Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται ραβασάκια για πάνω από 600.000 αυτοκίνητα - Δείτε τα πρόστιμα

28 Μαϊος 2025 09:56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ
  • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
  • ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Έρχονται ραβασάκια για πάνω από 600.000 αυτοκίνητα - Δείτε τα πρόστιμα

test2

test2

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα συναρμόδια Υπουργεία για να τιμωρηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες παραβάτες.

Αντίστροφα έχει ξεκινήσει να μετρά ο χρόνος για την πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση παραβατών ιδιοκτήτων οχημάτων που τα κινούν χωρίς να έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας, χωρίς να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ και βέβαια χωρίς να έχουν περάσει τα οχήματά τους από Τεχνικό Έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr τα συναρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις να πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις.

kinisi 1 2

Η πρώτη φάση θα αφορά την ηλεκτρονική διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων και των ιδιοκτητών που δεν έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί έως τα μέσα Ιουνίου 2025.

Η δεύτερη φάση θα αφορά στα ΚΤΕΟ και στην εκκαθάριση του Μητρώου από τα αδρανή οχήματα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο.

Να υπενθυμίσουμε πως ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε πρώτα την ηλεκτρονική διασταύρωση των αδρανών οχημάτων ώστε να εκκαθαριστεί το Μητρώο και κατόπιν οι υπόλοιπες διασταυρώσεις, αλλά λόγω κάποιων τεχνικών ζητημάτων άλλαξε ολόκληρο το πλάνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών από την ασφαλιστική αγορά οι ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν ανασφάλιστα έχουν μειωθεί σε περίπου 500.000 από 600.000 οχήματα που ήταν πριν λίγους μήνες.

Όσον αφορά στα ανεξόφλητα Τέλη Κυκλοφορίας ο αριθμός τους υπολογίζεται σε πάνω από 130.000 αυτοκίνητα, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί σημαντικά όταν γίνει και η ηλεκτρονική διασταύρωση.

kteo 1980 2

Επίσης με αγωνία αναμένουν τα στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου να διαπιστώσουν αν τελικά στην ηλεκτρονική διασταύρωση θα συμπεριληφθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες τρακτέρ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών τους διατηρούν ανασφάλιστα όπως επίσης και τα μηχανήματα έργου τα οποία επίσης φαίνεται ότι δε ασφαλίζουν οι ιδιοκτήτες τους.

Όσον αφορά στα Τέλη Κυκλοφορίας η ΑΑΔΕ έχει ήδη ανακοινώσει επίσης μπαράζ ελέγχων με ελεγκτές που διαθέτουν ειδικά κινητά τηλέφωνα και tablet που θα σκανάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτων ενώ από τον Σεπτέμβριο στη μάχη του εντοπισμού των παραβατών εισέρχονται και οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας των αυτοκινητοδρόμων αλλά και οι κάμερες βεβαίωσης παραβάσεων που έχουν εγκατασταθεί μέσα στις πόλεις.

euro money car

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα διενεργούνται μια φορά ανά ημερολογιακό εξάμηνο και οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα:

-Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

-Ισόποσα των Τελών Κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή Τελών Κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.

-400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των Τελών Κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

carandmotor.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Από 1η Ιουνίου υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για αυτοκίνητα και επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 500.000€ (βίντεο)
  • ΚΤΕΟ: Πρόστιμα 400 ευρώ για 3.000.000 οχήματα - Πρόστιμα εώς 30.000 ευρώ για οχήματα σε ψευδή ακινησία
  • Η νέα νομοθεσία για τα τροχόσπιτα: Τι προβλέπει ο νόμος, κυρώσεις, βαριά πρόστιμα
  • Η εφορία ανοίγει φάκελο για κάθε ακίνητο στη χώρα - Πρόστιμα για ό,τι δεν δηλωθεί σωστά
  • Κλοπή ΑΤΜ στην Ηλεία: Λεία 37.000 ευρώ και τα πέντε κλεμμένα αυτοκίνητα (βίντεο)
  • Κ. Μπιζάς - Δήμαρχος Πάρου: «Υπάρχουν 40 κατεστραμμένα αυτοκίνητα - Τα σχολεία από αύριο θα ανοίξουν κανονικά» (βίντεο)