Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης για λειψυδρία: Δέσμευσή μας η ασφαλής τροφοδοσία της Αττικής με το καλύτερο και φθηνότερο νερό (βίντεο)

30 Οκτωβρίου 2025 13:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • ΕΥΔΑΠ
  • ΑΤΤΙΚΗ
  • ΝΕΡΟ
Μητσοτάκης για λειψυδρία: Δέσμευσή μας η ασφαλής τροφοδοσία της Αττικής με το καλύτερο και φθηνότερο νερό (βίντεο)

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Τις άμεσες παρεμβάσεις και τον σχεδιασμό για το μέλλον έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ΕΥΔΑΠ, στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

«Αναλογιζόμαστε το μεγάλο το βάρος της ευθύνης, όταν ηγέτες προηγούμενων περιόδων έλαβαν σημαντικές αποφάσεις, ώστε το νερό να παραμείνει επαρκές, ποιοτικό και φθηνό. Είναι μεγάλη η σημασία των αποφάσεων που παρουσιάστηκαν σήμερα για τα επόμενα χρόνια αυτής της εταιρείας, που ανήκει κατά 51% στο Ελληνικό Δημόσιο και αυτό, επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να αλλάξει. Υπενθυμίζω ότι το 2016 οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ κατέληξαν στο Υπερταμείο και με απόφαση αυτής της κυβέρνησης επέστρεψαν στο Ελληνικό Δημόσιο, όπου και θα παραμείνουν» τόνισε.

Και προσέθεσε: «Η Αττική αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα ως προς την υδροδότησή της εάν δεν πάρει δραστικά μέτρα. Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική και εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο». Πρόκειται για τη μεταφορά άνω των 200 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού με φυσική ροή (χωρίς αντλιοστάσια) από τους ποταμούς Σικελιώτη και Καρπενησίου, οι οποίοι καταλήγουν στη λίμνη των Κρεμαστών.

«Το έργο αυτό θα εξασφαλίσει ότι για τα επόμενα τριάντα χρόνια η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα υδροδότησης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας «την κρίση ύδρευσης της δεκαετίας του '90, που δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί».

Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμα, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η διεύρυνση της ΕΥΔΑΠ πέραν της Αττικής καθώς εισέρχεται στη διαχείριση και του αρδευτικού νερού, που αποτελεί μια άλλης τάξεως πρόκληση. «Καταλήγοντας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η δέσμευση της κυβέρνησής μας αφορά στην προστασία του νερού ως του υπέρτατου δημοσίου αγαθού, αφορά επίσης στην κατηγορηματική δέσμευση ότι η ΕΥΔΑΠ θα παραμείνει δημόσια εταιρεία, καθώς και ότι οι επενδύσεις της θα διερευνήσουν όλες τις πηγές χρηματοδότησης για να εξακολουθήσουμε να έχουμε το ποιοτικότερο και το φθηνότερο νερό».

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση

{https://youtu.be/Ozy2IuY6H2Y}

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης και ο υπ. Ενέργειας Στ. Παπασταύρου.

mitsotakis eydap

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπο Σαχίνη και τον υπ. Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου / Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη
Η ΕΥΔΑΠ ανήκει κατά 51% στο Ελληνικό Δημόσιο, κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Με απόφαση αυτής της κυβέρνησης οι μετοχές επέστρεψαν στο Δημόσιο, για να διασφαλίσουμε πως θα μείνει κρατική εταιρεία.
Μπορεί να χιονίσει, μπορεί να βρέξει και να γεμίσουν οι ταμιευτήρες, αλλά η ελπίδα δεν είναι στρατηγική. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο.
Δέσμευσή μας η ασφαλής τροφοδοσία της Αττικής με το καλύτερο και φθηνότερο νερό.

mitsotakis eydap1

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

mitsotakis eydap2

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Παπασταύρου για λειψυδρία: Υλοποίηση μέτρων σε 7 άξονες -Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει υδατικό στρες
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΕΥΔΑΠ, στάθηκε στο πρόβλημα της λειψυδρίας με το οποίο είναι πλέον αντιμέτωπη η χώρα.

Όπως είπε ο κ. Παπασταύρου, η Ελλάδα 19η στον κόσμο σε κίνδυνο λειψυδρίας. Παράλληλα, τόνισε πως μέχρι το 2021 τα αποθέματα στους ταμιευτήρες ήταν σταθερά, από το 2022 ξεκίνησε η πτώση, μείωση βροχοπτώσεων, αύξηση εξάτμισης και κατανάλωσης νερού.
«Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει υδατικό στρες. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης. Από το 2023 η κυβέρνηση έχει προβεί σε μέτρα».

papastavrou nero

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου

Ο κ. Παπασταύρου ανακοίνωσε το έργο «Εύρητος», που προβλέπει τη μερική εκτροπή του Κρικελιώτη και του Καρπενησιώτη προς τον Εύηνο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το α' εξάμηνο του 2029.

Παράλληλα, προανήγγειλε διασύνδεση με αφαλάτωση και αφαλάτωση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως προβλέπεται γεωγραφική επέκταση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αλλά και επέκταση της αρμοδιότητας στην άρδευση. Γι' αυτό θα υπάρξει εκσυγχρονισμός των διατάξεων. «Ο τρόπος λειτουργίας δεν μπορεί 45 χρόνια μετά να παραμένουν ίδιες. Εργασιακές και μισθολογικές ευελιξίες, που θα προσελκύσουν στελέχη και θα δώσουν δυναμικές στους εργαζόμενους», τόνισε.
Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε και στην 50% απώλεια νερού που έχουμε. Γι' αυτό θα υπάρξει τεχνική βοήθεια της ΕΕ για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ύδρευσης.

Σαχίνης: Η Ελλάδα έχει και σκοπεύει να έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης είπε ότι το δίκτυο ύδρευσης είναι ίσο περίπου με την απόσταση Ελλάδας και Αυστραλίας. Κάτι ανάλογο γίνεται και στην αποχέτευση. Η ποιότητα του νερού είναι η καλύτερη στην Ευρώπη και από τις καλύτερες στον κόσμο. Πέραν των μετρήσεων κάθε μέρα, κάτι ανάλογο γίνεται και στην αποχέτευση. Η εταιρεία δεν περιορίζεται στην Αττική, αλλά στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα. Επίσης, ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει και σκοπεύει να έχει το χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη.
Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΥΔΑΠ αφορά σε επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό υποδομών και υπηρεσιών.

Θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων
Στη συνέχεια, μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης θα εξειδικεύσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΕΥΔΑΠ / Φωτογραφία: Intimenews/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Μητσοτάκης: Δημοπρατήθηκε η κατασκευή τριών Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης σε Σύρο, Μύκονο και Πάρο, με ΣΔΙΤ, με διάρκεια λειτουργίας 25 ετών
  • Στα Καλάβρυτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το χιονοδρομικό κέντρο
  • Μαρινάκης στο ΕΡΤnews: «Έξι έργα θωράκισης προχωρούν στην Αττική» – Προχωρημένες οι συζητήσεις για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (βίντεο)
  • Mητσοτάκης: Ναι στη συμμετοχή 13 χωρών της ΕΕ στο Συμβούλιο Ειρήνης μόνο για τη Γάζα, ώστε να μπορέσουμε να ενταχθούμε και εμείς (Βίντεο)
  • Κλειστά τα σχολεία αύριο στην Αττική, με απόφαση της Περιφέρειας
  • Μητσοτάκης σε Τασούλα: Να πρυτανεύσει η λογική και ο διάλογος για να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ (βίντεο)