Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν σε Τσιόδρα: Υπαρκτό το πρόβλημα της νοθείας μελιού, θα υπάρξουν μέτρα ανίχνευσης

01 Σεπτεμβρίου 2025 16:34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΜΕΛΙ
Κομισιόν σε Τσιόδρα: Υπαρκτό το πρόβλημα της νοθείας μελιού, θα υπάρξουν μέτρα ανίχνευσης

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Ο αρμόδιος Επίτροπος Κριστόφ Χάνσεν απάντησε στον Έλληνα ευρωβουλευτή ότι θα υπάρξουν ενιαίες μέθοδοι ανάλυσης – Παράλληλα, θα υπάρξει ενίσχυση των μελισσοκόμων

Μέτρα για τον καθορισμό μεθόδων ανάλυσης για την ανίχνευση νοθευμένου μελιού θα παρουσιάσει η Κομισιόν, όπως αναφέρει στην απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Τσιόδρα.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος Επίτροπος Κριστόφ Χάνσεν, αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και συμπληρώνει ότι θα εκδώσει σχετικές πράξεις για τον καθορισμό μεθόδων και κριτηρίων για τον προσδιορισμό του τόπου συγκομιδής του μελιού και για τις απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας σε επίπεδο Ένωσης για το μέλι, σημειώνοντας δε ότι προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές εργασίες στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για το μέλι».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η μελισσοκομία θα παραμείνει προτεραιότητα για την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) με στοχευμένη στήριξη και στόχο την ενίσχυση του τομέα. Συμπληρώνει δε ότι αυτό θα επιτευχθεί με επενδύσεις/δράσεις για την πρόληψη ζημιών που προκαλούνται από δυσμενείς κλιματικές συνθήκες και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μέσω της στήριξης για συμβουλευτικές υπηρεσίες, τεχνική βοήθεια, κατάρτιση και ενημέρωση.
Καταλήγει ότι η δέσμη μέτρων απλούστευσης (που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο) και οι προτάσεις για την επόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική (2028-2034) «θα παράσχουν στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία και ευκαιρίες για την περαιτέρω στήριξη των μελισσοκόμων τους, επιτρέποντας πληρωμές ανά κυψέλη για περιβαλλοντικές/κλιματικές δεσμεύσεις και οικολογικά προγράμματα και στο πλαίσιο μελλοντικής συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης».

Ο κ. Τσιόδρας στην ερώτησή του, είχε επισημάνει οι πρακτικές νοθείας του μελιού «αποτελούν σημαντικό υγειονομικό κίνδυνο για τους καταναλωτές και συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό που απειλεί τη βιωσιμότητα του μελισσοκομικού τομέα».

Είχε δε ζητήσει αυστηρά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από το νοθευμένο μέλι και την ενίσχυση του τομέα αυτού, απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Εντυπωσιακή η Εθνική πόλο γυναικών στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού, διέλυσε με 24-7 τη Σλοβακία (Bίντεο)
  • Ιταλία - Ελλάδα 5-12: Χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για την ομαδάρα του Βλάχου (Βίντεο)
  • Ελλάδα - Ουγγαρία 12-15: Εκτός τελικού αλλά «ζωντανή» για το χάλκινο μετάλλιο (Βίντεο)
  • Μους γιαουρτιού με μέλι Σίφνου και ψητά καρύδια (βίντεο)
  • Θρίαμβος στο πόλο για την Ελλάδα, «βύθισε» 15-13 την Ιταλία και πέταξε για τα ημιτελικά του Euro (Βίντεο)
  • Β. Κικίλιας: «Οι θαλάσσιες μεταφορές ενώνουν στρατηγικά Ελλάδα και Αίγυπτο»