Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νόσος Χ: Ο κορωνοϊός ήταν μια ήπια νόσος σε σχέση με τον νέο ιό, προειδοποιεί η Ματίνα Παγώνη

29 Μαϊος 2023 11:57
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
Νόσος Χ: Ο κορωνοϊός ήταν μια ήπια νόσος σε σχέση με τον νέο ιό, προειδοποιεί η Ματίνα Παγώνη

test2

test2

Την ανησυχία της για την «νόσο Χ», τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο για τους ανθρώπους όπως περιγραφήκε σε συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η «νόσος Χ» θα είναι ένας ιος ο οποίος θα είναι κατά 70% πιο θανατηφόρος.

«Συγκριτικά ο κορωνοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη προσθέτοντας πως ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 τον ερχομό του covid.

 Τα σενάρια για την προέλευση της «νόσου Χ» και οι ιοί «ζόμπι»

Επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι η επόμενη νόσος Χ θα είναι ζωονοσογόνος, που σημαίνει ότι θα προέρχεται από άγρια ​​ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί και θα μολύνει τον πληθυσμό. Ο Έμπολα, το HIV/AIDS και ο COVID-19 ήταν ζωονοσογόνες επιδημίες.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πηγές ασθενειών και η βιοτρομοκρατία θα μπορούσε να είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας.

«Η απελευθέρωση τέτοιων ιών, είτε μέσω εργαστηριακών ατυχημάτων είτε ως πράξη βιοτρομοκρατίας, μπορεί να οδηγήσει σε μια θανατηφόρο νόσο Χ και έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιος κίνδυνος», λένε επιστήμονες.

Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί «ζόμπι» που ήταν εγκλωβισμένοι για αιώνες αλλά απελευθερώνονται λόγω του κλίματος που θερμαίνεται.

Ποιοι άλλοι ιοί βρίσκονται στη λίστα του ΠΟΥ

Αλλες ασθένειες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα του ΠΟΥ είναι ο ιός Marburg, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό, ο πυρετός Lassa, οι ασθένειες Nipah και henipavirus, ο πυρετός της κοιλάδας Rift και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση μίας πιθανής επιδημίας της νόσου Χ, οι επιδημιολόγοι ζητούν αύξηση των κονδυλίων για την υποστήριξη της επιτήρησης και της έρευνας πιθανών παραγόντων πανδημίας.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι ελάχιστες προδιαγραφές για τα Airbnb, αυστηρότεροι κανόνες και κριτήρια, έλεγχοι από την ΑΑΔΕ
  • Πλακιάς για Τέμπη: Είτε μας κοροϊδεύουν για λαθρεμπόριο ή και η Κοβέσι είναι μέσα στο κόλπο
  • ΕΟΔΥ: 4 νέα κρούσματα και ένας θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα
  • Μειώσεις τιμών σε 1.000 κωδικούς προϊόντων στα σούπερ μάρκετ το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου
  • Λάρισα: Νεκρός ο 53χρονος που εγκλωβίστηκε για 12 ώρες σε σπηλιά – Έψαχνε για θησαυρό (Βίντεο)
  • Έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα με καταιγίδες , χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας (Βίντεο)