Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτοξεύτηκαν οι προσλήψεις σε τουρισμό και εστίαση

10 Ιουλίου 2025 09:17
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΕΣΤΙΑΣΗ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Εκτοξεύτηκαν οι προσλήψεις σε τουρισμό και εστίαση

test2

test2

Έκρηξη προσλήψεων σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανικό εμπόριο και οι υπηρεσίες φιλοξενίας και αναψυχής οδήγησαν τον δείκτη της ανεργίας κάτω από το 8% για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια.

Ο τουριστικός τομέας και η εστίαση, αποτέλεσαν τον βασικό καταλύτη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τον μήνα Μάιο αποτυπώνουν τη δυναμική του κλάδου, με 137.841 νέες θέσεις εργασίας, αριθμό – ρεκόρ 25ετίας για τον συγκεκριμένο μήνα.

Εξ αυτού του λόγου, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «ρίχνουν» το ποσοστό ανεργίας για τον μήνα Μάιο του 2025 στο 7,9%, καταγράφοντας μείωση κατά 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο (8,3%) και κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με τον Μάιο του 2024 (10,5%). Τελευταία φορά που η ανεργία βρέθηκε κάτω από το 8% ήταν τον Νοέμβριο του 2008.

Οι επαγγελματικές ειδικότητες που ενίσχυσαν την απασχόληση σχετίζονται κυρίως με: το σέρβις και την εστίαση: σερβιτόροι, μπάρμαν, μάγειροι, λαντζέρηδες.

Τη φιλοξενία: καμαριέρες, ρεσεψιονίστ, γκρουμ, καθαριστές ξενοδοχείων. Το λιανεμπόριο: πωλητές, ταμίες, υπάλληλοι καταστημάτων. Τη διοικητική υποστήριξη: υπάλληλοι γραφείου. Και τη ψυχαγωγία: μουσικοί, ηθοποιοί, απασχολούμενοι σε τουριστικές δραστηριότητες.

Γυναίκες
Παρά τη συνολική βελτίωση της γενικής εικόνας της ανεργίας, τα επιμέρους στοιχεία παραμένουν προβληματικά. Συγκεκριμένα η ανεργία παραμένει σημαντικά υψηλότερη στις γυναίκες, με το ποσοστό να υπολογίζεται στο 9,8%, έναντι 6,2% για τους άνδρες. Την ίδια ώρα, οι νέοι 15-24 ετών συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας, με την ανεργία σε αυτή την ομάδα να διαμορφώνεται στο 19,9% – υπερδιπλάσια του μέσου όρου.

Κατά τον ίδιο μήνα Μάιο, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατέγραψε, σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί την τελευταία 25ετία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 137.841 νέες θέσεις εργασίας. Αντίστοιχες επιδόσεις εμφάνισε και το πρώτο πεντάμηνο του έτους, όπου δημιουργήθηκαν 324.904 νέες θέσεις εργασίας, αντανακλώντας την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προσδοκίες για μια ακόμη δυναμική τουριστική σεζόν.

Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης κατά τον Μάιο ανήλθαν σε 383.940, ενώ οι αποχωρήσεις σε 246.099 (109.724 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 136.375 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου).

Το θετικό ισοζύγιο ροών απασχόλησης του μηνός Μαΐου οφείλεται – εν πολλοίς – στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, αλλά η συγκεκριμένη επίδοση είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου από το 2001 μέχρι σήμερα

Ρεπορταζ
Κώστας Παπαδής

ot.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Ελληνικός τουρισμός, εμπόριο & ενέργεια: Πώς θα επηρεαστούν μετά την επίθεση ΗΠΑ στο Ιράν (Bίντεο)
  • ΤτΕ: Διψήφια αύξηση στις τουριστικές εισπράξεις το α’ τετράμηνο – Ανοδος 5,8% στις αφίξεις
  • Σίφνος: Τουρισμός και υπερδόμηση - Η τοπική κοινωνία απέναντι στην αλλοίωση (Βίντεο)
  • Πάρος: Ζητούνται από γνωστή επιχείρηση άτομα για άμεση πρόσληψη
  • Χτύπημα για τον ελληνικό τουρισμό το κλείσιμο της αγοράς του Ισραήλ, αν συνεχιστεί η κρίση με το Ιράν
  • Πάρος: Προς επίλυση το θέμα των επαγγελματιών εστίασης στο νησί