Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλημμύρες στη Μάνδρα: Ένοχοι τρεις από τους οκτώ κατηγορούμενους -Όλοι αθώοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια (Βίντεο)

29 Οκτωβρίου 2024 13:04
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
Πλημμύρες στη Μάνδρα: Ένοχοι τρεις από τους οκτώ κατηγορούμενους -Όλοι αθώοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια (Βίντεο)

test2

test2

Ένοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας, τον Νοέμβριο του 2017, τρεις κατηγορούμενοι.

Πρόκειται για την πρώην δήμαρχο Μάνδρας - Ειδυλλίας και δύο υπαλλήλους: έναν πολεοδόμο της Ελευσίνας και μια υπάλληλο της Περιφέρειας αρμόδια για την αστυνόμευση ρεμάτων.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ομόφωνα πως οι κατηγορούμενοι τέλεσαν το πλημμέλημα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο.

Η απόφαση για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα
Όμως, οι δικαστές αποφάσισαν:
-Απαλλαγή από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροήν.
-Απαλλαγή από την κατηγορία της πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροήν.

Παράλληλα, απάλλαξαν τους υπόλοιπους πέντε κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες.

Από τη φονική πλημμύρα τον Νοέμβριο του 2017 έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι και προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές στην πόλη της Μάνδρας, στη Νέα Πέραμο και στις όμορες περιοχές.

Αρχικά, σε δίκη παραπέμφθηκαν συνολικά είκοσι ένας κατηγορούμενοι. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί οκτώ κατηγορούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι δεκατρείς -ανάμεσά τους και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου- είχαν αθωωθεί και δεν κάθισαν ξανά στο εδώλιο, καθώς η έφεση του εισαγγελέα κρίθηκε εκπρόθεσμη.

Επί δύο και πλέον ώρες η πρόεδρος του δικαστηρίου διάβαζε αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης, «για να γνωρίζουν τα θύματα, γιατί οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι, γιατί καταδικάστηκαν».

Σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών, η οποία ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση, η Μάνδρα ήταν μια «ανοχύρωτη πόλη», η οποία υπήρξε «έρμαιο μιας φυσικής καταστροφής», της βροχόπτωσης, που ήταν η βασική αιτία του φαινομένου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για τη νεροποντή που αναμενόταν. Παράλληλα, Αστυνομία και Τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στον δρόμο.

Με την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής, οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων, Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας, προχώρησαν στην εξής ανακοίνωση:

«Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την απόφαση του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 που θρηνήσαμε 25 θύματα απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του "Ιανού" στη Λάρισα. Οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε "η κακιά στιγμή". Οι συγγενείς των θυμάτων μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη κι άδικη αυτή απόφαση ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».

Η δίκη συνεχίζεται με τα αιτήματα της πλευράς των καταδικασθέντων για αναγνώριση ελαφρυντικών, ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία επιβολής ποινών.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Χάρις Αλεξίου στην κηδεία του Αχιλλέα Θεοφίλου: «Αγαπηθήκαμε, παντρευτήκαμε, αποκτήσαμε έναν γιο» – «Ήταν η ζωή μου», είπε ο Γιάννης Πάριος (Βίντεο)
  • Υπογραφή Σύμβασης για την Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστήματος Data Link Services (DLS)
  • Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 7 περιοχές της χώρας – Και προγεννητικός έλεγχος χωρίς κόστος σε 4.700 εγκύους
  • Δημοσκόπηση: «Ναι» από το 90% για να πληρώνουν όσοι βανδαλίζουν τα πανεπιστήμια - Είσοδο με έλεγχο ζητά το 76%
  • Ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό η PR που συνελήφθη μετά την απάτη για το Final 4 στο Άμπου Ντάμπι - Είχε «δαγκώσει» και ΑμεΑ
  • «Ντου στο Άμπου Ντάμπι» – Με αυτό για «δόλωμα» η δημοσιογράφος έστησε την απάτη σε επιχειρηματίες (Βίντεο)