×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοκληρώθηκε μετά από 2,5 ώρες η σύσκεψη Σαμαρά - τρόικας

07 Απριλίου 2013 14:00

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.30 της Κυριακής η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει με την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων από το δημόσιο, να υπάρξει ισάριθμος αριθμός προσλήψεων, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δοθεί και το κατάλληλο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά να καλυφθούν και συγκεκριμένα κενά με εξιδεικευμένο προσωπικό, πρόταση την οποία φέρεται να εισηγηθεί αρχικά η τρόικα και να έχει απορρίοψει ο κ. Μανιτάκης.

Οπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής (ρεπορτάζ: Γιάννης Σαραντάκος) ο κ. Σαμαράς προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με δυο «σταθερές»:

Η πρώτη αφορά την ανάγκη τα παραπάνω να επιλυθούν άμεσα, και σίγουρα πριν από την Πέμπτη, ημέρα αναχώρησης του Γ. Στουρνάρα για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Και η δεύτερη στο ότι δεν τίθεται θέματα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Πάνω σε αυτούς τους δυο άξονες, αναμένεται να κινηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος άλλωστε έδειξε με την κίνησή του να αναθέσει στον υπουργό Οικονομικών και το θέμα της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση την πρόθεσή του να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό τη διαπραγμάτευση.

Oπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές του, ο κ. Σαμαράς ύστερα από μια περίοδο τριών μηνών σχεδόν που προσπάθησε να ελιχθεί έτσι ώστε να προωθηθεί η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και ταυτόχρονα να μην προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με τον Φ. Κουβέλη, επιλογή του οποίου είναι ο κ. Μανιτάκης, αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του Δημοσίου, προκειμένου να μην υπάρξει νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Της... διαθεσιμότητας Μανιτάκη είχε προηγηθεί η άσκηση πίεσης μέσα από αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις προς τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης να προετοιμάσει ένα αξιόπιστο πλάνο, ο εμπλουτισμός του σχεδίου Μανιτάκη με αριθμούς επίορκων και υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς και η προώθηση ρύθμισης σύμφωνα με την οποία θα διακόπτεται πλήρως η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις και, εφόσον αθωωθούν στο τέλος, τότε θα αποκαθίστανται και μισθολογικά και διοικητικά.

Οταν στην κυβέρνηση διαπίστωσαν ότι η τρόικα απαιτεί «καθαρές λύσεις», τότε ελήφθη η απόφαση ο κ. Στουρνάρας να αναλάβει και αυτή την υπόθεση, παραμερίζοντας τον κ. Μανιτάκη, ο οποίος βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα ένα βήμα πριν από την έξοδο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή και τους κυβερνητικούς του εταίρους, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης, όταν είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μεν με το σχέδιο Μανιτάκη, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα το αποδεχθεί η τρόικα.

Αποφασιστικότητα

Στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, ο κ. Σαμαράς θα δηλώσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, μέσα στο πλαίσιο που έχει εδώ και μήνες συμφωνηθεί με την τρόικα (αποπομπή επίορκων, προώθηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπαλλήλων εντός του έτους, συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών).

Εκτός από το Δημόσιο, το οποίο κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν ως το «μεγαλύτερο πρόβλημα», προς διαπραγμάτευση είναι το θέμα των συνενώσεων των τραπεζών, αν και η κυβέρνηση διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι «είναι πολύ αργά για να σταματήσει ο...γάμος μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank».

Ο πρωθυπουργός στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με την τρόικα, θα επιμείνει στις αλλαγές σε ό,τι αφορά το «χαράτσι» και θα στηρίξει το σχέδιο Στουρνάρα για ελαφρύνσεις των οικονομικά ασθενέστερων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του τελευταίου 24ώρου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές στο σχέδιο και ειδικότερα στις ομάδες του πληθυσμού που θα πληρώσουν μικρότερα ποσά, καθώς η τρόικα δεν έχει πειστεί ακόμη ότι μπορεί να καλυφθεί το κενό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψει από τις ελαφρύνσεις.

Τέλος, ένα θέμα που ανέκυψε την τελευταία στιγμή αφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα «κόκκινα δάνεια». Η τρόικα εκτιμά ότι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες αυξάνεται ραγδαία και δεν κρύβει την ανησυχία της μήπως η συνολική ρύθμιση, σε ένα τέτοιο εύρος, επηρεάσει σημαντικά τις τράπεζες.

Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναμένεται να επιμείνει ότι η «τρύπα» στα έσοδα ή ακόμη και η αύξηση των «κόκκινων δανείων» είναι αποτέλεσμα της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης και θα αποφέρει το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης από το φθινόπωρο. Θα εξηγήσει ότι δεν είναι λογικό να υπάρξουν νέοι φόροι και θα δώσει έμφαση και στην ανάγκη άμεσης λήψης οριστικής απόφασης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα επιδιώξει με την παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς είναι όλα τα θέματα να «κλείσουν» το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, έτσι ώστε το Eurogroup της 12ης Απριλίου να αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα προβλήματα και τα θέματα που ακόμη αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς -όπως επισημαίνουν τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά- και η τρόικα έχει αντιληφθεί ότι με την ύφεση να εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τα επίπεδα του 4% θα υπάρξουν αστοχίες στις προβλέψεις.

Παράλληλα τα ίδια πρόσωπα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο ίδιος ο πρωθυπουργός να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ, προκειμένου να βοηθήσουν έτσι ώστε να επιλυθούν το ταχύτερο τα προβλήματα.

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr