Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εφορία: Έρχονται αυτόματα πρόστιμα για φορολογικές δηλώσεις και ΦΠΑ το 2025

22 Δεκεμβρίου 2024 21:28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΦΟΡΙΑ
Εφορία: Έρχονται αυτόματα πρόστιμα για φορολογικές δηλώσεις και ΦΠΑ το 2025

test2

test2

Ηαπόφαση θα εφαρμοστεί πιθανότατα από τον Ιανουάριο του 2025 και θα αφορά αρκετές κατηγορίες δηλώσεων, για τις οποίες αυτοματοποιούνται τα πρόστιμα, ενώ η διαδικασία θα καθοριστεί με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Αυτόματα θα επιβάλλονται τα πρόστιμα της ΑΑΔΕ από το 2025 στους φορολογούμενους που καθυστερούν την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων.

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας νέας εφαρμογής που εντάσσεται στον επικαιροποιημένο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ και προβλέπει την «Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου» κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ανακεφαλαιωτικών πινάκων, δήλωσης μετάταξης, καθώς και δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, φόρου πλοίων, τέλους αλιευτικών, ρυμουλκών πλοίων και αυτοκινούμενων βυθοκόρων, εισφοράς επί του εισαγόμενου συναλλάγματος, φόρου μερισμάτων, εκτάκτων αμοιβών και ποσοστών (bonus).

Τα ποσά των προστίμων θα βεβαιώνονται άμεσα από το πληροφοριακό σύστημα TAXISnet και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στους φορολογούμενους από τη στιγμή που αυτοί θα ολοκληρώνουν την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Δηλαδή μόλις ο φορολογούμενος θα καταθέτει τη φορολογική του δήλωση με καθυστέρηση θα βλέπει αυτόματα και το πρόστιμο που πληρώνει.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες και θα εφαρμοστεί, πιθανότατα, από τις αρχές του 2025.

Όπως προβλέπει η αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της, Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου θα εκδοθεί η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία θα αυτοματοποιούνται τα πρόστιμα στις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων.

Η απόφαση θα εφαρμοστεί πιθανότατα από τον Ιανουάριο του 2025 και θα αφορά αρκετές κατηγορίες δηλώσεων, για τις οποίες αυτοματοποιούνται τα πρόστιμα, ενώ η διαδικασία θα καθοριστεί με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Σήμερα, δεν εφαρμόζεται ο αυτόματος καταλογισμός των προστίμων, στις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων, αλλά ο φορολογούμενος τα πληροφορείται μετά από αρκετούς μήνες.

Ποια είναι τα πρόστιμα
Τα αυτοτελή πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις ανέρχονται σε 100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε 250 ευρώ, για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρούν διπλογραφικά βιβλία και σε 500 ευρώ, για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Σε ότι αφορά στον ΦΠΑ και στους παρακρατούμενους φόρους, σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης ισχύουν πρόστιμα 250 ευρώ για τηρούντες απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τηρούντες διπλογραφικά βιβλία επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Έπεσε στο νερό η φρεγάτα «Φορμίων» και μπήκε ο ιστός κεραιών - Σε δοκιμές ο «Κίμων», έπεται ο «Νέαρχος», δείτε φωτογραφίες
  • ΔΕΔΔΗΕ: Προμήθεια 2.760.000 έξυπνων μετρητών νέας γενιάς
  • Αρχίζει η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για το «Πρώτο Αίτημα για Ραντεβού σε Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας»
  • Από 3 Ιουνίου ο προσωπικός αριθμός: Υποχρεωτική η έκδοσή του – Τέλος σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ (Βίντεο)
  • Οδηγός Διαχείρισης του Άγχους Εξετάσεων για Γονείς και Μαθητές
  • Έρχεται το τέλος της οχιάς στην Ελλάδα; Στα σκαριά ο πρώτος αντιοφικός ορός made in Greece