Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνική γλώσσα: Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όλοι!

23 Φεβρουαρίου 2024 18:26
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
Ελληνική γλώσσα: Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε όλοι!

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Υπάρχουν γλωσσικά λάθη που κάνουμε στον γραπτό ή προφορικό λόγο, τα οποία είναι τόσο συχνά και γίνονται από όλους μας σχεδόν, ώστε τείνουν να καθιερωθούν ως «σωστά»!

Λάθη κοινά, που έχουν «περάσει» στην καθημερινή γλώσσα και χρησιμοποιούνται κατά κόρον αλλοιώνοντας ή ακυρώνοντας το πραγματικό περιεχόμενο, την ουσία και τον πλούτο της.

Λέμε επί παραδείγματι κατά λανθασμένο τρόπο «δημιουργώ προβλήματα».
Λάθος. Το ρήμα δημιουργώ εμπεριέχοντας την έννοια της δημιουργίας έχει θετική έννοια. Το σωστό είναι να λέμε προκαλώ ή προξενώ προβλήματα.

Ένα άλλο συχνό λάθος είναι η έκφραση «θερμά συλλυπητήρια». Μπορούμε ασφαλώς να γράψουμε ή να πούμε θερμά συγχαρητήρια με θετική έννοια, αλλά το σωστό θα είναι να λέμε ειλικρινή συλλυπητήρια.

Κατάχρηση στην ελληνική γλώσσα γίνεται και με τη λέξη φανταστικό με την οποία περιγράφουμε μια όμορφη, θαυμάσια κατάσταση ή αντικείμενο. Η λέξη ωστόσο φανταστικό στην γλώσσα μας σημαίνει πλάσμα της φαντασίας. Η λανθασμένη χρήση της ξεκίνησε από τη μετάφραση του αγγλικού fantastic που στα ελληνικά δυστυχώς μεταφράστηκε ως φανταστικό! Θα έπρεπε ωστόσο να μεταφραστεί ως θαυμάσιο που είναι η αντίστοιχη λέξη στην ελληνική γλώσσα.

Άλλο συχνό λάθος είναι η χρήση του σαν αντί για το ως. Λέμε επί παραδείγματι «εργάζεται σαν δάσκαλος». Λάθος, γιατί αν κάποιος εργαζόταν σαν δάσκαλος, θα έμοιαζε με δάσκαλο. Το σωστό είναι φυσικά, εργάζεται ως δάσκαλος με το ως να δηλώνει την ιδιότητα.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Πρωταθλητής η Ελλάδα στη μείωση της φοροδιαφυγής: Κάτω από 10% το «κενό» ΦΠΑ το 2024
  • Αγρότες εισέβαλαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, κλειστό μέχρι νεοτέρας - Σοβαρά επεισόδια και στα Χανιά με πετροπόλεμο και χημικά, δύο τραυματίες (Βίντεο)
  • Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια: Τι αλλάζει με τη μεταρρύθμιση στη δυναμική τιμολόγηση ρεύματος
  • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Η διπλή γιορτή της 21ης Νοεμβρίου και το μήνυμά της
  • Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην διάπραξη απατών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς και στη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας
  • Ελλάδα - Σκωτία: Αξίζουν τα πολλά γκολ στο Φάληρο!