Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Α)όρατο Τραύμα: Η πρώτη πλήρως προσβάσιμη ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής σε άτομα με αναπηρία

24 Σεπτεμβρίου 2024 00:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
(Α)όρατο Τραύμα: Η πρώτη πλήρως προσβάσιμη ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής σε άτομα με αναπηρία

test2

react2 2025

skandalis77

Newsroom Newsroom

Η MYARTIST παρουσιάζει την πρώτη πλήρως προσβάσιμη ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής «(Α)ΟΡΑΤΟ ΤΡΑΥΜΑ». Οκτώ παιδικά ιχνογραφήματα εκτίθενται σε μία ψηφιακή πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης, αποκαλύπτοντας επώδυνες παιδικές εμπειρίες κακοποίησης, σχολικού εκφοβισμού, πένθους, φόβου θανάτου κ.ά.

Τα σκίτσα, σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις των παιδιών, αποτυπώνουν την κλεμμένη παιδική ηλικία, το βιωμένο τραύμα, τις σκοτεινές πλευρές της ζωής. Καθώς τα σημάδια έρχονται στην επιφάνεια, το αόρατο γίνεται ορατό και σοκάρει. Η έκθεση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το παιδικό τραύμα και την παροχή βοήθειας για την έγκαιρη αναγνώρισή του από γονείς, εκπαιδευτικούς και φροντίστριες/-στές.

{https://www.youtube.com/watch?v=1adnzfVSz3M}

Η ψηφιακή έκθεση «(Α)ΟΡΑΤΟ ΤΡΑΥΜΑ» είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί στις ζωγραφιές των παιδιών, να διαβάσει, να ακούσει ή και να δει τις σχετικές αφηγήσεις με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική (International Sign). Για την ανάλυση των ιχνογραφημάτων αναζητήθηκαν γνήσια ουδέτερες και συμπεριληπτικές λύσεις σύμφωνα με τα πρότυπα του Καθολικού Σχεδιασμού για τη Μάθηση (Universal Design for Learning) και τον Οδηγό Χρήσης Ουδέτερης ως προς το Φύλο Γλώσσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η MYARTIST ιδρύθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως μέσο κοινωνικής αλλαγής και ενδυνάμωσης των ατόμων. Εμπνευσμένη από το άρθρο 27 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «[Κάθε άτομο] έχει το δικαίωμα να συμμετέχει ελεύθερα στην πνευματική ζωή της κοινότητας, να χαίρεται τις καλές τέχνες […]», η MYARTIST αποτελεί γέφυρα μεταξύ της τέχνης και μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, που δεν αφήνει κανένα άτομο «πίσω».

Στην υλοποίηση της έκθεσης συντέλεσαν καθοριστικά οι εξής φορείς: Microkosmos, Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη Τρίκαλα, e-Nable Greece, Αμυμώνη, Let Her In και Youthmakers Hub.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια: Τι αλλάζει με τη μεταρρύθμιση στη δυναμική τιμολόγηση ρεύματος
  • Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Η διπλή γιορτή της 21ης Νοεμβρίου και το μήνυμά της
  • Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην διάπραξη απατών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς και στη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών σε διάφορες περιοχές της επικράτειας
  • Ελλάδα - Σκωτία: Αξίζουν τα πολλά γκολ στο Φάληρο!
  • Μαρμελάδα ρόδι όπως τη φτιάχνουμε στο σπίτι – ρουμπινένια, πικάντικη, με χαρακτήρα
  • Ανοίγει σήμερα το MyΘερμανση: Έως 1.200 ευρώ για τα νοικοκυριά (Βίντεο)