην ταχύτερη δημοσιονομική αναπροσαρμογή μεταξύ των μελών της ΕΕ, το 2022, με αποτέλεσμα το πρωτογενές ισοζύγιο να επιστρέψει σε πλεόνασμα. Επισημαίνεται, δε, πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, επισημαίνεται πως ο S&P μπορεί να αναβαθμίσει τη βαθμολογία της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες, εφόσον η δημοσιονομική πειθαρχία διατηρηθεί κατά την περίοδο που καλύπτεται από τις προβλέψεις του οίκου, μέχρι το 2026.

Επίσης, αναφέρεται ρητά ότι η αναβάθμιση πιθανότατα θα συνδεθεί με το αν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οδηγώντας έτσι σε ώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ελλάδα ανάμεσα στις 5 χώρες της ΕΕ που θα δοκιμαστεί η εφαρμογή επαλήθευσης ηλικίας για τη χρήση στο διαδίκτυο
  • Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να σταματήσουμε τους άθλιους διακινητές
  • Η ατζέντα Τραμπ για την Ελλάδα στην ακρόαση Γκίλφοϊλ από τη Γερουσία των ΗΠΑ (βίντεο)
  • Αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή της Miss Universe Greece 2025
  • Η νέα ρύθμιση για τη δόμηση στους οικισμούς σε 8 ερωτήσεις και απαντήσεις - Η λύση, οι προβλέψεις και οι εξαιρέσεις
  • Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τον θάνατο της Ηρούς Καριοφύλλη