Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρ. Σταϊκούρας: Αυξήσεις μισθών, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών οι προτεραιότητες για τη νέα τετραετία

26 Απριλίου 2023 17:31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρ. Σταϊκούρας: Αυξήσεις μισθών, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών οι προτεραιότητες για τη νέα τετραετία

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Στις βασικές κατευθύνσεις του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε, θα αξιοποιηθεί όλος ο διαθέσιμος οικονομικός χώρος για την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος του πολίτη. Και έθεσε ως προτεραιότητες, μεταξύ άλλων, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και το νέο μισθολόγιο. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα γίνει νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση για το δεύτερο ότι θα περιορισθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή.

Σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, προέβλεψε ότι εφέτος θα διαμορφωθεί, με τα σημερινά δεδομένα, στο 4,5% σε μέσα επίπεδα, ενώ ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα είναι πολύ υψηλότερος από το 2,3%.

Ερωτηθείς γιατί δεν μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι ένα παρόμοιο μέτρο έχει κόστος 1,4 δισ. ευρώ και άρα χρειάζονται τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα, ενώ ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στον καταναλωτή. Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή και στοχευμένη πολιτική σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Αναφορικά με το «εάν η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη απέναντι σε μια νέα παγκόσμια καταιγίδα», δήλωσε ότι «δεν έχω ακούσει και δεν έχω δει καμία μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο που να εκφράζει ανησυχία για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, και το τραπεζικό σύστημα». Ωστόσο επεσήμανε πως χρειάζονται σύνεση, προσοχή και υπευθυνότητα, και όχι παροχολογία.

Ειδικά, δε, για τις τράπεζες, είπε ότι αυτές είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 2019 (π.χ. από την πλευρά της δραστικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων και της σημαντικής αύξησης των καταθέσεων), προσθέτοντας, όμως, πως το τραπεζικό σύστημα «πρέπει να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και να ανταποδώσει στην κοινωνία αυτά που πήρε από την κοινωνία».

ertnews.gr

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Πάρος, Δημοτικό Συμβούλιο: Δείτε τι αποφασίστηκε για τη μεταφόρτωση και αποθήκευση των αποβλήτων του Δήμου (Βίντεο)
  • Pulse: Στις 16,5 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ, είναι το 2ο μεγαλύτερο από το 2016 (Βίντεο)
  • Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Πόσο τραβάει ένα κόμμα Καρυστιανού
  • Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για την έγκαιρη ανάρτηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της Ανάφης
  • 505.217 ευρώ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
  • Αδιέξοδο στις συνομιλίες για τη Γροιλανδία - Οι κόκκινες γραμμές Κοπεγχάγης και Νουούκ (Βίντεο)